SVEČANOST U HNK

Svečana akademija u povodu Dana Hrvatske vojske: Predsjednik promaknuo 85 časnica i časnika HV-a

HV je danas manja ali profesionalna. Svijet se mijenja, mijenjaju se ugroze, pa se mora mijenjati i HV, rekao je Robert Hranj
Svečana akademija
 Goran Mehkek/Cropix

Svečanom akademijom u Hrvatskom nardnom kazalištu, uz nazočnost državnog i vojnog vrha, u petak je obilježen Dan Hrvatske vojske, Dan HkoV-a i 30. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske. Spomen je to na 28. svibnja 1991. kada je na stadionu u Kranjčevićevoj u Zagrebu održano prvo, povijesno postrojavanje pripadnika Zbora narodne garde, okosnice buduće vojske.

Načelnik Glavnog stožera OSRS admiral Robert Hranj rekao je kako je to postrojavanje značilo početak HV-a koja se u trideset godina razvila u impresivnu vojnu silu koja je danas član NATo-a, u društvu vojno najjačih država.

- HV je danas manja ali profesionalna. Svijet se mijenja, mijenjaju se ugroze, pa se mora mijenjati i HV - kazao je rekavši kako je ključan novi desetljetni ciklus investicija u zrakoplovstvo, mornaricu, oklopna vozila, protuzračnu obranu i komunikacijske sustave, te sustave borbe protiv kibernetičkih ugroza, AI i bespilotnih letjelica - kazao je Hranj.

image
Admiral Robert Hranj
Goran Mehkek/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić naglasio je kako je povijesno postrojavanje u Kranjčevićevoj bio "mudar potez predsjednika Tuđmana". kazao je da se Hrvatska usprotivila daleko nadmoćnijoj sili čiji vojnici nisu imali "srce i želju za slobodu kao hrvatski".

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je 28. svibnja jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. Istaknuo je da je HV danas jamac stabilnosti i sigurnosti, a u ratu stečena iskustva nemjerljiva su prednost koju prepoznaju i partneri u zemljama saveznicama.

image
Tomo Medved, Andrej Plenković, Davor Božinović
Goran Mehkek/Cropix

- Već pet godina radimo na osnaživanju, donijeli smo strategiju nacionalne sigurnosti kako i sustav domovinske sigurnosti koji sre pokazao naročito važan pri prirodnim katastrofama, poput razornih potresa koji su nas pogodili. Vratili smo materijalna prava vojnicima koja su im prijašnje vlade poduzele, poboljšali uvjete života i rada vojnika, podigli sigurnost. Investicija u borbene zrakoplove najveća je, a Hrvatska dobiva najbolje ocijenjenje zrakoplove na kojima će moći letjeti i obučavati se mladi piloti. Podigli smo nacionalnu sigurnost na dosad najveću razinu i stekli suverenitet na kopnu, moru i u zraku - kazao je premijer Plenković.

image
Svečana akademija
Goran Mehkek/Cropix

Na kraju svečanosti odlukom Predsjednika Zorana Milanovića promaknuto je 85 časnica i časnika HV-a te 119 dočasnika i dočasnica, te su uručena odlikovanja, medalje, pohvale i nagrade.

image
Željko Reiner, Zoran Milanović, Orsat Miljenić, Robert Hranj, Tomo Medved, Andrej Plenković
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:58