TKO JE TKO U AFERI ‘ADMIN‘

Tajne informacije navodno su htjeli znati detektiv, bivši obavještajac i poduzetnik. O slučaju se oglasila i policija

Sada istražitelji intenzivno rade na otvaranju datoteka iz izuzetih uređaja, kako bi utvrdili ima li korespondencije koja sadrži podatke o tajnim istragama

Siniša Patačak, Damir Osterman, Mario Frlan

 Privatni Album/

Imao je pristup svim bazama podataka Ministarstva unutarnjih poslova, takozvanim pomoćnim evidencijama MUP-a, Ravnateljstva policije, Uprave kriminalističke policije, Kriminalističko-obavještajnog sektora, Službe posebnih kriminalističkih poslova...

A samim time mogao je u svakom trenutku provjeriti protiv koga se provode kriminalistička istraživanja, tko se nalazi pod tzv. posebnim dokaznim radnjama, odnosno nad kim se provode tajne mjere praćenja i prisluškivanja, ili za koga policijski istražitelji traže izlist telefonskih poziva i slično.

Prema našim izvorima iz policije Damir Osterman je bio cijenjen među kolegama zbog analitičkog rada i kako kažu bio je "policajac koji kuži kompjutor": Istražitelji sumnjaju da je još od 2019. godine neovlašteno prikupljao neke informacije. Njegovi kolege začuđeni su činjenicom da se s obzirom na tehnička znanja upuštao u takvo što, obzirom da je vrlo lako pomoću logova rekonstruirati u koje je datoteke ulazio, a pogotovo da je snimao screen shotove i dostavljao ih mobitelom.

Sada je pod sumnjom USKOK-a da je te svoje ovlasti koristio kako bi te tajne podatke dao "drugoj strani", odnosno ilegalno ih prosljeđivao drugim osobama, pa i onima nad kojima su te tajne mjere provođene. A na koncu je, sumnjaju istražitelji, provjeravao i nalazi li se on osobno pod tajnim mjerama te jesu li kolege tražile izliste njegovih telefonskih poziva.

Policijski službenik Damir Osterman do jučer je bio voditelj unapređenja procesa i razvoja tehnoloških kapaciteta u Samostalnom sektoru za komunikaciju i informacijske sustave MUP-a RH, zadužen između ostaloga i za poslove analize.

Oduzeti uređaji

U srijedu su istražitelji uz odgovarajuće sudske naloge koje je ishodio USKOK, pokucali na njegova vrata, ali i kod još tri osobe, poduzetnika Dinka Palca, te kod privatnih detektiva Siniše Patačka i bivšeg djelatnika tajne službe, tada Protuobavještajne agencije, Maria Frlana.

Prema neslužbenim informacijama, istražitelji su im oduzeli računalnu opremu, mobitele, tablete te druge uređaje i dokumentaciju, a na koncu su na kriminalističkom istraživanju zadržani Osterman i Palac. Policija je potvrdila da nitko nije uhićen, prepraćen niti je pokrenuta kaznena prijava.

Sada istražitelji intenzivno rade na otvaranju datoteka iz izuzetih uređaja, kako bi utvrdili ima li korespondencije koja sadrži podatke o tajnim istragama. Prema početnim sumnjama, istražitelji Ostermana sumnjiče da je odavao tajne podatke o mjerama koje se provode nad osobama od interesa Dinka Palca, kao i protiv poduzetnika osobno. Do četvrtka popodne ni policija ni USKOK nisu se oglasili o kriminalističkom istraživanju koje se provodi. No, prema neslužbenim informacijama sumnja se i da je Osterman kao sukreator postupaka nabave za opremanje policije najsuvremenijom informatičkom opremom, u zamjenu za mito, taj natječaj namjestio kako bi na njemu pobijedila tvrtka Siniše Patačka, vlasnika privatne detektivske agencije PIA Intelligence&Security.

Navodno je Ostermanu za namještanje tog natječaja plaćeno oko 200.000 kuna, a transakcija je obavljena plaćanjem tvrtki u kojoj je on bio prikriveni vlasnik. Riječ je tvrtki čiji je osnivač offshore kompanija iz Velike Britanije, a kao direktor je figurirala druga osoba jer Osterman kao policijski službenik nije niti mogao voditi poslovanje privatne tvrtke.

Osim što je slovio kao vrstan analitičar Osterman je bio autor i nekoliko stručnih članaka zajedno s kolegama i kolegicama iz policijskog sustava. Jedan od objavljenih članaka znakovito baš se odnosi na zaštitu, zadržavanje i razmjenu podataka kojima se koriste tijela za provedbu zakonodavstva. Osterman je završio i studij Kriznog menadžmenta na Veleučilištu Velika Gorica, na kojem su predavači i bivši visoki policijski rukovoditelji.

Bivši načelnik POA-e

Ime Maria Frlana, bivšeg djelatnika Protuobavještajne agencije poznato je iz afere s novinarkom Helenom Puljiz 2004. godine, zbog koje je morao odstupiti tadašnji šef POA-e Joško Podbevšek. Puljiz je prijavila da su je trojica agenata POA-e, predvođena Marijom Frlanom načelnikom Centra POA-e za Zagreb, dugo i podrobno ispitivali što im može reći o odnosima predsjednika Republike Stipe Mesića s njegovim suradnicima.

Nakon što je otišao iz POA-e Mario Frlan osnovao je niz tvrtki, među kojima i agenciju Sirius Intelligence za istražne djelatnosti koja je u 2021. godini uprihodila nešto više od 580.000 kuna. Osim za istražiteljske poslovima, ima registrirane tvrtku za prijevoz putnika, tvrtku za trgovinu električnom energijom i za računalno programiranje. Zajedno s Dinkom Palcem kojeg se sumnjiči da je bio korisnik policijskih informacija, Frlan ima tvrtku Osojnik Bellevue na dubrovačkoj adresi, koja je u 2021. godini prema podacima Poslovne Hrvatske uprihodila jednu kunu.

Za Sinišu Patačka, koji je i predsjednik Udruge privatnih detektiva naši izvori iz te branše kažu da je slovio kao stručnjak za protuprislušnu tehniku, te je njegova agencija imala modernu opremu, među ostalima i termovizijsku kameru i opremu za protuprislušnu tehniku.

- To je takav posao da si uvijek na skliskom terenu jer kad radiš s informacijama možda ćeš i zagrabiti neki podatak koji je zabranjen. Iako je završio kriminalistiku nikad nije radio u policijskom sustavu, ali je poznavao širok krug ljudi iz tog sustava - kažu nam njegovi kolege iz branše.

Pokušali smo danas kontaktirati Sinišu Patačka i Marija Frlana, ali na brojeve navedene za kontakt njihovih tvrtki nitko nije odgovarao.

Sada će biti najzanimljivije vidjeti što će istražitelji otkriti u zaplijenjenim računalima i mobitelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:01