NALAZ INSPEKCIJE

Svetom Duhu prijeti kazna zbog slučaja Čavajda, sumnja se i da su namještena pitanja u izboru za šefa ginekologije

KB Sveti Duh u središtu je afere zbog slučaja Čavajda i izbora šefa ginekologije

Mirela Čavajda (u krugu) i Klinička bonica Sveti Duh

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Zagrebačka bolnica Sveti Duh u posljednje vrijeme ne prestaje biti u središtu skandala. Već neko vrijeme trese je afera Čavajda, a onda i prijepori oko izbora novoga predstojnika Klinike za ginekologiju.

Ovih je dana u bolnicu stigla 'čestitka' zdravstvene inspekcije prema kojoj u slučaju Čavajda bolnici i ravnateljici prijeti optuženička klupa jer se nije poštivao Zakon o pravima pacijenta, a to bi značilo kaznu od 5000 do 50.000 kuna. U KB Sveti Duh stigla je obavijest zdravstvene inspekcije da se "protiv počinitelja prekršaja namjerava podnijeti optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja Zakona o zaštiti prava pacijenata".

Prigovori kandidata

U tom se dokumentu objašnjava da je zdravstveno-inspekcijskim nadzorom od 9. i 10. svibnja utvrđeno da je prvostupanjska komisija bolnice (3. svibnja) na zahtjev pacijentice za prekid trudnoće donijela odluku, ali joj ona nije dostavljena. Ista ta prvostupanjska komisija 5. svibnja donijela je odluku o kojoj pacijentica nije u cijelosti obaviještena, tj. da se ima pravo obratiti drugostupanjskoj komisiji KBC-a Zagreb. Inspektori kažu da je to suprotno Zakonu o pravima pacijenta kojim je propisano da "pacijenti imaju pravo na potpunu obaviještenost o tijeku postupanja prilikom pružanja zdravstvene zaštite". Za sve te prekršaje Zakon predviđa kaznu od 10.000 do 50.000 kuna za ustanovu, tj. KB Sveti Duh, te 5000-10.000 za odgovornu osobu, ravnateljicu Ana-Mariju Šimundić.

Nema kraja ni u slučaju izbora predstojnika ginekološke klinike. Naime, početkom tjedna Upravno vijeće odbacilo je pritužbe kandidata Dubravka Habeka i Ingrid Marton i ostaje pri tome da predstojnik treba biti Ratko Matijević. No dvoje kandidata i dalje traže pravorijek smatrajući da su u tom izboru oštećeni. Konačnu riječ imat će Inspekcija rada koja je tek krenula s postupkom. Među ostalim u žalbi se ističe da se u slučaju dr. Habeka trebao primijeniti i Zakon o braniteljima jer je priložio potvrdu o više od 300 dana borbenog statusa, na što je ravnateljice zaključila da je "taj propis u ovom slučaju neprimjeren".

Spočitavaju i prihvaćanje kandidature dr. Vladimira Blagajića koji nema doktorat iz područja rada klinike kako se to tražilo u uvjetima za natječaj, već iz opće biologije, čime se Klinika za ginekologiju ne bavi. Problem je i što u natječaju nigdje nije traženo da predstojnik treba biti nastavnik na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, što je prema povjerenstvu bilo presudno za izbor Matijevića i čini se "učinilo veliku bodovnu razliku između njega i ostalih kandidata". Problematizira se i to da je na razgovor 11. travnja pristupilo četvero kandidata od 14 do 16.30 sati, ali da se dr. Matijević tada nije pojavio, iako ravnateljica tvrdi suprotno, tj. da je taj razgovor obavljen između 14.10 i14.45, nakon Habeka, premda ga nazočni kandidati nisu vidjeli!?

'Ista pitanja'

Dvoje kandidata koje se žalilo navodi i to da je u povjerenstvu za izbor bio samo jedan ginekolog, uz ortopeda, glavnu sestru bolnice, ekonomista, pravnika... te da su dobili "ista pitanja za sve" jer dodatnih, navodno, nije smjelo biti. Naime, kandidate se tražilo da iznesu svoj životopis (Ivković, ortoped), potom objasne ambicije za kliniku i mjerila uspjeha (Alfirević, ginekolog). Uslijedila su pitanja: nađete se u situaciji da nemate dovoljno sestara za dnevni pogon, kako ćete riješiti taj problem (Prpić, glavna sestra), kakva je vaša strategija za unapređenje kvalitete fakturiranja (Koščak, ekonomist), i, na kraju - obaviješteni ste da jedan od vaših kolega redovito kasni i neprimjereno komunicira s mlađim medicinskim osobljem, on to demantira, koji su vaši koraci (Zečević, pravnik).

Poslali smo upit u KB Sveti Duh u vezi sa slučajem Čavajda, odnosno što će bolnica poduzeti prema onima koji su učinili propust na koji upozorava inspekcija, kao i u vezi s natječajem za izbor predstojnika, ali odgovor nismo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:29