SLAGALICA UOČI IZBORA

TKO JE ZDRAVKA BUŠIĆ, PLENKOVIĆEVA KANDIDATKINJA ZA POTPREDSJEDNICU HDZ-a Bila je savjetnica i bliska suradnica Tuđmana i pripada desnom krilu stranke

 
Zdravka Bušić
 Srđan Vrančić / CROPIX

Osim Mire Kovača, Ivana Penave i Davora Ive Stiera, kandidata “tima alternativa” za predsjednika, zamjenika predsjednika i jednog od četiri potpredsjednika HDZ-a, na unutarstranačkim izborima koji će se održati 15. ožujka protiv Plenkovićeve ekipe natjecat će se još nekoliko HDZ-ovih “teškaša”.

Dok je bivši ministar i aktualni potpredsjednik stranke Tomislav Tolušić već javno obznanio svoju kandidaturu za još jedan potpredsjednički mandat u stranci, aktualni zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić - za kojeg nekoliko naših izvora tvrdi da će se gotovo sigurno natjecati za potpredsjednika stranke - je na naše pitanje hoće li se i za koju točno funkciju kandidirati kratko poručio: “Uskoro ćete sve saznati”.

“Tim alternativa”

Naši izvori tvrde da će u bitku za jedno od četiri potpredsjedničkih mjesta ući i šef splitskog HDZ-a Petar Škorić, koji u petak nije odgovarao na naše pozive i upite o kandidaturi.

- Kandidirat ću se i za potpredsjednika stranke i za novog predsjednika HDZ-a u Virovitičko-podravskoj županiji. I to kao kandidat HDZ-a, a ne kao dio jednog od dva bloka. HDZ treba promjene, ali blokovski izlazak na unutarstranačke izbore nije dobar - rekao nam je Tolušić.

Naši izvori tvrde kako će Tolušić u kampanji naglašavati da je autentičan kandidat mimo i Plenkovićeva i Kovačeva bloka, ali da će ipak surađivati i koordinirati se s timom Kovač-Penava-Stier.

- Moguće je da će u finalu kampanje Tolušić ipak javno podržati spomenuti trojac. U svakom slučaju on će, kao i Brkić i Škorić kampanju voditi kao neovisni kandidati, ali će svima u HDZ-u biti jasno da su oni de facto u savezništvu s ‘timom alternativa’, jer će se tijekom kampanje oni javno konfrontirati s Plenkovićem i njegovom ekipom koja trenutačno drma strankom - kaže izvor koji podržava tim Kovač-Penava-Stier.

Šef HDZ-a Andrej Plenković u petak je kompletirao svoj tim s kojim će izaći na unutarstranačke izbore protiv “tima alternativa”. Uz već ranije poznate Plenkovićeve ljude: Tomu Medveda (kandidata za zamjenika predsjednika HDZ-a) te Olega Butkovića, Ivana Anušića i Branka Bačića (kandidata za potpredsjednike), u tim aktualnog predsjednika stranke ušla je i Zdravka Bušić.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, bivša zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu i Saboru, savjetnica i bliska suradnica prvog predsjednika Franje Tuđmana, te sestra pokojnog Zvonka Bušića - kojeg mnogi desni birači smatraju “mučenikom” iako je u SAD-u bio osuđen na doživotnu robiju zbog otmice putničkog zrakoplova i smrti policajca koji je poginuo prilikom pokušaja deaktivacije bombe podmetnute u njujorškoj podzemnoj željeznici - nije izabrana za jednu od potpredsjedničkih kandidata, tvrdi izvor iz Plenkovićeva tima, samo zbog popunjavanja “ženske kvote”, već i zato što pripada desnom krilu stranke.

Autentična

- Zdravka Bušić je izabrana i zato što je dandanas naši članovi i birači percipiraju kao autentičnu predstavnicu Tuđmanove ere, ali i kao simbol hrvatstva. Iako nije izgledno da će proći na unutarstranačkim izborima - kao uostalom i bilo koja druga žena - ona će ipak tijekom kampanje amortizirati udare Plenkovićevih protivnika koji mu predbacuju da on, kao, ne poštuje izvorni HDZ - kaže naš izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:20