REAKCIJA LUKE SPLIT

‘Tamara Visković je bila dio ekipe koja je izmjenom prostornog plana omogućila gradnju zgrada u industrijskoj zoni‘

Nakon što su Tamara Visković i Sandra Benčić izrekle niz optužbi na račun rada Luke Split, stigao je odgovor

Tamara Visković

 Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Nakon što su Tamara Visković, kandidatkinja iz stranke Možemo! za gradonačelnicu Splita, i saborska zastupnica Sandra Benčić održale konferenciju za tisak ispred tvrtke Luka Split na kojoj su izrekle niz optužbi na račun rada Luke - tvrdeći da zagađuju okoliš i ugrožavaju zdravlje stanara okolnih zgrada - stigla je i reakcija direktor tvrtke Luka Filip Rogošića. Izjava je zanimljiva iz razloga što je Tamara Visković bila članica poglavarstva za vrijeme mandata koalicije HDZ i Liste Velog Mista kada je došlo do izmjene GUP-a koji je omogućio gradnju stambene zgrade u industrijskoj zoni.

"Sjeverna luka Split je teretna luka za prekrcaj tereta s tradicijom dugom 77 godina i nalazi se u industrijskoj zoni. Dakle, ne nalazi se stambeno-industrijskoj, nego industrijskoj zoni. Godine 2005. tadašnja gradska vlast, s Tamarom Visković kao članicom poglavarstva prenamijenila je samo mali dio zemljišta iz industrijske u mješovitu namjenu, u svrhu izgradnje zgrade iznad glavne prometnice s pogledom na Sjevernu luku. Spomenuta zgrada dobila je uporabnu dozvolu 2010. godine dok svi ostali "stambeni" (ilegalni?) objekti izgrađeni uz neposrednu blizinu Sjeverne luke pripadaju industrijskoj zoni", istaknuo je Filip Rogošić koji je tvrdnje potkrijepio fotografijom GUP-a.

image

GUP Grada Splita, namjena

GUP Split

Rogošić je podsjetio da članice stranke Možemo! optužuju Luku da ulaže u novu mehanizaciju zbog ekstra profita te dodaje da se u Sjevernu luku nije ulagalo posljednjih 20 godina, odnosno do dolaska sadašnje uprave. Strojevi kojima se obavljala manipulacija su bili zastarjeli, bučni i konstantno na popravku. Svrha ulaganja u novu mehanizaciju bila je upravo ekološka učinkovitost, budući da se novim strojevima skraćuje vrijeme rada i posljedično eliminiraju emisije istih u okoliš. Nadalje, potpuno je netočna izjava Tamare Visković kako je promet u Sjevernoj luci veći za pedeset puta od projektiranog kapaciteta. Luka je 2019. godine koristila samo 30 posto raspoloživih kapaciteta, dok trenutno koristi otprilike 70 posto od ukupnog kapaciteta.Teret ugljena se nalazi u zatvorenom skladištu te su nam trenutno sva zatvorena skladišta popunjena, a upravo u skladu s propisima vrata skladišta moraju biti otvorena zbog provjetravanja. Rasuti teret starog željeza koje nalazi na otvorenom, kao i u svakoj luci na svijetu, nije štetan za zdravlje što su i dokazale brojne inspekcije", ističe direktor Luke.

image

Tamara Visković i Sandra Benčić

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Sve navedeno, dodaje Rogošić, kandidatkinje liste Možemo! su mogle doznati kroz razgovor i posjetu Sjeverne Luke.

''Vjerujemo kako bi njihove izjave bile manje ishitrene i jednostrane da su odvojile vrijeme i upoznale se sa svim činjenicama, a ne samo s pritužbama pojedinaca. Tako su mogle doznati kako je Sjeverna Luka neprestano izložena inspekcijskom nadzoru upravo zbog privatnih interesa pojedinaca kojima smeta pogled na staro željezo, kako buka vozila koje noću prolazi obližnjom prometnicom nadmašuje dozvoljenu buku, kako smo samoinicijativno pokrenuli projekt Revitalizacije Sjeverne luke kojim bi riješili pitanje odvodnje i kanalizacije budući da je područje Sjeverne Luke izostavljeno iz Aglomeracije Grada Splita, a upravo se kanalizacija ilegalno priključenih "stambenih" objekata s područja Brda izlijeva u more", ističe Rogošić koji dodaje da Luka radi sukladno propisanim i važećim zakonima i krajnji cilj joj je modernizacija i ekološka učinkovitost. Naglašava kako je neposredno ugrožavanje egzistencije stotina obitelji nauštrb privatnog interesa i komoditeta pojedinaca, odnosno u svrhu prikupljanja političkih poena i to bez konkretnih rješenja i prethodno provjerenih činjenica, krajnje neprofesionalno."

''Gospođo Visković, Vi kao dugogodišnja gradska vijećnica i kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Splita, trebali bi znati da je upravo Grad Split drugi po veličini dioničar Luke d.d.", istaknuo je Rogošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:50