TUGA U OBITELJI

U 97. godini preminula majka Ive Sanadera, pokopana je na splitskom groblju Lovrinac

Kada je Ivo, kao čelnik HDZ-a, optužen, Ivanka je za medije izjavila: "Svaki dan molim krunicu za njega‘

Sestra Danica, majka Ivanka i Ivo Sanader

 Jakov Prkic/Cropix

U petak, 22. travnja, u 97. godini, preminula je Ivanka Sanader, majka bivšeg premijera Ive, piše Slobodna Dalmacija.

Djevojačkog prezimena Vučica, početkom pedesetih se udala za Antu, s kojim je onda dobila petero djece. Živjeli su u Plinarskoj ulici u Splitu, a prema svjedočenju bivših susjeda, obitelj Sanader je, u tom periodu, bila izrazito siromašna. Obitelj je dobivala pomoć Crkve, posebno časnih sestara klarisa.

Svećenici su, na zamolbu pokojne Ivanke, pomogli ovoj varoškoj familiji da, nakon završetka osnovne škole, mladi Ivo upiše crkveni internat (sjemenište). Štoviše, ženska glava obitelji Sanader je, posredovanjem crkvenih krugova, svu svoju djecu poslala u sjemenište, gdje su imali besplatan stan i hranu, pošto nije bilo drugog načina da ih školuje. Svi su joj sinovi završili Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju i bili u sjemeništu.

Kada je Ivo, kao čelnik HDZ-a, optužen, Ivanka je za medije izjavila: "Nisam znala da će moj sin Ivo dati ostavku. Isprva sam bila u šoku i ništa mi nije bilo jasno. Uz Ivu je cijela obitelj. Svaki dan molim krunicu za njega, našu obitelj, Hrvatsku i mlade na kojima, kako je rekao Ivo, svijet ostaje."

Posljednje što se zna je da je, od smrti supruga Ante 14. studenoga 2007. godine, Ivanka živjela sama u splitskom stanu, a najviše joj je pomagala kći, časna sestra Danica.

Pokopana je u srijedu 27. travnja na splitskom groblju Lovrinac, a sveta misa zadušnica služena je u trogirskoj katedrali.

image

Osmrtnica Ivanki Sanader

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:42