PRVI ČOVJEK ZAGREBA

Tomašević o plinari, otkazima, obnovi i koalicijskom partneru: ‘Sigurno će doći do trzavica‘

Naglasio je kako ne može špekulirati hoće li se Gradska plinara zaista i prodati, a kamoli tko je najizgledniji kupac.

Tomislav Tomašević

 Damir Krajac/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je u HTV-ovom središnjem Dnevniku kako je u pripremi dubinska analiza Gradske plinare, koja će pokazati sve njezine gubitke ili potencijale. Nakon toga će se sjesti s koalicijskim partnerima i odlučiti što je najbolje za građane grada Zagreba.

- Znate da je zbog loših odluka bivše Uprave i globalnih okolnosti došlo do velikih gubitaka u GPZ opskrbi. Mi smo dobar dio tih gubitaka na neki način apsorbirali, uspjeli smo da korisnicima, koji čak nisu ni plaćali, ne dođe do obustave plina. Tako je bilo cijelu zimu, međutim, veliki su problemi, jer su štetni ugovori potpisani. Čak moj drugi radni dan, bivša Uprava je potpisala ugovor po kojemu GPZ opskrba kupuje plin po varijabilnoj cijeni od dobavljača, poručio je.

Odluka o prodaji Gradske plinare može se očekivati u mjesecu svibnju. Naglasio je kako ne može špekulirati hoće li se ta tvrtka zaista i prodati, a kamoli tko je najizgledniji kupac.

Tomašević se osvrnuo i na stanje u Zagrebačkom holdingu.

Istaknuo je kako se u toj tvrtki politički kadroviralo. Dodao je kako se ne radi o političkom revanšizmu, već postoje zakonski kriteriji koji su objektivni i određuju kako se utvrđuje višak radnika.

- To su dob, broj članova uzdržavanih u obitelji, godine staža. Tako se utvrđuje popis i tu nema revanšizma, naglasio je zagrebački gradonačelnik.

Kazao je kako u administraciji ima viška ljudi, te da ima i viška u rukovodećim kadrovima.

- Ako gledamo uštede koje će nastati smanjenjem broja radnika, gotovo trećina tih financijskih ušteda će nastati upravo otpuštanjem rukovodećeg kadra koji je višak. To je sedamdesetak ljudi, rekao je.

Koalicijski partner SDP ne gleda blagonaklono na takve odluke. Tomašević je istaknuo kakou svakoj koaliciji dolazi do trzavica.

- Tako da do trzavica neće doći možda, nego sigurno, poručio je.

Rekao je kako do neslaganja dolazi u bilo kakvom partnerskom odnosu, no koalicija je stabilna i uvijek će se pokušati pronaći najbolje rješenje. Dodao je kako ne očekuje splitski scenarij.

Dvije godine od potresa obnova nije ni krenula.

- Nemamo niti jednu višestambenu zgradu, niti kuću koja se počela graditi, dodao je.

Naglasio je kako je Grad učinio apsolutno sve što je mogao. Podsjetio je da Grad Zagreb po zakonu nije odgovoran za obnovu, niti za donošenje odluka vezano za obnovu. To radi ministarstvo.

Fond za obnovu nadgleda provođenje odluka Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

- Mi smo posudili gradske zaposlenike i Fondu i ministarstvu. Kontaktirali smo predstavnike više od četiri tisuće zgrada da što bolje ispune zahtjeve. Osigurali smo novac za financiranje oštećenih zgrada, rekao je.

Tomašević je kazao kako očekuje da će u travnju krenuti obnova višestambenih zgrada i kuća.

Što se tiče poskupljenja usluga u Zagrebu poručio je da to ovisi o inflaciji, na što Grad ne može utjecati.

Cijene energenata utječu na cijenu javnog gradskog prijevoza, ali još ne želi o tome govoriti.

Tomašević je istaknuo kako se intenzivno razgovara o izgradnji novog stadiona na Maksimiru. No, o detaljima ne bi još javno govorio.

Pregovori sa sindikatima

HRT također izvještaca da se nastavljaju pregovori Uprave zagrebačkog Holdinga i dijela sindikata. No na sastanak nisu pozvani članovi sedam sindikata iz koordinacije SSSH-a koji su pregovore napustili u veljači. Iako ne sudjeluju u pregovorima, njihovi povjerenici danas su se pojavili ispred zgrade uprave. Došli su kako bi još jednom upravu Holdinga upozorili da odustanu od najavljenih otkaza.

Novogodišnja odluka gradonačelnika o petstotinjak otkaza u Holdingu uskoro bi se trebala ostvariti. Neprihvatljiva je dijelu sindikata koji upozorava da se krši zakon.

- Izričitog krivca vidim, nažalost, jer se u medijima jedino oglašava zagrebački gradonačelnik Tomašević. Dakle, ako je uprava društva dobila nalog od ikoga, mogla ga je dobiti samo od zagrebačkog gradonačelnika, kazao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Bliži se i 1. svibnja kada će biti ukinuta mjera roditelj-odgojitelj. U gradskom HDZ-u upozoravaju kako su takve loše odluke dokaz da gradonačelnik nije dorastao zadatku, zbog čega se pojavljuju i trzavice unutar koalicije platforme Možemo i SDP-a.

- Da se tu zapravo radi o jednoj političkoj platformi koja je jako dobro znala kako prosvjedovati, ali sada kada treba upravljati jednim ovako velikim sustavom, kao što je grad Zagreb tu se pokazuje jedno veliko neznanje, poručio je predsjednik GO HDZ-a Mislav Herman.

Problema ima i to se ne skriva, ali koalicija je stabilna, poručuju iz gradskog SDP-a. Revizija koalicijskog sporazuma neće utjecati na funkcioniranje grada i podršku gradonačelniku.

- Nema veliko političko iskustvo, ali ima namjeru i želju da nešto popravi i to pokušavamo činiti zajedno u tome zacijelo i griješimo u tome zacijelo i vodimo ne tako ugodne razgovore ali nadamo se da ćemo život građanima u gradu učiniti ugodnijima, naglasio je predsjednik GO SDP-a Viktor Gotovac.

- Problem viška radnika i otkazi u Holdingu, novi odvoz otpada, ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, čini se, za sada koalicijske partnere ipak drže na istoj strani, dodao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

- Godina dana je dobar neki period da evaluiramo što može biti bolje s jedne i druge strane u našem odnosu i to ćemo napraviti, već sam rekao da smo na to spremni, istaknuo je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:37