UHIĆENI U HRVATSKOJ

Trojac iz Srbije ilegalno prevozio migrante, transfer im naplaćivali 500 eura po osobi

Do blizine državne granice s Republikom Slovenijom prevezli su najmanje 40 ilegalnih migranata, objavio je USKOK

ilustrativna fotografija

 Dragan Matic/CROPIX

U suradnji policije i USKOK-a uhićena su tri srpska državljana koji se sumnjiče da su organizirali krijumčare migranata u Hrvatskoj.

USKOK je, kako je priopćeno u utorak ujutro, na temelju kaznene prijave PU istarske donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice državljana Republike Srbije u dobi od 60, 48 i 54 godine "zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja".

Prema sumnjama istražitelja, prvookrivljeni 60-godišnjak je tijekom srpnja ove godine na širem području Rijeke, "u cilju stjecanja imovinske koristi, po prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom iz Srbije povezao u zajedničko djelovanje drugookrivljenog i trećeokrivljenog radi prijevoza većeg broja stranih državljana koji su na ilegalan način ušli u Hrvatsku do blizine slovenske granice".

"Radi realizacije plana, prvookrivljeni je sukladno dogovoru 20. srpnja 2022. na autobusnom kolodvoru u Rijeci dočekao drugookrivljenog i trećeokrivljenog koji su došli iz Beograda te im dao upute za najam osobnih automobila i kupnju SIM kartica hrvatskog operatera.

Osim toga davao im je upute u vezi broja osoba koje treba preuzeti, mjesta, vremena te lokacija preuzimanja i iskrcavanja osoba. Na opisani način su drugookrivljeni i trećeokrivljeni do blizine državne granice s Republikom Slovenijom prevezli najmanje 40 ilegalnih migranata.

Pritom je prvookrivljeni transfer naplaćivao 500 eura po osobi i tako stekao nepripadnu imovinsku korist od najmanje 20.000 eura, dok su drugookrivljeni i trećeokrivljeni kao vozači za prijevoz primili zasad neutvrđenu novčanu naknadu", izvijestio je USKOK dodajući da će sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:21