STRUKA UPOZORAVA

U 22 škole i ove će nastavne godine školski sat biti pet minuta kraći: ‘Ova praksa šteti učenicima‘

‘Skraćivanje nastavnog sata odobreno je jer srednje škole koje su oštećene u potresu, te je u tijeku obnova njihovih objekata‘

Ilustracija

 Ivo Ravlic/Cropix

Učenicima 22 škole i ovu će nastavnu godinu školski sat trajati 40 umjesto 45 minuta. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, riječ je o 12 osnovnih i deset srednjih škola, čijim će školarcima ukupan fond sati zbog kraćeg trajanja školskog sata biti za 11 posto manji nego ostalima.

Podsjetimo, nastavni sat skraćen je zbog pandemije kako bi u školama koje rade u dvije smjene bilo omogućeno dovoljno vremena za čišćenje prostora. Međutim, praksa s kraćim nastavnim satom nastavljena je nakon zagrebačkog potresa i seljenja učenika u druge škole.

Izuzetak su Katolička OŠ u Virovitici, kojoj je odobreno skraćivanje nastavnog sata zbog rekonstrukcije zgrade tijekom prvog polugodišta, te OŠ Mejaši u Splitu čiji školarci imaju nastavu u tri smjene.

Roditelji pojedinih škola pribojavaju se da će deficit sati dovesti i do deficita znanja, a iz Ministarstva poručuju kako druge mogućnosti na žalost nema do završetka obnove školskih zgrada. Zbog toga i učenici deset zagrebačkih srednjih škola imaju kraći sat. Konkretno, riječ je o učenicima iz Gornjogradske gimnazije, IV., XV. gimnazije, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Tehničke škole Zagreb, Industrijske strojarske škole, Škole za cestovni promet, Prve ekonomske škole, Škole za klasični balet i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

- Skraćivanje nastavnog sata odobreno je jer srednje škole koje su oštećene u potresu, te je u tijeku obnova njihovih objekata, koriste prostor drugih srednjih škola. I škole domaćini i škole gosti su škole s većim brojem učenika te organizacija rada u dvije smjene u tim objektima nije moguća bez skraćivanja nastavnih sati. Primjerice, prostor XV. gimnazije u kojoj je smještena i Gornjogradska gimnazija koristi više od 1700 učenika, kažu u MZO.

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić upozorava na štetnost ovakve prakse po učenike.

- Ako samo pet minuta skratite sat iz predmeta koji je u rasporedu četiri sata tjedno, učenik je godišnje izgubio 16 sati ili jedan od devet mjeseci. U slučaju petominutnog skraćenja sata gubi se 12 sati godišnje iz predmeta koji učenici slušaju tri sata, odnosno, osam sati iz premeta kojega slušaju dva sata. Kako se nastava uvijek planira unutar 45 minutnog trajanja, jasno je da učenici ostaju prikraćeni ili za dio koji se odnosi na usvajanje znanja ili na ponavljanje ili ispitivanje, kaže Stipić te dodaje kako je, bez obzira o kojemu se dijelu radilo, šteta očita po učenike.

Upozorava kako imamo generacije učenika koji su umjesto osmogodišnje osnovne škole zapravo imali sedmogodišnju. Riječ je o školama u kojima se nastava odvija u tri smjene, zbog čega je ‘normalno‘ da školski sat traje 40 minuta.

Škole u kojima sat traje 40 minuta

Osnovne:

1) Katolička osnovn škola u Virovitici – zbog rekonstrukcije zgrade tijekom prvog polugodišta

2) Osnovna škola Mejaši, Split – zbog rada u tri smjene

3) Osnovna škola Izidora Kršnjavoga, Zagreb

4) Osnovna škola Petra Zrinskog, Zagreb

5) Osnovna škola kralja Tomislava, Zagreb

6) Osnovna škola Julija Klovića, Zagreb

7) Osnovna škola Žuti brijeg, Zagreb

8) Osnovna škola Bukovac, Zagreb

9) Osnovna škola Jordanovac, Zagreb

10) Osnovna škola Jure Kaštelana, Zagreb

11) Osnovna škola Marina Držića, Zagreb

12) Osnovna škola Mladost, Zagreb

Srednje:

1) Gornjogradska gimnazija

2) IV. gimnazija

3) XV. gimnazija

4) Prirodoslovna škola Vladimira Preloga

5) Tehnička škola Zagreb

6) Industrijska strojarska škola

7) Škola za cestovni promet

8) Prva ekonomska škola

9) Škola za klasični balet

10) Škola primijenjene umjetnosti i dizajna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:49