SABOR

Svi klubovi osim HSS-a i RF-a podržali ulazak Švedske i Finske u NATO

‘Nitko me neće uvjeriti da je gora potencijalna ratna situacija u Skandinaviji nego na Balkanu‘, rekao je Beljak

Krešo Beljak

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski klubovi podržali su u četvrtak ulazak Švedske i Finske u NATO, osim Kluba HSS-a i Radničke fronte, koji smatra da im ulazak treba uvjetovati rješavanjem situacije u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska nam treba biti na prvom mjestu i trebamo uvjetovati rješavanje situacije u BiH i na cijelom području jugoistočne Europe, da ne bismo imali rat na granicama, kazao je Krešo Beljak (HSS) najavivši da će njegov klub biti protiv.

Zbog ruske agresije zaokret Šveđana i Finaca za 180 stupnjeva

Dodao je da može shvatiti Finsku i Švedsku i njihove zahtjeve, ali ga nitko neće uvjeriti da je gora potencijalna ratna situacija u Skandinaviji nego na Balkanu.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) ističe da odluka za njih nije ni jednoznačna niti laka jer jačanje naoružavanja i vojnih saveza nije politika koju podržavaju.

No, Benčić iskazuje razumijevanje što, u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i njenih otvorenih prijetnji drugim zemljama, neke zemlje žele ojačati svoje sigurnosne politike.

Činjenica da se radi o odlukama matičnih država i njihovih građana, čije se mnijenje oko ulaska u NATO okrenulo za 180 stupnjeva, nama je bila ključni element, takve odluke treba poštovati, kazala je.

Podsjetivši da je Turska dobila neke ustupke od Švedske i Finske za ‘zeleno svjetlo‘ ulasku u NATO, Stephen Nikola Bartulica (Domovinski pokret) ističe da je i Hrvatska trebala bolje iskoristiti neke situacije.

Više je trebala učiniti povodom ulaska Crne Gore u NATO 2017., i dalje postoji spor na Prevlaci, mogli smo tada dobiti razumijevanje saveznika za to pitanje, no hrvatska politika nije ništa učinila, kazao je.

Smatra kako je legitimno da Hrvatska „digne glas“ oko problema u BiH, to je njena obveza, ali se to mora činiti na mudar, razborit način.

Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) kaže da bi proces pridruživanja Finske i Švedske mogao trajati godinu dana, ali bi se mogao dogoditi i ranije s obzirom na to koliko Putin ujedinjuje zapad.

Ulazak tih država važan je za NATO, obje posjeduju snažne vojne sposobnosti, Suverenisti će ga podržati jer je to jedni ispravan način da se osigura protuteža Putinu, poručio je zastupnik.

Ante Bačić (HDZ) ističe da Švedska i Finska nisu nikada odustale od svojih pričuvnih snaga, te da će kontigent od 15 milijuna ljudi na strateški važnom području itekako doprinijeti NATO savezu. Obje države imaju i vojnu industriju, pa će benefita biti i u tom pogledu.

Prijemom Švedske i Finske štitimo demokraciju

Prijemom Švedske i Finske štitimo demokraciju, pokazujemo kao NATO savez da se ne bojimo i da ćemo kao zajednica demokratskih, slobodoumnih država činiti sve najbolje za sigurnost svake članice, poručio je Bačić.

Darko Klasić (Kub HSLS-a i Reformista) kazao je da se ulaskom Švedske i Finske indirektno povećava i naša sigurnost.

Anki Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) drago je što se NATO savezu pridružuju Švedska i Finska, zemlje koje su nam često uzor u raznim pitanjima. „One zaslužuju sigurnost koju jamči NATO i njihovim pridruživanjem dobivaju svi”, kazala je.

Ulazak Finske i Švedske u NATO u potpunosti podržava i Klub Socijaldemokrati čiji Rajko Ostojić ističe da svjedočimo „spirali globalnog ludila”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:33