POLICIJA TRAŽI LOPOVE

'TO JE PRIMITIVIZAM, DIVLJAŠTVO, KATASTROFA!' S križnog puta u riječkom svetištu ukradena tri ogromna kipa: 'Za to je trebalo i snage i umijeća'

 Davor Zunic / CROPIX

Svetište Majke Božje Trsatske u Rijeci našlo se na meti lopova - kako piše Dnevnik.hr, između 9. i 11. listopada s tri postaje križnoga puta otuđena su tri kipa vojnika. Riječ je o umjetničkim djelima od bronce, a svaki kip teži 50-ak kilograma.

Materijalna šteta procjenjuje se na minimalno 80 tisuća kuna. Kriminalističko istraživanje još traje, a spomenuta krađa šokirala je i vjernike i franjevce u svetištu.

- Pa to je primitivizam, divljaštvo, nema pristojnosti, nema kulture! Ovo je katastrofa za nas ljude - komentirali su građani.

- Zateklo nas je iz materijalnih razloga, jer to su vrlo vrijedne stvari, a iz duhovnih još više, jer to je zapravo nešto što je rađeno za cijeli grad. Moramo priznati da smo jako tužni i žalosni zbog toga - rekao je fra Marko Vuković iz Svetišta Majke Božje Trsatske.

Kamera na križnom putu nema, a vrata Svetišta zatvaraju se u 20 sati.

- No, za lopove nema ni brava ni vrata, jer vidi se da su svi ti kipovi vojnici učvršćeni željezom tako da je tu trebalo i snage i energije i umijeća - govori Vuković.

Riječka policija već tjedan dana traga za lopovima koji su ukrali kipove i devastirali postaje križnoga puta u Svetištu Majke Božje Trsaske.

- Zasad ne možemo govoriti niti o jednoj osobi niti o više njih. Još uvijek traje kriminalističko istraživanje tako da se sve opcije kao takve provjeravaju - rekla je za Dnevnik.hr Ankica Kolić, glasnogovornica PU primorsko-goranske.

Vjernici koji po mir i molitvu dolaze na Trsat krađom su zgroženi. No čini se kako lopovi imaju svoj plan. Ukradeni kipovi zajedno teže oko 160 kilograma, a izrađeni su od bronce koja se uglavnom prodaje kao sirovina. Ipak, ni ta prodaja nije laka - naime, za nju je potrebno ostaviti sve svoje podatke.

- Taj će ih sigurno razbiti u komadiće i pokušati prodati pod otpadnu broncu - otkupna cijena je 19 kuna za kilogram, znači zarada je dvije tisuće i nešto kuna - objašnjava Jerry Pajić, predsjednik uprave tvrtke za otkup otpada.

A materijalna šteta zapravo je puno veća - procjenjuje se da ukradena umjetnička djela vrijede minimalno 80 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:54