SKANDALOZNO

Sve više optužbi: Psihijatra se povezuje i s nestankom narkotika iz varaždinske bolnice

Varaždinskog je psihijatra više pacijentica javno optužilo za seksualno zlostavljanje
Petra Milković
 Jutarnji list

Je li psihijatar optužen za seksualno zlostavljanje i iskorištavanje svojih pacijentica da za njega svjedoče u sudskim procesima, povezan s krađom narkotika iz Opće bolnice Varaždin? Kaznena prijava je predana, izvidi su u tijeku.

Prijava Županijskom državnom odvjetništvu predana je lani, kao odgovor na kontrolu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje provedenoj u varaždinskoj bolnici, a u kojoj je ustanovljen potpuni kaos koji vlada u evidenciji lijekova.

Kontrolori HZZO-a u svom su izvješću, između ostaloga, zapisali:

- Zbog netransparentnog načina vođenja očevidnika ne može se utvrditi stvarna količina svakog pojedinog lijeka na zalihi. Tijekom kontrole naloženo je da se uočene nepravilnosti odmah otklone te da se ubuduće ne vrše ispravci korektorom, već kemijskom olovkom uz ovjeru žigom i potpisom osobe koja je to izvršila – oštro je prekorena OB Varaždin.

Tih je nepravilnost, navodi se mnogo. - Nema punog imena i prezimena liječnika koji je lijek propisao kao ni kome je taj lijek izdan. Mnoge su rubrike koje se moraju ispuniti pri preuzimanju lijekova ostale prazne.

- U pojedinim slučajevima lijekovi koji sadrže opojne droge upisuju se retrogradno. Ispravci se ponekad vrše i bez potpisa osobe koja je to učinila – ozbiljne su primjedbe HZZO-a.

Nakon izvješća koje otvoreno sugerira manipulaciju s narkoticima, o slučaju se raspravljalo i na sjednici Županijske skupštine, nakon čega jedan od vijećnika, u lipnju 2019. godine, predaje Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu.

Prvo je prozvana Opća bolnica kao ustanova, ali prijava je nedugo potom nadopunjena imenom kontroverznog psihijatra.

- Postoji opravdana sumnja da je (...) izravno upleten u zlouporabu narkotika nestalih iz Opće bolnice Varaždin – navedeno je.

Osim što se spominje da je konzument opojnih sredstava, psihijatra se sumnjiči za distribuciju narkotika trećim osobama.
Zatražena je i toksikološka obrada nad njim.

Kaznena prijava nije prvi put da se ime psihijatra protiv kojega je više kolega podnijelo prijavu Sudu časti Hrvatske liječničke komore, povezuje s opijatima.

O tome govore i neke od njegovih žrtava iz ordinacije koje je seksualno iskorištavao, ali i varaždinski narko milje.

Da psihijatar konzumira opojne droge, spomenuto je i na slovenskom sudu, na kojemu je u tijeku parnica s njegovom bivšom partnericom/pacijenticom. Odvjetnici su zatražili toksikološko vještačenje, što je on decidirano odbio.

- Iako taj put za to nije htio ni čuti, dosad je to već službeno zatraženo. Ako ne koristi opojne droge, zašto nije dozvolio vještačenje i vještaka? Ovako ki preostaje samo sumnja u ispravnost nalaza – rekli su odvjernici Petre Milković.

Sugovornice Jutarnjeg, neke od pacijentice koje su sastanke s doktorom doživljavale kao neugodnu traumu, od liječnika su za anksioznost ili panični poremećaj, dobivale antipsihotike.

Jedna od njih, koja danas živi u inozemstvu, prvo odgovara na pitanje koje se danas postavlja u krugovima odanih liječniku psihijatru. Zašto djevojke nisu prijavile liječnika? -Sve su to redom bile mlade djevojke od 19 do 22 djevojke. Zamislimo bilo koju tako mladu osobu koja po prvi put u životu ide psihijatru. Već je odlazak u psihijatrijsku ambulantu u maloj sredini tabu tema. Pa pridodajmo tome da su one tako psihički ranjive, bile i žrtve manipulacije uglednog liječnika. Kome će se požaliti? U maloj bi sredini bila to "ona luda, kaj se smucala s doktorom, a sad je on kriv". Zato neka nas poštede takvog razmišljanja. I neka zamisle svoje kćeri, sestre, nećakinje u sličnoj situaciji – ljuta je, nazovimo ju, Lara. O svom slučaju dosad nije javno govorila.

Iako ona vrlo dobro, kaže, shvaća ranjivost djevojaka, njezin je karakter buntovan pa je postupila drugačije. Nije se požalila nadležnima, ali jest drugoj psihijatrici u istoj bolnici.

- Kod psihijatra sam otišla zbog nekoliko napadaja panike. Pri uzimanju osnovnih podataka i spomena da mi je otac poginuo u ratu, posprdno je rekao "daddy's issues". Nikad me nije poslao na psihološko testiranje, ali mi je prepisivao jake lijekove. Kad sam pitala koji je za što, odgovarao je "ja sam tu liječnik". Nakon cijelog ovog slučaja, poslala sam dijagnozu i terapiju uglednom psihijatru, koji mi je potvrdio da za moju dijagnozu nikako nisu trebali tako jaki lijekovi. Uglavnom, umjesto da mi je bolje, osjećala sam da tek sad imam problem. Da ja više nisam ja. Pritom sam se od lijekova i jako udebljala, dobivala i lijek koji izaziva laktaciju. Doktor me je uvijek pitao tko je sa mnom, tada je dolazio dečko. Kad sam prvi put, nakon prekida, došla sama pitao me što sam po horoskopu. Kad sam rekla škorpion, odgovorio mi je: "Kao i moja bivša. Super se ševila, ali jako je ukočena. Rekao mi je da ustanem, iznenada mi je sam podigao majicu i počeo mi stetoskopom "šarati" pa grudima. Bila sam kod liječnika i znam kako izgleda pregled, ovo nije bilo to. Kad dođeš liječniku, dolaziš s povjerenjem. Pritom kad si mlada, a vidiš liječnika koji ti djeluje neformalno, lakše ti je. Puno je fotografija na zidovima i afrička maska pa pomisliš svjetski je čovjek, puno je knjiga pa pomisliš da je otvorenog uma, načitan. Sad mislim da je sve to detaljno isplanirana scenografija da zadivi nas, djevojke iz malog grada. Psihijatar je, zna što radi. Kad sam rekla da bih studirala sociologiju u Sloveniji, rekao je "super, imam ja motor pa mogu dolaziti". Po što? Tražila sam premještaj, izričito kod žene. Skinula me s lijekova koje mi je propisao i nakon toga više nikad, do danas, nisam imala psihičkih problema, ni morala psihijatru. Kad sam joj rekla zašto sam tražila premještaj, rekla je da kolega valjda radi po Freudu, koji je smatrao da treba spavati s pacijenticama, ući u dubinu problema i riješiti ih – govori Lara.

Ministar zdravstva Vili Beroš, najavio je poslati inspekciju Ministarstva u Opću bolnicu Varaždin.

Psihijatar redovno prima pacijente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 03:52