ODLAZAK

U dobi od 87 godina preminuo je Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora

Bio je prvi predsjednik Sabora, od 1990. do 1992., a u sljedeća dva mandata obnašao je dužnost potpredsjednika Sabora
Žarko Domljan, drugi s desna
 Josip Bistrovic/Cropix

U subotu je umro Žarko Domljan (87), prvi predsjednik Hrvatskog Sabora, doznaje Jutarnji list.

Kao član HDZ-a Domljan je bio predsjednik prvoga saziva Sabora od 1990. do 1992. godine. U drugom sazivu, od 1992. do 1996. godine, izabran je za potpredsjednika Zastupničkog doma i predsjednika Odbora za vanjsku politiku, te šefa parlamentarnog izaslanstva u Skupštini Vijeća Europe i Skupštini KESS-a, piše na stranicama Hrvatskog sabora.

Za vrijeme njegova saborskog mandata proglašen je "božićni Ustav", 22. prosinca 1990. godine. "Božićni Ustav" potvrdio je demokratske promjene koje su se dogodile na višestranačkim izborima za Sabor u proljeće 1990. i položio temelj Hrvatske kao demokratskoj državi.

Domljan je rođen je 1934. u Imotskom, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Djelovao je kao znanstveni savjetnik u Institutu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te kao glavni urednik Likovne enciklopedije Jugoslavije i Enciklopedije hrvatske umjetnosti.

Premijer Plenković izrazio sućut obitelji Žarka Domljana

Premijer Andrej Plenković uputio je u subotu izraze sućuti obitelji dr. Žarka Domljana koji je umro u 87. godini, istaknuvši da je Domljan desetljećima gajio i oplemenjivao ideju hrvatske državnosti, a od samih početaka demokratskih promjena značajno pridonosio razvitku Hrvatske.

"S velikim žaljenjem primio sam vijest o smrti dr. Žarka Domljana, prvog predsjednika Hrvatskog sabora, dugogodišnjeg člana Hrvatske demokratske zajednice, hrvatskog leksikografa i povjesničara umjetnosti.

Čovjeka koji je desetljećima gajio i oplemenjivao ideju hrvatske državnosti, a od samih početaka demokratskih promjena, značajno je pridonosio razvitku Hrvatske", istaknuo je premijer Plenković u izrazima sućuti.

Dodao je kako je Žarko Domljan bio likovni kritičar, pisao o arhitekturi, urbanizmu i prostornom planiranju te neumorno radio na znanstvenim projektima na području hrvatske umjetnost i kartografije.

"Za vrijeme njegova mandata usvojen je Ustav Republike Hrvatske koji je potvrdio demokratske promjene koje su hrvatski građani zahtijevali na prvim višestranačkim izborima u proljeće 1990. Time su položeni temelji moderne hrvatske države, a u hrvatskoj povjesnici ostat će upisane njegove riječi kojima je proglasio hrvatsku neovisnost 25. lipnja 1991., kazavši: 'Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život' ”, naglasio je premijer Plenković.

Velik doprinos u hrvatskoj politici Žarko Domljan je dao i kao predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, Pododbora za suradnju s Europskim parlamentom te voditelj saborske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i drugim međunarodnim organizacijama. Bio je voditelj i predsjednik Odbora za obnovu Dubrovnika te značajno pridonio obnovi i očuvanju kulturno-povijesnih dobara Dubrovnika, podsjetio je premijer Plenković.

"U ime Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja", dodao je predsjednik Vlade u izrazima sućuti obitelji Domljan, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću. (Hina)

Sućut predsjednika Sabora Jandrokovića obitelji Žarka Domljana

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti obitelji Žarka Domljana, prvog predsjednika Sabora, koji je umro u subotu u 87. godini.

"Uime Hrvatskoga sabora i osobno upućujem Vam izraze najiskrenije sućuti. Žarko Domljan ostat će u trajnom sjećanju hrvatske javnosti zbog njegovog velikog doprinosa u stvaranju suverene, neovisne i demokratske Hrvatske i izgradnji hrvatskih državnih institucija.

Na početku demokratskih promjena u Hrvatskoj dr. Domljan stavio je na raspolaganje svoje veliko znanje i iskustvo. Pamtit ćemo njegov politički angažman u stvaranju i promicanju višestranačja, pri čemu je iznimno značajna njegova povijesna uloga kao prvog predsjednika Hrvatskoga sabora. Isto tako, velike su njegove zasluge u donošenju prvog hrvatskog ustava", istaknuo je u brzojavu sućuti Jandroković.

"U obavljanju niza visokih i odgovornih parlamentarnih dužnosti, gospodin Domljan dokazao je veliku predanost i domoljublje promičući uvijek hrvatske nacionalne i državne interese, a posebno predstavljajući Hrvatsku u inozemstvu i međunarodnim organizacijama.

Žarka Domljana pamtit ćemo također kao vrhunskog intelektualca, koji je ostavio veliki znanstveni trag u promicanju hrvatske povijesti umjetnosti i leksikografije", naveo je Jandroković u izrazima sućuti obitelji Domljan, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:17