U RH 15 SLUČAJEVA

Sve više zaraženih južnoafričkim sojem, ali stižu ohrabrujuće vijesti od proizvođača cjepiva

Ono što zabrinjava je da se soj počeo širiti u općoj populaciji, a za mnoge se ne zna gdje su se zarazili, upozorava Alemka Markotić
 Tom Dubravec/CROPIX

Ukupno u Hrvatskoj dosad imamo 15 zabilježenih slučajeva južnoafričkog soja koronavirusa. U zadnjoj tranši, gdje smo provjerili 564 uzorka, imaju četiri južnoafrička. Dominira britanski soj s više od 80 posto, rekao je u ponedjeljak Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite.

- U Europi najviše južnoafričkog soja imaju Luksemburg i Belgija. Prosjek je oko pet posto u Europi. Ono što zabrinjava je da se soj počeo širiti u općoj populaciji, a za mnoge se ne zna gdje su se zarazili - upozorila je Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike. Južnoafrički soj B.1.351 pojavio se u listopadu prošle godine u Južnoafričkoj Republici te u kratkom vremenu potisnuo sve ostale sojeve u toj zemlji. Krajem 2020. prvi slučajevi zaraze tim sojem zabilježeni su u Europi, a kod nas krajem veljače, i to kod naših državljana koji su bili na odmoru u Zanzibaru. Ono što zabrinjava jest činjenica da su postojeća cjepiva u EU u prosjeku 30 posto manje učinkovita kod tog soja.

Slabiji imunosni odgovor

- Južnoafrički soj sličan je britanskom jer nosi istu mutaciju proteina šiljka koja povećava afinitet za vezanje na stanice. No uz tu mutaciju, ova virusna varijanta ima dodatnu mutaciju proteina šiljka koja, prema svemu sudeći, još dodatno povećava afinitet virusa za receptore i koja u većoj mjeri mijenja prostornu konformaciju proteina tako da ga veći dio protutijela proizveden protiv wuhanske varijante šiljka više ne prepoznaje. Drugim riječima, ova virusna varijanta ne samo da se brže širi, nego je u stanju i izbjegavati dijelu imunosnog odgovora stvorenog protiv wuhanske varijante - pojasnio je imunolog Zlatko Trobonjača, profesor na Sveučilištu u Rijeci.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), južnoafrički soj dosad je identificiran u više od 60 zemalja svijeta. Kako bi spriječile širenje, neke su zemlje poduzele drastične mjere. Primjerice, kad se pokazalo da je u Tirolu žarište zaraze tim sojem, austrijske vlasti zatvorile su tu pokrajinu. Nadalje, kako bi spriječila da širenje južnoafričke varijante poremeti masovno cijepljenje britanskog stanovništva, tamošnja vlada razmatra da na "crvenu listu" zemalja sa zabranom putovanja uvrsti i Francusku.

Vodeći britanski epidemiolog Neil Ferguson s Imperial Collegea nedavno je u razgovoru za BBC upozorio da južnoafrička varijanta sad u Francuskoj čini pet do deset posto novih slučajeva zaraze.

Modifikacija cjepiva

Ohrabrujuće je, međutim, da kompanije Pfizer te Moderna, koje su proizvele prva mRNA cjepiva, već rade na modifikaciji postojećih cjepiva.

- Kako u slučaju južnoafričkog soja B.1.351 cjepiva imaju smanjenu efikasnost, sad je važno razmotriti načine monitoringa koji bi omogućili njegovo brzo otkrivanje prije nego što se proširi populacijom. Primjerice, u Velikoj Britaniji se, u mjestima gdje se otkrije južnoafrički soj, provodi masovno testiranje kako bi se što prije izolirali zaraženi. Mislim da bismo slično trebali poduzeti i u Hrvatskoj - rekao nam je epidemiolog dr. Branko Kolarić, član Vladina Znanstvenog savjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:41