ALARMANTNO

Sve više učenika s teškoćama: Nedostaje asistenata u nastavi, a i satnica im je vrlo niska

U samo jednoj školi u Splitu već sada znaju da će im nedostajati pet pomoćnika, upozorava predsjednik udruge
 Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Bojim se da će i ove godine neka djeca ostati bez pomoćnika u nastavi. Nastavlja se trend povećanja broja djece koja trebaju pomoćnike, a pitanje je koliko će pomoćnika biti. Njih nedostaje, prije svega, zbog manjka motivacije, nereguliranog statusa, nesigurnog posla i nedovoljnog financiranja. Konkretno, u Splitu, u samo jednoj školi već sada znaju da će im nedostajati pet pomoćnika - upozorava Ivan Milatić, predsjednik Udruge pomoćnika u nastavi PUN-Hr.

Pomoćnici za djecu s teškoćama, koji se zapošljavaju preko udruga i kratkoročnih ugovora, u novoj će školskoj godini imati pravo na minimalnu zajamčenu satnicu od 4,8 eura, što je u odnosu na lanjsku situaciju, uvećanje od desetak kuna. Zapošljavanjem putem natječaja financiranog iz Europskog socijalnog fonda osigurana im je mjesečna naknada od 711 eura bruto. Iako je riječ o povećanju u odnosu na prošlogodišnja primanja, koja su iznosila 601 euro mjesečno, Milatić kaže kako ni taj novi iznos "nije neka pretjerana sreća". Upozorava kako pomoćnici u nastavi u Križevcima imaju najnižu satnicu u Hrvatskoj, tri eura.

- Njihova plaća i dalje ovisi o samovolji lokalnih moćnika. Neki od njih ponašaju se kao da novac izdvajaju iz svog džepa, i radije bi smanjili broj pomoćnika u nastavi nego im isplatili ono što im pripada, i za što im je doznačen novac - kaže. Naime, sredstva za plaće pomoćnika u nastavi osiguravaju gradovi i županije iz svojih proračuna, dijela prihoda od igara na sreću i Europskog socijalnog fonda. Dok je glavna odgovornost na osnivačima, Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancira iznose iz ESF-a.

Realne potrebe

Za školsku godinu 2023./24. predviđen je iznos od 24 milijuna eura, čime se osigurava uključivanje oko 3370 pomoćnika u nastavi, potvrđuju u Ministarstvu, čiji podaci pokazuju značajan porast broja učenika s teškoćama u razvoju: 2014./15. godine bilo ih je manje od 1500, ali je do školske godine 2021./22. broj narastao na 4628. Prema podacima Udruge PUN-Hr, u prošloj je školskoj godini djece koja su imala pomoćnike bilo između 5700 i 6000, a pomoćnika i stručnih komunikacijskih savjetnika bilo je 5400. Realan broj djece s potrebom za PUN u prošloj je školskoj godini bila oko deset tisuća, kažu.

- Zbog nesrazmjera, neki su pomoćnici pratili i po troje djece u nastavi - tvrdi Milatić, prema čijem je mišljenju rješenje u motivaciji osoba koje imaju uvjete za taj posao.

Najteže u Zagrebu

- Bez tih ljudi u školstvu nema inkluzije. Ako djeca nemaju pomoćnika, ona ostaju kod kuće ili prate nastavu kada im roditelji pronađu nekoga i sami ga plaćaju - objašnjava. Najteža situacija, smatra on, bit će u Zagrebu, koji je prošle školske godine, prema podacima Udruge, imao 900 pomoćnika, a zajedno sa Zagrebačkom županijom više od 1200. - Problem Zagreba je velik broj djece s autizmom, a mnogi se s njima ne usude raditi jer je riječ o iznimno teškom poslu - kaže.

U Ministarstvu smatraju kako nema razloga da pomoćnici ne budu osigurani na vrijeme unatoč tomu što je ovogodišnji natječaj objavljen nešto kasnije no prijašnjih godina. Obrazlažu kako su u lipnju obavijestili osnivače o odredbama natječaja, kako bi na vrijeme znali s kojim sredstvima sufinanciranja mogu računati.

- Natječaj za osiguravanje pomoćnika u nastavi preko ESF-a je u tijeku, počeo je postupak evaluacije projektnih prijava. Nema razloga da pomoćnici u nastavi ne budu osigurani na vrijeme, neovisno o činjenici što je natječaj još u tijeku - kažu u MZO uz napomenu kako je riječ o natječaju s minimalnim brojem aktivnosti i troškova, što omogućuje bržu obradu postupka prijave i donošenja odluka o financiranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 16:29