UDARNI VIKEND

Turistički desant prema Jadranu: Evo koliko je auta više prošlo kroz Lučko u odnosu na prošku godinu

U petak je kroz Lučko prošlo 52.248 vozila, što je čak 4412 vozila više nego isti petak prošle godine. Do 14 sati danas je 30.800 auta ušlo na autocestu na Lučkom

Zagreb, Lučko

 Zeljko Puhovski/Cropix

U tijeku je posljednji vikend u srpnju, udarni vikend u špici turističke sezone, a ako je suditi po gužvama u prometu - ova bi sezona mogla biti najbolja do sada. Samo u Zračnu luku Split ovaj vikend sletjet će ukupno 215 zrakoplova s 55 do 56 tisuća putnika.

- U srpnju očekujemo rezultate na razini srpnja 2019. godine, kada je ostvaren povijesni rezultat, a možda će ove godine biti i nešto bolje od toga. Tada je u samo mjesec dana bilo 723 tisuće putnika, a sada očekujemo oko 740 tisuća - poručuju iz splitske zračne luke, koja je već godinama tijekom sezone najpopularnija u Hrvatskoj.

Split je povezan s 89 direktnih zračnih linija s 24 države, a iz prakse primjećuju kako putnici, uz presjedanje, u njega dolaze iz 80 do 90 država.

Baš kao što su zadovoljni ovim vikendom i srpnjem, kažu kako su i predviđanja za cijelu sezonu vrlo povoljna.

- Očekujemo da ćemo se u srpnju i kolovozu približiti brojci od oko 1,4 milijuna putnika, što je 47 posto od ukupnog godišnjeg broja - objašnjavaju.

image

Zagreb, Lučko

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Zagreb, Lučko

Zeljko Puhovski/Cropix

U Zadru ovaj vikend očekuju oko 21 tisuću putnika. Srpanj im donosi 23 posto bolje rezultate u odnosu na 2022., dok je na godišnjoj razini 2023. bolja za 13 posto.

Redovi i na trajektima

Predviđanja su da bi Dubrovnik do kraja srpnja mogao dostići broj od 450 tisuća putnika u jednom mjesecu. U zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman pak ovaj vikend, računajući i dolazne i odlazne letove, očekuju 24 tisuće putnika u 235 zrakoplova.

- Bilježimo kontinuirani rast. Ako uspoređujemo s 2019. godinom, možemo reći da je od početka godine do sada broj putnika devet posto veći - ističu.

S obzirom na ukinute granične kontrole na "schengenskoj granici", podaci MUP-a o prometu na graničnim prijelazima nisu više realno stanje ulazaka i izlazaka stranaca u Hrvatsku. Ipak, u subotu, do zaključenja ovog izdanja, u Hrvatsku je preko graničnih prijelaza sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom ušlo 117.780 putnika, od čega cestom njih 110.007, a nakon toga najviše je ušlo zrakoplovima - 7268. Ušlo je 44.163 osobnih automobila, od čega 11.899 domaćih i 32.265 strana, 45 stranih plovila i 53 zrakoplova. Iz Hrvatske je izašlo 181.195 putnika, od čega 134.552 cestovnim putem i 6735 zračnim, dok su ostali izašli željeznicom, riječnim i morskim plovilima.

U splitskoj trajektnoj luci ovog se vikenda očekuje 80.000 putnika i preko 16.000 vozila. U subotu su bile u tijeku dvije izvanredne linije za Supetar - u 9.45 i 13.30 sati. Iz Jadrolinije poručuju kako su općenito zadovoljni rezultatima dosadašnjeg dijela sezone.

Uzimajući u obzir period od početka godine do danas, ukupni promet je veći za 9,5 posto kada se usporedi s 2019., odnosno 3,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Konkretno, do danas je trajektima Jadrolinije prevezeno preko šest milijuna putnika i 1,8 milijuna vozila.

image

Split

Josko Ponos/Cropix
image

Split

Josko Ponos/Cropix
image

Split

Josko Ponos/Cropix
image

Split

Josko Ponos/Cropix

Promet je vrlo gust na svim važnijim cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, čekanja su na većini graničnih prijelaza povremeno u oba smjera te u pojedinim trajektnim lukama i pristaništima.

U petak je kroz Lučko prošlo 52.248 vozila, što je čak 4412 vozila više nego isti petak prošle godine. Do 14 sati danas je 30.800 automobila ušlo na autocestu na Lučkom, gdje je ujutro kolona iz smjera Buzina bila duga tri, a prema moru pet kilometara.

Gužva na Bajakovu

U ranim poslijepodnevnim satima na Lučkom je došlo do velikog zastoja jer autocesta do Bosiljeva nije mogla "progutati" veliku količinu automobila. Kolona osobnih i teretnih vozila duga osam kilometara danas je nastala pred graničnim prijelazom Bajakovo, pred naplatom Demerje bila je duga oko dva kilometra, a između čvorova Hreljin i Šmrika u smjeru mosta Krk oko jedan kilometar.

Hrvatska turistička zajednica organizirala je već tradicionalnu akciju dijeljenja vode turistima na naplatnim postajama Rupa, Lučko i Bregana te u trajektnim lukama u Splitu, Hvaru (Stari Grad) i Braču (Supetar) kako bi im olakšala čekanje u automobilima po velikim vrućinama.

Ovaj vikend planiraju podijeliti 80 tisuća bočica vode. Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić na svom je Facebook profilu spomenuo kako trenutačno u Hrvatskoj boravi više od milijun turista, a u petak je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila da je turistički promet iz zemalja Schengena i eurozone od početka godine porastao za četiri posto.

image

Split

Josko Ponos/Cropix
image

Split

Josko Ponos/Cropix
image

Split

Josko Ponos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:31