METEOROLOG ZA JUTARNJI

‘Toplinski val je već krenuo, sve podsjeća na ‘omega blok‘. Hrvatska? Evo što nas čeka‘

‘Vrućina će biti izraženija danju na kopnu i vjerojatno će biti zadovoljeni kriteriji toplinskog vala‘, rekao nam je Izidor Pelajić

Temperature u Hrvatskoj idućeg će tjedna iznositi između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva

 Paun Paunovic/Cropix

Nakon što smo ranije danas izvijestili da će Hrvatsku uskoro zadesiti prvi ovogodišnji toplinski val, poznati DHMZ-ov meteorolog Izidor Pelajić za Jutarnji je opširnije komentirao vremenske prilike koje nas očekuju idući tjedan.

- Toplinski val je već krenuo u Španjolskoj i Francuskoj. Strujanje je takvo da vlažniji i hladniji zrak ide od Atlantika prema Sjeveru Europe pa se spušta na jug - rekao je meteorolog DHMZ-a.

- Takva situacija jako podsjeća na takozvani omega blok. Blok tipičnom zonalnom strujanju umjerenih širina ovdje predstavlja termobarički greben koji se zadržava nekoliko dana na sličnom području. Greben u pravilu stabilizira atmosferu, osigurava sunčano vrijeme i pogoduje zagrijavanju podloge. Dodatno pod grebenom je na njegovoj prednjoj strani u prizemlju anticiklona i zrak se spušta i spuštanjem zagrijava što dodatno doprinosi rastu temperature - pojasnio je Pelajić.

- Trenutno je jak greben koji podsjeća uvelike na omega blok u zapadnoj Europi, no on će se polagano u danima pred nama pomicati prema istoku, prema Hrvatskoj. S njegovim dolaskom početkom idućeg tjedna maksimalne i minimalne temperature u mnogim mjestima značajno ću odstupati od višegodišnjeg prosjeka. Bit će vruće u cijeloj zemlji. Više nego je to uobičajeno za drugi dio lipnja. Vrućina će biti izraženija danju na kopnu i vjerojatno će biti zadovoljeni kriteriji toplinskog vala - dodao je meteorolog.

- Aktualni prognostički materijali ukazuju da kod nas neće biti pravog omega bloka i da će se greben kratko zadržati i da se popuštanje vrućina i stabilnosti može očekivati i prije idućeg vikenda - naglasio je Pelajić.

image
Goran Mehkek/Cropix

Podsjetimo, meteorologinja Ivana Havrle Kozarić iz DHMZ-a rekla je da će se temperature idućeg tjedna u Hrvatskoj kretati između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva.

Dodala je da se u ovom trenutku ne može pouzdano reći koliko će dugo trajati toplinski val te da će se više znati u nedjelju, 19. lipnja.

Pojava prvog toplinskog vala u godini u Hrvatskoj, a i šire u regiji, varira od godine do godine. Nije neuobičajeno da se on javi sredinom lipnja kao 2019. ili krajem lipnja kao prošle godine. Da se toplinski valovi u Hrvatskoj mogu pojaviti i prije lipnja, pokazuju podaci s početka 2000-ih.

Primjerice, 2003. godine prvi toplinski valovi praćen sušom zabilježen je još početkom svibnja. Uslijedila je serija toplinskih valova u lipnju, srpnju i kolovozu 2003. godine, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem Europe.

Dio europskih zemalja već se suočava s neuobičajeno visokim temperaturama za lipanj.

Toplinski valovi u Europi prijete sušama i požarima

Španjolska je na putu do najviših lipanjskih temperatura u posljednja četiri desetljeća, francuski departman zabranio je događanja na otvorenom, suša je pogodila talijanske poljoprivrednike, a vrućine natjerale Europljane da traže hlad i brinu zbog klimatskih promjena.

Vrućina je tolika da je englesko luksuzno trkalište Royal Ascot Racecourse čak doživjelo rijetku promjenu protokola: gostima je bilo dopušteno skinuti šešire i jakne nakon što su članovi kraljevske obitelji prošli.

Toplinski val od početka tjedna pojačao se u petak, pa su temperature u području od Londona do Madrida bile gotovo rekordne, prema nacionalnim meterološkim službama.

"Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, nadoknađujte tekućinu i pazite na najranjivije kako ne bi patili od toplinskog udara", savjetovao je španjolski premijer Pedro Sanchez u Madridu.

Temperature bi trebale doseći 40 do 42 stupnja Celzija u Madridu i Zaragozi, priopćila je nacionalna meteorološka agencija AEMET.

Te temperature nisu zabilježene od lipnja 1981.

Poljoprivredna proizvodnja u sjevernim talijanskim regijama mogla bi se smanjiti za pola zbog suše jer je vodostaj rijeka i jezera zabrinjavajuće nizak i ugrožava navodnjavanje, poručuje udruženje poljoprivrednika.

Udruženje talijanskih komunalnih poduzeća Utilitalia upozorilo je ovaj tjedan da najduža talijanska rijeka Po proživljava najveću sušu u posljednjih 70 godina, zbog čega su mnogi dijelovi golemog, sjevernog plovnog puta potpuno presušili.

U Francuskoj je departman Gironde sa sjedištem u Bordeauxu zabranio događanja na otvorenom, uključujući koncerte te događaje u zatvorenim prostorima bez klima uređaja, rekao je lokalni dužnosnik za javni radio.

U velikom dijelu Francuske u četvrtak su po prvi puta ove godine zabilježene temperature od 40 stupnjeva Celzijevih, a u subotu se očekuje vrhunac s 41-42 stupnja Celzijeva.

"Svi su izloženi zdravstvenom riziku", rekao je prefekt Fabienne Buccio za France Bleu radio.

Sredozemne su države sve više zabrinute kako klimatske promjene mogu utjecati na njihova gospodarstva i živote.

"Pirenejski poluotok je sve suše područje i tok naših rijeka je sve sporiji", kazao je španjolski premijer Sanchez.

Vatrogasci su se borili s požarima u nekoliko dijelova Španjolske, a najteže su pogođeni Katalonija na istoku Španjolske i Zamora u blizini granice s Portugalom.

U Zamori je između 8500 i 9500 hektara zemljišta izgorjelo.

Portugal je pak pošteđen od toplinskog vala. U Lisabonu je temperatura oko 27 stupnjeva Celzijevih.

Međutim, prošli mjesec bio je najtopliji svibanj u posljednje 92 godine, objavila je portugalska meteorološka agencija IPMA, upozoravajući da je suša pogodila većinu teritorija. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 18:20