RANKO MIMOVIĆ

Tajni partner Polančeca: I dalje želimo Podravkine dionice!

 Karlo Eisenbeisser / Cropix / Podravski list

ZAGREB - Direktor FIA grupe Ranko Mimović potvrdio je jučer kako njegova tvrtka ne odustaje od kupnje 10,6 posto Podravkinih dionica koje su formalno u vlasništvu Fime Ami na Malti.

Mimović je priopćio kako je FIA spremna investirati u Fimu Ami čak 400 milijuna kuna kojima bi se servisirali dugovi prema mađarskoj OTP banci i drugim vjerovnicima. Time bi FIA, grupacija sa sjedištem u Srbiji, postala vlasnik 10,6 posto dionica Podravke, a Podravka bi se riješila svih dugova iz afere Spice.

No s obzirom da tih 577.000 Podravkinih dionica danas tržišno vrijedi oko 190 milijuna kuna, nejasna je isplativost takve financijske operacije.

- Poslovanje FIA Grupe komplementarno je s Podravkinim budući da FIA putem vlastitih fondova u Italiji ima ulaz u renomiranu korporaciju Coop u koju bi plasirala Podravkine proizvode na talijansko tržište - tumači Mimović.

Tih 10,6 posto dionica koje su na računu Fime Ami, međutim, namjerava se dokopati i Podravka. Kako se doznaje u vrhu koprivničke kompanije, o tome se intenzivno pregovara s OTP-om s kojim bi Podravka uskoro mogla potpisati novi ugovor koji bi stavio izvan snage sve dosadašnje koje je u tajnosti potpisivala bivša Uprava Podravke osumnjičena za aferu Spice.

Kapital koji je FIA spremna uložiti u Fimu Ami nije srpskog porijekla, kako se pisalo, već je riječ o talijanskom i švicarskom novcu. Osim toga, tumači Mimović, to ulaganje samo je prvi dio investicijskog procesa, a drugi dio se odnosi na daljnja ulaganja FIA grupe u društva Pluris i Validus s naglaskom na ulaganja u turistički i bankarski sektor.

Ulaganje u Pluris i Validus odvijat će se također u dvije etape: najprije će se s 85 milijuna eura deblokirati imovina i sanirati tvrtke iz tih portfelja te namiriti obveze Plurisa i Validusa prema vjerovnicima.

Druga etapa podrazumijeva dokapitalizacije i izravnih u ulaganja u vrijednosti od 100 milijuna eura. FIA grupa, dakle, planira uložiti ukupno čak 240 milijuna eura.

- S tim ulaganjima tvrtka FIA Energy iz Koprivnice te direktorica Draženka Gačan nemaju nikakve veze. Također, iako je ovih dana objavljivano da sam srpski tajkun, želio bih istaknuti da sam slovenski državljanin, a kapital je talijanskog i švicarskog porijekla - zaključuje direktor tvrtke FIA Energy.

Mimović je, inače, koprivnički zet jer ima djevojku u tom gradu, a s uhićenim Damirom Polančecom povezala ga je upravo direktorica njegove tamošnje tvrtke FIA Energy Draženka Gačan, inače Polančecova dugogodišnja prijateljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:09