VIŠE PAPIRA I PLASTIKE

Tomašević najavio reviziju odvoza otpada za kuće i zgrade: ‘Moramo se prilagoditi, ali prvi cilj je postignut‘

Gradonačelnik kaže da je zadovoljan sustavom i kako su ga građani prihvatili.

Tomislav Tomašević

 Davor Pongracic/Cropix

Prilikom posjeta gradilištu budućeg Zavoda za mikrobiologiju KB Sveti duh zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević dao je izjavu novinarima vezano za situaciju s odvozom otpada u Zagrebu, prenosi N1.

“Drastično se povećalo odvajanje otpada, iznenadilo je najoptimističnije prognoze u Čistoći”, rekao je Tomislav Tomašević.

“Jasno je da je ovo sustav koji se ne može preko noći promijeniti. Više se odvaja papira i plastike, moramo se tome prilagoditi. Radi se revizija odvoza u obiteljskim kućama, tamo će sad biti jednom tjedno", poručio je.

"Gradovi koji su uzor Zagrebu i gdje se najviše odvaja, imaju odvoz samo jednom tjedno, svugdje. Idemo prema tome da bude službeno jednom tjedno za višestambene zgrade, da se više ne događa da se plastika odlaže bilo kad, u bilo koje vrijeme, to ne može biti održivo. Prvi cilj oko ogromnog povećanja odvajanja je postignut, ali treba puno rada na sustavu kako bi bio kvalitetan. Usluga sad funkcionira u centru, a treba u cijelom Zagrebu”, ocijenio je.

Tomašević je, veli, ipak zadovoljan sustavom i kako su ga građani prihvatili:

“Zadovoljan sam koliko su građani prihvatili sustav u centru grada. Od prvog dana su se ljudi držali pravila, brzo su se navikli na odlaganje od 20 do 22 h. Analiza pokazuje da u cijelom gradu 80 do 90 posto vrećica u spremnicima jesu ZG vrećice, građani poštuju sustav. Ima prostora za napredak”, reko je.

Također je rekao da je kompostana na Jakuševcu riješena.

- Kao što sam rekao tad – riješeno je u jednom danu, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:50