AKCIJSKI PLAN

Svi detalji hitnih izmjena u sustavu socijalne skrbi: Uvodi se registar obiteljskih nasilnika

Kakve su posljedice tragične smrti djevojčice koja je umrla nakon što ju je Centar za socijalnu skrb vratio u biološku obitelj?
Josip Aladrović
 Ranko Šuvar/Cropix

Iako u sustavu socijalne skrbi, udomiteljstva i posvajanja djece već godinama postoje ozbiljni strukturni problemi, kotač, nadamo se, promjena počeo se okretati tek nakon što je javnost ostala potpuno šokirana okolnostima koje su dovele do smrti dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, koja je fatalne ozljede zadobila nakon što je iz udomiteljske vraćena u svoju biološku obitelj.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u utorak je, nakon sastanka s osnivačicom inicijative "Spasi me" Jelenom Veljačom, najavio brojne zakonske izmjene, svojevrsni akcijski plan za reformu sustava socijalne skrbi.

- U povodu ovog slučaja, želim naglasiti da smo, bez obzira na tragediju, u izmjene Zakona o socijalnoj skrbi krenuli već ranije. Mogu priznati da imamo strukturne probleme u domeni socijalne skrbi, ali se mogu isto tako obvezati da ćemo te probleme ukloniti. Zakonske izmjene idu prema tome da osnažujemo sustav i radnike u centrima za socijalnu skrb kako bi kroz smanjenje broja radnih ovlasti njihov fokus rada bio na onim bitnim stvarima iz domene socijalnog rada - rekao je ministar Aladrović.

Interes djeteta

Ministarstvo je ravnateljima centara za socijalnu skrb poslalo uputu da se stručni djelatnici, kada je uključeno nasilje u obitelji, moraju pridržavati Istanbulske konvencije i protokola o postupanju u slučaju nasilja. To znači da se, kada se procjenjuju kompetencije roditelja, nasilje jednog roditelja uzima kao otegotna okolnost te da u svim postupanjima interes djeteta mora biti iznad interesa roditelja.

Na sastanku je dogovoreno da nadzor nad postupanjima centara za socijalnu skrb bude redovit te da Ministarstvo naloži centrima reviziju stručnog tima i postupaka u kojima je dijete izuzeto ili vraćeno u obitelj kako bi se spriječilo ponavljanje tragedije poput ove iz Nove Gradiške.

Ministar Aladrović najavio je da će se u sklopu izmjena zakona formirati Akademija socijalne skrbi koja će pružati stručnu pomoć svim radnicima centara za socijalnu skrb. Formirat će se i posebno povjerenstvo kojemu će se moći obratiti svi građani koji su nezadovoljni kako su njihove žalbe riješili centri za socijalnu skrb, odnosno - u drugom stupnju - Ministarstvo socijalne skrbi.

Inicijativa "Spasi me" izvijestila je javnost kako je na sastanku s Ministarstvom pravosuđa i uprave dogovoreno osnivanje posebnog očevidnika za slučajeve zlostavljanja u obitelji. Taj "registar obiteljskih nasilnika" bit će dostupan centrima za socijalnu skrb, sudovima i Državnom odvjetništvu.

Vedrana Šimundža-Nikolić iz Ministarstva pravosuđa i uprave izvijestila je kako je dogovoreno da će se kao posebno kazneno djelo izdvojiti već postojeće protupropisno ponašanje kad službena osoba svojim nečinjenjem ili pogrešnim činjenjem ne zaštiti prava djeteta.

- U zakonu već postoji kazneno djelo koje propisuje sankcioniranje onoga tko ne izvršava odluku kojom se zaštićuje dobrobit i prava djeteta, ali ovdje imamo situaciju koja nije neizvršenje odluke, nego nedonošenje odluke. To bi se procesuiralo i uobličilo u posebnom kaznenom djelu - pojasnila je Šimundža-Nikolić.

Ranije u utorak ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović sastao se i s predstavnicama inicijative "Moramo vam nešto reći" Antonijom Skender i Martom Divjak (koje imaju osobno iskustvo udomljenja, odnosno posvajanja). Nakon sastanka ministar je najavio izmjene zakona o udomiteljstvu kako bi se olakšao postupak udomljavanja djece.

- Svjesni smo tog problema i izmjenama zakona riješit ćemo sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje - izjavio je Aladrović.

Što se same istrage nad radom Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški tiče, Upravno vijeće donijelo je odluku o smjeni ravnatelja Branka Medunića nakon što je Ministarstvo naložilo izvanredni upravni nadzor rada tog Centra, kojim su utvrđene određene nepravilnosti. Istodobno s upravnim nadzorom Komora socijalnih radnika pokrenula je i stručni nadzor nad radom novogradiškog Centra u predmetu preminule djevojčice.

Stručni nadzor

Voditeljica stručnog nadzora Štefica Karačić u utorak je za Jutarnji list rekla kako nadzor nije završen jer još nije ispitana djelatnica koja je vodila taj predmet zato što je trenutačno na bolovanju.

- Socijalna radnica nad čijim radom mi trebamo provesti nadzor nije na poslu jer joj je potvrđen covid-19. Dakle, mi izvješće o stručnom nadzoru ne možemo napraviti prije nego što obavimo razgovor s tom socijalnom radnicom. Iz dosad prikupljenih dokumenata i podataka ne vide se propusti u procedurama, pristupu i radu.

Ne vide se zasad, dakle, neke grube pogreške koje bi mogle ukazivati da je zbog nemara, nebrige ili loše procjene Centra došlo do toga (do ozljeda koje su rezultirale smrću djevojčice, nap. a.). Ali to je, naravno, još uvijek preliminarni i neslužbeni zaključak - izjavila je Karačić.

Ako se stručnim nadzorom ipak utvrde propusti ili nemar u radu, socijalna radnica koja je bila zadužena za predmet preminule djevojčice iz Nove Gradiške može biti kažnjena ukorom, javnim ukorom, novčanom kaznom, privremenim oduzimanjem licence ili trajnim oduzimanjem dozvole za rad.

Do zaključenja ovog broja iz Komore socijalnih radnika nismo dobili odgovore na pitanja koliko su ukupno dosad izrekli kazni zbog propusta u radu socijalnih radnika te koje su dosad bile najteže izrečene sankcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:51