15 NAJVEĆIH GRADOVA

Tomašević šesti najuvjerljiviji pobjednik drugog kruga lokalnih izbora u povijesti, pogledajte ljestvicu

Kriterij koji je korišten za uvjerljivost pobjede je postotak osvojenih glasova birača
Željko Burić, Ivan Čehok, Vojko Obersnel, Milan Bandić, Dario Hrebak i Tomislav Tomašević
 Nikolina Vuković Stipanićev/Željko Hajdinjak/Davor Žunić/Goran Mehkek/Cropix

Tomislav Tomašević jučer je postao novi gradonačelnik Zagreba i to izuzetno uvjerljivom pobjedom protiv protukandidata Miroslava Škore.

Kandidat platforme Možemo! je dobio čak 199.630 glasova, što je najveći broj glasova koji je neki kandidat za gradonačelnika dobio na lokalnim izborima otkad birači u Hrvatskoj izravno biraju gradonačelnike/ce i načelnike/ce.

Kad se gleda u postocima, Tomašević je osvojio 63,9 posto glasova, dok je Škoro osvojio 34,02 posto glasova (u brojkama to iznosi 106.300 glasova). Ako gledamo 15 najvećih hrvatskih gradova po broju stanovnika (redom: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Velika Gorica, Slavonski Brod, Pula, Karlovac, Sisak, Varaždin, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Kaštela), riječ je o najuvjerljivijoj pobjedi u drugom krugu lokalnih izbora koji su održani 30. svibnja.

No, naš Emir Fulurija poigrao se malo i brojkama s prethodnih lokalnih izbora na kojima se izravno biralo gradonačelnike, dakle 2009., 2013. i 2017., te napravio listu najuvjerljivijih pobjeda u drugom krugu 15 najvećih hrvatskih gradova u povijesti lokalnih izbora.

Kriterij koji je korišten za uvjerljivost pobjede je postotak osvojenih glasova birača.

Prema tome, najveći je pobjednik Željko Burić (HDZ) koji je 2017. godine na izborima osvojio čak 69,78 posto glasova, dok je njegov protukandidat Josip Živković (SDP-HSS-HSU) osvojio tek 27,06 posto glasova. Preostali listići nisu bili važeći.

Drugu najuvjerljiviju pobjedu ostvario je Ivan Čehok (nezavisni) koji je isto 2017. gradonačelnik Varaždina postao s 68,5 posto glasova. Njegov protukandidat Alen Kišić (SDP) osvojio je 27,76 posto glasova.

Sljedeću najuvjerljiviju pobjedu drugog kruga ostvario je Vojko Obersnel (SDP) koji je novi mandat u Rijeci 2013. godine osvojio s 67,67 posto glasova, dok je njegov protukandidat Hrvoje Burić (kandidat grupe birača) dobio 30,02 posto glasova.

Među najvećim pobjedama u drugom krugu bila je i ona pokojnog Milana Bandića (BM 365) koji je 2013. godine Zagreb osvojio sa 65,67 posto glasova, znatno više od Rajka Ostojića (SDP) koji je dobio potporu 32,37 posto birača. Bandić je te godine dobio i najveći broj glasova birača, njih 170.798, što je kao rekord lokalnih izbora stajalo sve do jučerašnjeg podviga Tomaševića.

Konačno, među top 5 se progurao i Dario Hrebak (HSLS) koji je 2017. na izborima u Bjelovaru pobijedio 64,25 posto glasova. Tada je njegov protukandidat Davorin Posavac (nezavisni, uz potporu SDP-a i drugih stranaka) dobio 34,52 posto glasova.

No, treba naglasiti da su zapravo i jače pobjede one koje su kandidati u najvećim gradovima ostvarili još u prvom krugu lokalnih izbora.

Tu se ističe Dario Hrebak koji je prije dva tjedna u Bjelovaru dobio podršku čak 66,86 posto birača, a slijedi ga Denis Ivanović (HDZ) koji je Kaštelu ove godine osvojio s 57,14 posto glasova. U prvom krugu ove godine slavio je i Krešimir Ačkar (HDZ) koji je u Velikoj Gorici pobijedio s 50,1 posto glasova.

Prije četiri godine pobjede u prvom krugu su ostvarili opet Ivanović (55,04 posto), Branko Dukić (HDZ) u Zadru (51,2 posto) te Boris Miletić (IDS) u Puli s 51,83 posto glasova.

Sad već davne 2013. samo je današnji okrivljenik u aferi Janaf Dražen Barišić (HDZ) slavio u prvom krugu u najvećim gradovima, i to s 51,69 posto glasova birača, dok je dijametralno suprotna situacija bila 2009. godine. Tada je čak 7 od 15 najvećih gradova svoje čelnike izabralo u prvom krugu, a najuvjerljiviji među njima bio je Vojko Obersnel koji je dobio podršku 58,27 posto birača u Rijeci. Pobjede u prvom krugu još su ostvarili Zvonimir Vrančić (Zadar), Mirko Duspara (Slavonski Brod), Boris Miletić u Puli, Damir Jelić u Karlovcu, Ivan Čehok u Varaždinu i Antun Korušec u Bjelovaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:05