RASTE BROJ POZITIVNIH

Troje umrlih u dva tjedna od streptokokne sepse, zaraza se lako širi među djecom: Evo koji su simptomi

Najčešće cirkulira među djecom, ali osim djece oboljeti mogu i odrasli

Ilustracija

 Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Od početka mjeseca porastao je broj pozitivnih na streptokok kao i oboljelih od najtežeg oblika bolesti – streptokokne sepse, no stručnjaci tvrde da u ovom trenutku nema razloga za brigu.

Visoka temperatura jedan je od simptoma upale izazvane streptokokom.

"Osnovni simptom je bol u grlu, poteškoće s gutanjem. Držimo pljuvačku čim ne možemo gutati, a te bakterije streptokok, stafilokok uživa", navodi za RTL Anđela Počekaj, liječnica obiteljske medicine.

U ovoj godini prijavljeno je osam najtežih oblika oboljenja, pet u zadnja dva tjedna.

"Može doći do zatajenja organa, zatajenja bubrega i do upale moždanih ovojnica i nažalost od ovih petero zadnja dva tjedna što su prijavljeni troje je umrlo", ističe Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.

Klinička slika obično nije tako teška, a liječnici streptokok vrlo lako prepoznaju i bez uzimanja briseva. "Riječ hiperemično označava proširene žile pa je grlo zbog toga crveno, a ono može biti blago, jače ili gotovo krvavo", navodi Počekaj.

Lako se prenosi - kapljičnim putem - u zatvorenim prostorima kao što su vrtić i škola. Najčešće cirkulira među djecom, ali osim djece oboljeti mogu i odrasli.

Pojave li se simptomi kroz tjedan ili dva kod djece u skupini, antibiotik se daje cijeloj grupi. "Cijelom kolektivu dajemo kemoprofilaksu, ali to mora biti određeni postotak oboljelih u određenom vremenu", navodi Kaić za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:36