REAKCIJA NA INTERVJU

Turci koji žele preuzeti Petrokemiju odgovorili Filipoviću: ‘Nemamo loše namjere, da smo htjeli - kupili bi skladišta u RH‘

Želimo zamoliti hrvatsku javnost da ne bude pristrana i da nema predrasude prema nama, stoji u njihovu priopćenju

Davor Filipović

 Goran Mehkek/CROPIX

Turska Yildirim Grupa, koja je u zamršenom procesu preuzimanja većinskog udjela u Petrokemiji od PPD-a i Ine, priopćenjem je u ponedjeljak reagirala na intervju koji je prošli tjedan Jutarnjem listu dao ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Ministar je u intervjuu rekao kako država traži da se ispune planovi ulaganja i modernizacije na koje su se obvezali Ina i PPD, da neće pristati na to na Petrokemija postane skladište i veleprodaja uvoznog gnojiva, ali tvrdi i da Yildirim Grupa još uvijek nije predočila plan investicija nužnih da se proizvodnja nastavi, niti plan poslovanja.

‘Sve smo dostavili‘

Turski investitori s druge strane tvrde da su dostavili sve što se od njih tražilo, da imaju plan proizvoditi gnojivo u Petrokemiji, jer da je drugačije, mogli su kupiti skladišta u Hrvatskoj, žele poštivati sve okolišne dozvole, a najavljuju i ulaganja ne samo u modernizaciju Petrokemije i nastavak proizvodnje, već i u hrvatske luke, solarne, geotermalne i vjetroelektrane.

Ističu i kako trenutno podupiru Petrokemiju s 15 milijuna eura iako nisu postali većinski vlasnici.

"Informacije u medijima u potpunoj su suprotnosti s našim stvarnim ciljevima koji su obnova, poboljšanje i zadržavanje proizvodnje umjetnih gnojiva u Petrokemiji. Želimo snažnu Petrokemiju kako bi se ona nosila s konkurencijom te smo detaljno razradili projektne studije, studije utjecaja na okoliš i tržišne analize. Želimo ih implementirati kako bismo izgradili Petrokemiju jačom nego ikad prije", poručuju Turci u priopćenju.

Da su imali loše namjere, dodaju, ne bi se toliko trudili preuzeti Petrokemiju - kupili bi skladišta u Hrvatskoj te uvezli gotove proizvode i postali konkurent Petrokemiji.

‘Nemamo loše najmere‘

"Nikad nismo imali tu namjeru. Želimo stvoriti dodanu vrijednost, nova radna mjesta u tvornici i ispisati uspješnicu preobrazbom Petrokemije u efikasnu i produktivnu tvrtku. To smo uspjeli napraviti u našim tvrtkama u svijetu koje posluju u metalnoj industriji, rudarstvu, lučkim terminalima, energetici ili proizvodnji umjetnih gnojiva. Mi smo investitori i poduzetnici. Ne investiramo u Hrvatsku samo zbog Petrokemije. Nadamo se investirati u Hrvatskoj i u obnovljive izvore energije (solare, vjetar, geotermalne izvore) te luke. Već razvijamo planove ulaganja u trenutnu luku u vlasništvu Petrokemije, kako bismo od nje napravili drugu najbolju luku u Hrvatskoj, nakon Luke Rijeka. Vjerujemo u ovaj projekt. Za nas je to izazov i mi se ne bojimo izazovnih projekata. Svjesni smo da ne kupujemo novu tvornicu. Riješit ćemo sve probleme. Obvezujemo se upravljati Petrokemijom u pravom smjeru. Ako ne budemo tako upravljali, spremni smo na sud javnosti. Ipak, ne smatramo korektnim donositi sud o nama temeljem predrasuda i pristranih mišljenja", smatraju u Yildirim Grupi.

Navode i neke činjenice o tijeku procesa. Tako tvrde da su tijekom prethodne dvije godine ispunili sve što je od njih traženo i dostavili državi, odnosno Ministarstvu gospodarstva, apsolutno sve dokumente koji su od njih traženi, uključujući objašnjenje plana investicija i poslovnog plana.

"Dostavili smo brojne izjave kojima iskazujemo da nam je namjera dugoročna proizvodnja i razvoj kompanije. Intenzivno smo razgovarali sa sindikatima u kompaniji koji nemaju prigovor na naše stjecanje vlasničkih udjela. Trenutno podupiremo poslovanje društva s 15 milijuna eura, iako transakcija nije završena, čime pokazujemo partnerski pristup, kao i da nam nije u interesu da se stanje u kompaniji dodatno pogorša", nabrajaju u svom priopćenju.

Plan investicija

Ističu i da su u procesu preuzimanja upoznati i suglasni s usvojenim desetogodišnjim planom investicija u visini od 600 milijuna kuna koji obuhvaća, između ostaloga, i sva potrebna ulaganja u ekologiju, kao i sa strateškim planovima postojeće uprave društva o modernizaciji i razvoju Petrokemije d.d. tijekom istog razdoblja.

"Upoznati smo i suglasni s usvojenim petogodišnjim poslovnim planom društva koji se zasniva na radu tvornice u punom kapacitetu ako to dozvoljavaju tržišne prilike. Kao budući vlasnik 54 posto Petrokemije d.d. spremni smo s ostalim vlasnicima financijski ulagati u razvoj Petrokemije d.d. ili pronaći na financijskom tržištu optimalnu financijsku strukturu za financiranje društva. Upoznati smo sa svim izdanim okolišnim dozvolama koje Petrokemija d.d. ima te nemamo prigovora na izdane dozvole, niti smo ikad tražili niti tražimo da se preuzete obveze ne izvrše ili oproste ili umanje. Upoznati smo i s važećim kolektivnim ugovorom u Petrokemiji i aktivno ćemo surađivati sa sindikatima", piše u priopćenju.

Ovo ističu jer se u hrvatskim medijima svaki tjedan iznose "nove neistine o procesu pregovora i to dok sami pregovori traju".

"Prvo su to bile okolišne dozvole, a sad je to da ne želimo nastaviti proizvodnju. Obje tvrdnje su netočne. Vjerujemo i dalje u partnerski odnos s Vladom. Obvezujemo se na suradnju s Vladom, odgovorili smo na sva pisma, dostavili sve tražene izjave i odazvali se na sve sastanke. Nadamo se kako ćemo s Vladom pronaći najbolje rješenje i završiti ovaj proces na zadovoljstvo svih zainteresiranih strana, na profesionalan i transparentan način i da ćemo osigurati Petrokemiji uspješnu i sjajnu budućnost. Želimo zamoliti hrvatsku javnost da ne bude pristrana i da nema predrasude prema nama. Idemo zajedno Petrokemiji osigurati oporavak i uspjeh u Hrvatskoj", poručuju iz Yildirim Grupe, koja je, navode, prije svega globalni poslovni konglomerat s nizozemsko-turskim porijeklom.

Zapošljavaju 25.000 ljudi

Yildirim Grupa, nastavljaju, osnovana je 1963. i trenutno posluje u 56 država, na pet kontinenata.

"Zapošljavamo više od 25.000 radnika u cijelom svijetu. Poslujemo u sektoru metalne industrije, rudarstva, upravljanju lučkim terminalima, kemijskoj industriji i industriji umjetnih gnojiva, energetskom sektoru, brodarstvu i logistici te globalnoj trgovini. Od 2008. naša tvrtka preuzela je značajan broj firmi uglavnom u Europi, SAD-u i Latinskoj Americi. Imamo izvrsne odnose s vladama, javnim institucijama, sindikatima EU zemalja članica gdje poslujemo, a posebno u Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Norveškoj, Švedskoj i Albaniji. Od 2008. kupili smo i preuzeli tvrtke i tvornice koje su bile u problemima ili se njima loše upravljalo. Sve smo ih restrukturirali i rehabilitirali. Primjenjujemo poslovnu praksu izvrsnosti, dižemo kvalitetu proizvoda, jačamo izvoz i kreiramo dodanu vrijednost.

Nažalost, Petrokemija d.d. još je jedna tvrtka u problemima. Mi je želimo kupiti i obvezujemo se realizirati sve projekte u okviru investicijskog plana koji još nisu realizirani. Mi točno znamo kako napraviti preokret. Povećat ćemo kvalitetu proizvoda, izvrsnost u procesima i svijest o zaštiti okoliša kroz naše investicije. Takav uspješan preokret već smo prezentirali u našoj tvornici za proizvodnju umjetnih gnojiva Gemlik u Turskoj. Gemlik Fertilizer bio je na rubu bankrota i mi smo tu tvrtku restrukturirali da je postala najbolja tvornica za proizvodnju umjetnih gnojiva u Turskoj. Pozivamo sve zainteresirane partnere uključene u proces preuzimanja Petrokemije da posjete tvornicu umjetnih gnojiva Gemlik Fertilizer u Turskoj i usporede ju s trenutnom situacijom u Petrokemiji. Prošle godine preuzeli smo i Rosier u Belgiji i Nizozemskoj, tvrtku koja je isto bila na rubu bankrota. Odmah smo započeli investicije, zadržali radnike i započeli s restrukturiranjem tvornica. Cilj nam je biti među prvih pet najboljih tvrtki za proizvodnju umjetnih gnojiva u Europi i vjerujemo da smo mi najbolja opcija za upravljanje Petrokemijom. Dokaz takve tvrdnje su naši uspjesi proteklih godina", zaključuju investitori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:42