VILI BEROŠ

‘Sve je to vrlo neobično, ali ne vjerujem u sabotažu. Evo što bi mogao biti uzrok, ali ne smijem više o tome...‘

Je li riječ o sabotaži, o nekom pojedinačnom činu, spletu okolnosti? Ministar zdravstva kaže kako ne vjeruje da je riječ o sabotaži

Vili Beroš

 Damjan Tadic/CROPIX

Slučajevi navodnog trovanja gaziranim pićima otvorili su mnogo pitanja. Pristigao je nalaz izuzetih bočica u Rijeci. Njih ukupno 16 pokazuju da u njima nije bilo apsolutno ničega spornoga. Ministar zdravstva Vili Beroš u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako se uzrok štetnih događaja još uvijek ne zna.

- Međutim, ono što je nezgodno je da broj onih koji prijavljuju tegobe raste. Dosad smo imali ukupno 14 pregledanih pacijenata u bolnicama u čitavoj Hrvatskoj. Od toga jedan u KBC-u Rijeka, i to je jedini i prvi bolesnik koji de facto ima najteže tjelesne ozljede. Zatim u KBC-u Zagreb njih sedam. U Varaždinu jedan, na Merkuru dva. U Karlovcu jedan bolesnik te u KBC-u Split čak tri bolesnika. Od njih 14, četiri imaju dokazane lezije probavne sluznice određene indirektoskopskom metodom. Dakle, uvidom u samu sluznicu - objasnio je ministar Beroš.

Dodao je kako je većina drugih bolesnika otpuštena na kućno liječenje. Jedino što je dobro u ovoj situaciji je da klinička slika takvog akutnog oštećenja sluznice probavnog trakta nije teška: - Što je uzrok, još i dalje ne znamo - ponovio je Beroš. - Sve institucije rade i zadatak im je čim prije detektirati uzrok. Čudno je koliko su rasprostranjeni ti potvrđeni slučajevi. Znači Varaždin, Zagreb, Rijeka, Split, jako neobično.

Beroš je istaknuo kako je vrlo čudno i neobično to što su pića potpuno različita: - Pune se u različitim državama. Dosta je toga neobično. Međutim, postoje određene indicije što bi mogao biti uzrok, ali prepustit ćemo to Državnom inspektoratu - rekao je.

Je li riječ o sabotaži, o nekom pojedinačnom činu, spletu okolnosti? Beroš kaže kako ne vjeruje da je riječ o sabotaži.

- S obzirom na vrstu oštećenja, rasprostranjenost i činjenicu da je ipak isti vlasnik, moguće je da dolazi prilikom procesa čišćenja do nekakvih nedovoljno definiranih elemenata koji onda posljedično mogu izazvati ovako zbivanje. Ali, doista ne bih želio o tome sad razgovarati. U konačnici to nije ni moje kao ministra zdravstva. Moje je samo pripremiti zdravstveni sustav za ono što je moguće pred nama, ali dosad moram reći da smo promptno i dobro reagirali - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:47