PREGLED TJEDNA

Tajanstveno ulaganje u Fortenovu, novi podbačaj HŽ-a i svi grijesi bivšeg direktora ZTC-a

I dalje je neizvjesno je li ulazak šeika Saifa Alketbija u Fortenovu valjana s obzirom na sankcije pod kojima su ruske tvrtke zbog agresije na Ukrajinu

Šeik Saif Alketbi; Andrej Plenković

 Hanza Media

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović izveo je novi "performans" na sjednici Antikorupcijskog vijeća na kojoj su saslušani Božo Mikuš i Damir Vanđelić.

Na sjednicu je donio kartonske likove dvojice mostovaca i predsjednika te tražio saslušanje Bože Petrova, Tomislava Panenića i Zorana Milanovića, za kojeg je uvjeren da ima zanimljive informacije o mogućoj korupciji u Ini. Rekao je da je predsjednik u Klubu u Slovenskoj "bančio, jeo i pio s ljudima iz podzemlja". Milanović je odgovorio da je čuo da je on pedofil:

- Siguran sam da nije, ali to sam samo čuo. Kako može biti utuživo da sam čuo?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nakon afere "daj 5", koju je otkrio Jutarnji list, želi zakonski zaštititi učitelje i nastavnike od pritisaka roditelja, odnosno želi povećati njihovu autonomiju prilikom ocjenjivanja i zaključivanja ocjena.

Afera "daj 5", podsjetimo, buknula je kada je otkriveno da je prva dama Sanja Musić Milanović urgirala da se sinu povisi već zaključena ocjena.

Češki holding CE Industries, koji je već preuzeo Đuru Đakovića, želi kupiti i nekad moćni pulski Uljanik. Spremni su za 155 milijuna kuna kupiti 54,77 posto dionica te zaposliti 2000 ljudi.

Bila je, takoreći, gotova stvar da će mirovinski fondovi otkupiti udio Sberbanka u Fortenovi i tako eliminirati ruski kapital iz našeg prehrambenog diva. A onda je, u pet do dvanaest, njemački Allianz odustao, a mi i dalje nagađamo zašto.

Kao kupac se pojavio šeik iz Emirata, Saif Alketbi, a cijela priča dobila je elemente pravog trilera s više intrigantnih likova. Koji su šeikovi motivi za ulazak u Fortenovu i tko su glavni ljudi u toj njegovoj akviziciji, Jutarnji je saznao u ekskluzivnom razgovoru sa samim šeikom Alketbijem.

I dalje je neizvjesno je li transakcija valjana s obzirom na sankcije pod kojima su ruske tvrtke zbog agresije na Ukrajinu. U otkrivanje pozadine cijelog slučaja uključene su Hanfa i SOA, a ako netko podnese kaznenu prijavu, aktivirat će se i DORH.

Hrvatska je na korak od ulaska u Schengen. Europski parlament u četvrtak je ogromnom većinom glasova podržao ulazak Hrvatske u klub zemalja koje čine schengenski prostor. Konačnu odluku donijet će Vijeće Europske unije početkom prosinca.

Bude li sve po planu, granične kontrole s članicama EU na kopnu i moru ukinut će se 1. siječnja 2023., dok će se u zračnom prometu ukinuti 26. ožujka. MUP je za taj korak potpuno spreman, povukao je sva raspoloživa sredstva iz EU i dovršio sve projekte potrebne za ulazak u novi režim. Podbacio je jedino HŽ, koji nikako ne može prilagoditi željezničke granične prijelaze.

Globalno zatopljenje, suše, požari, poplave, rat u Ukrajini, zategnuti odnosi Washingtona i Pekinga - okolnosti su u kojima se održao klimatski skup u Egiptu COP27.

Ključno pitanje koje se u Egiptu stavilo pred svjetske državnike, među kojima je bio i naš premijer Andrej Plenković, glasilo je kako financijski pomoći zemljama koje su najpogođenije klimatskim promjenama. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres stvari je ogolio do kraja, kazavši da svijet ima dvije opcije - ili pakt o klimatskoj solidarnosti ili pakt o kolektivnom samoubojstvu.

U Egiptu je govorio i naš premijer Andrej Plenković. Okupljenima je iznio situaciju u Hrvatskoj, a kada smo pročitali što je naš premijer rekao u Egiptu, spoznali smo da živimo u bajci. Iznad smo europskog prosjeka po tranziciji prema niskougljičnoj energiji, dvije trećine struje proizvodimo iz obnovljivih izvora, a do 2032. ćemo uvesti električni vozni park.

Podugačak je popis grijeha koji se stavljaju na teret Zdravku Klancu, nedavno smijenjenom direktoru Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC), a svi se mogu svesti pod zajednički nazivnik - štetnih odluka za tvrtku.

Od katastrofalno odrađenog remonta aviona za prošlu protupožarnu sezonu, otkrića da su mu radnici koji su bili na lažnom bolovanju i radili u inozemstvu dobili stimulacije za to razdoblje, pa sve do zadnje afere koja mu je presudila kada je pregovarao s Rusima pod sankcijama o kupnji dijelova za hrvatske vojne helikoptere.

No, kako je ovo i inače država puna apsurda, tako će i Klanac iz svih ovih afera izaći bogatiji za čak 100.000 kuna. Toliko mu, naime, država planira isplatiti na ime otpremnine, za sve što je napravio u ZTC-u.

Tome se oštro usprotivio Branko Borković, član Nadzornog odbora ZTC-a, koji je za Jutarnji poručio:

- To je šokantno i neprihvatljivo. Klanac je smijenjen zbog loših odluka koje je donosio i štete koju je napravio tvrtki, a sad će mu biti isplaćena i otpremnina. Apsolutno sam protiv toga. To sam rekao i na sjednici Nadzornog odbora na kojoj se raspravljalo o njegovoj smjeni - rekao je Borković.


*Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković


Na newslettere Jutarnjeg lista možete se pretplatiti OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 03:06