ANDREJ PLENKOVIĆ

‘To što je Milanović učinio je čista obijest. On kreira kulturu opstrukcije, svi u koaliciji smo osupnuti‘

Proračun se povećava na 29,3 milijarde eura, a premijer kaže i kako je siguran da će se postići dogovor oko rasta osnovice plaća

Andrej Plenković

 Nera Simic/CROPIX

Nakon što je u utorak na sastanku u Banskim dvorima okupio parlamentarnu većinu, premijer Andrej Plenković dao je izjavu za javnost. Na početku obraćanja rekao je kako se iz Izraela dosad vratilo 69 Hrvata, a danas se očekuje povratak još 100 njih. Prema njegovim riječima, nema podataka da je itko od hrvatskih državljana ugrožen ili ozlijeđen u sukobima Hamasa i Izraela.

Proračun se povećava na 29,3 milijarde eura, a glavni razlog za rebalans su sredstva potrebna za obnovu od potresa i pakete pomoći građanima, kao i plaće. Rebalans će na Vladi biti u četvrtak, prenosi N1. Plenković kaže kako je razgovarano sa sindikatima i da su razgovori bili dobri i konstruktivni.

"Siguran sam da ćemo postići dogovor oko rasta osnovice plaća i da ćemo to učiniti u sljedećim tjednima uz dobru volju Vlade i sindikata. Vjerujem da ćemo se dogovoriti i oko povećanja iznosa božićnice", kaže i najavljuje da se u drugo čitanje šalje zakon o plaćama državnih i javnih službenika.

"Od 1. siječnja na snazi će biti i paket zakona koji se odnosi na poreznu reformu koji će također dovesti do povećanja plaća", govori premijer i dodaje kako će državnim i javnim zaposlenicima doći do rasta plaće ukupno pet puta. Nada se i nastavku partnerstva sa sindikatima.

Konferencija o razminiranju Ukrajine počinje u srijedu, a Plenković kaže kako će Hrvatska svojim znanjem o ovoj temi pomoći Ukrajini.

Na koaliciji je raspravljena i informacija o zakonu o izbornim jedinicama. Stavovi koalicijskih partnera su jednaki onima koje je premijer komunicirao proteklih dana, kaže on. Rekao je kako je Vlada koju je vodio Zoran Milanović čak 15 puta imala precizno naveden datum kad zakon stupa na snagu pa su i Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović te zakone potpisivali na vrijeme, a isto se dogodilo i kad je Vladu vodio Tihomir Orešković, a i za vrijeme Plenkovićeve Vlade. I Milanović je potpisao takav zakon jednom prilikom.

"To dokazuje zakonodavnu praksu i to nije ništa neuobičajeno", kaže Plenković navodeći da je u ovom slučaju takav postupak bio određen odlukom Ustavnog suda i jer se željelo izbjeći zakonodavni vakuum.

"To što je on učinio je čista obijest. Vlada će opet predložiti zakon, Sabor će ga usvojiti, on potpisati i onda će on stupiti na snagu kao što je i trebao…", govori Plenković.

"Svi smo u koaliciji osupnuti komentarima. Jedan ugledni komentator je napisao ‘neka je‘, kao da je to nešto dobro i pametno. To je zlonamjerno, kreira kulturu opstrukcije i sprečavanja Sabora… Ustav kaže osam dana, ne kaže osmi dan. To je nova praksa s kojom se susrećemo, to ističem da ne bi sigurno u javnosti prevladala linija ‘to je ok, ostavili su mu malo dana‘. Ne nisu, ostavili su mu dovoljno dana", kaže.

Plenković se osvrnuo i na napise Nacionala o njegovoj supruzi. Kaže kako su vrlo diskretni u javnom životu i da je teško naći nekog diskretnijeg te da to rade namjerno, prenosi N1.

"Stotine stranica stoje u nekom spisu i predmetu i taj spis onda cirkulira među policijom, DORH-om, sucima, okrivljenicima, odvjetnicima, vještacima… Ti ljudi onda, koji su temeljem sposobnosti države došli u situaciju da posjeduju transkripte iz tajnih praćenja, to kasnije doturaju medijima, tako da taj mali iz konteksta izvađeni tračeraj postane naslovnica s ciljem stvaranja političke štete. Nitko nije kontaktirao te osobe koje su tako komunicirale, nitko nije kontaktirao ni mene ni moju suprugu. Neprofesionalizam kakav se može na najvišu stepenicu napraviti. Šteta samo meni, laž do laži.

Ja ne želim društvo u kojem su ovakve stvari stalna praksa, laž do laži, manipulacija do manipulacije, i zato je itekako ispravno ići u promjene kaznenog zakona. Meni je to marketing, supruga mi super izgleda na toj fotografiji, ja sam bio puno mršaviji, a sve što piše unutra je zlonamjerno. ‘Ima indicija da je korišten njegov politički utjecaj‘. Meni to ništa ne znači, meni je to mali marketing", govori Plenković dodajući kako je to klasičan primjer manipulacije dokumentima u spisu i njihovog javnog zlorabljenja.

"Eklatantan primjer onoga što je postalo normalno u hrvatskom društvu. To je samo mala štetica ili mali marketing. Nerado se na to osvrćem, ali ne želim to prešutjeti iz respekta prema svojoj supruzi, obitelji i gospođi koja je tu završila ni kriva ni dužna. Sramota", zaključio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:03