INTRIGANTAN ZAPLET

Tomašević drobilicu glomaznog otpada nabavlja od Uskokovog osumnjičenika iz afere Vjetroelektrane

Lager Bašić je tvrtka u formalnom vlasništvu Milenka Bašića, a član uprave je bio Dragan Stipić. Obojica su osumnjičeni u aferi Vjetroelektrane s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac
Tomislav Tomašević
 Damjan Tadic/Cropix

Javna nabava dviju drobilica za krupni otpad koje je najavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević okončana je u srijedu. Grad Zagreb je prihvatio ponude dviju tvrtki Lager Bašića iz Donjeg Stupnika i OK-TEH-a iz Zagreba ukupne vrijednosti 5,8 milijuna kuna. Njihova nabava sufinancirat će se iz fondova Europske unije u iznosu od 50 posto, kako se doznaje iz Gradske uprave.

Na natječaj pod nazivom “Nabava opreme potrebne za uspostavljanje mobilnog postrojenja za obradu građevnog i krupnog otpada”, kako se vidi iz dokumentacije, stigle su četiri ponude, a procijenjena je vrijednost nabave iznosila gotovo sedam milijuna kuna. Odabrane su na koncu dvije tvrtke u dvije odvojene grupe. Prva tvrtka, Lager Bašić iz Stupnika, odabrana je kao dobavljač mobilne drobilice za građevinski otpad za koju su tražili 3,1 milijun kuna. Druga tvrtka, zagrebački O-K-TEH, odabrana je za nabavu mobilnog usitnjivača za glomazni otpad vrijednosti 2,7 milijuna kuna. Ponude tvrtki GRA-PO i Teknoxgroup Hrvatska odbijene su zbog nepravilno dostavljene ponude i tehničkih specifikacija.

Iz javno dostupnih poslovnih podataka vidi se da je tvrtka Lager Bašić dosad surađivala s Gradom Zagrebom. U ovoj godini i lani Gradu je isporučila građevinske strojeve, među ostalim i rovokopač za potrebe obavljanja redovnih djelatnosti na vodoopskrbi, vrijednosti više od 10 milijuna kuna. Strojeve su također dobavljali i za druge gradove, općine i komunalna poduzeća.

Inače, Lager Bašić je tvrtka u formalnom vlasništvu Milenka Bašića, a član uprave je bio Dragan Stipić. Obojica su osumnjičeni u aferi Vjetroelektrane s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac. Kada je istraga pokrenuta, obojica su pobjegli u BiH, a onda se vratili u Hrvatsku. Na ispitivanju pred Uskokom negirali su da su Josipi Rimac nudili 45 tisuća eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetroelektrane Krš-Pađene.

Uglavnom, odluka Grada o nabavi dviju drobilica, što je sada i finalizirano, dovela je do široke rasprave u javnosti posljednjih dana. Podsjetimo, zagrebački je gradonačelnik Tomislav Tomašević prije tjedan dana poništio natječaj za zbrinjavanje glomaznog otpada koji je bio raspisan u prosincu prošle godine, a na koji su stigle ponude Reoma grupe i tvrtke Ce-za-r, unutar C.I.O.S. Grupe poduzetnika Petra Pripuza. U međuvremenu se Grad našao u problemu s glomaznim otpadom jer su svi kapaciteti popunjeni, a ugovori s Pripuzovom tvrtkom, koja je taj posao obavljala, istekli.

Gradonačelnik Tomašević tada je najavio, pod obrazloženjem da privatnici Gradu nabijaju nerealne cijene, da će posao zbrinjavanja krupnog otpada odsad raditi sam Grad, odnosno Čistoća, a zato se ide u nabavu drobilica. Tim planom, najavio je Tomašević, Grad će uštedjeti 33 milijuna kuna na godišnjoj razini ili vrijednost jednog dječjeg vrtića. Tomaševićev plan tada je ironično prokomentirao Petar Pripuz, odnosno tvrtka C.I.O.S., jedan od ponuđača u poništenom natječaju, s priopćenjem da “ako Tomašević s dvije drobilice riješi problem otpada onda će svi drugi gradovi preslikati to inovativno rješenje”.

Kada će točno drobilice biti u rukama Gradske Čistoće još uvijek nije poznato, ali je za očekivati da i neće tako brzo. Grad je, naime, prije nekoliko dana sklopio ugovor s tvrtkom Unija Nova, iz Sesvetskog Kraljevca, gdje bi se narednih 75 dana trebao skladištiti glomazni otpad. Ta će prijelazna faza u zbrinjavanju glomaznog otpada koštati 195.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:39