BILJANA BORZAN

‘Svašta se reklamira pod "zeleno" jer nema nikakvih propisa. Sada je došao kraj obmanama‘

U EU se trenutno plasira više od 1200 takvih oznaka i tvrdnji, od kojih manje od 35 posto ima neki oblik certifikata ili provjere, tvrdi hrvatska europarlamentarka

Biljana Borzan

 Damjan Tadic/Cropix

Ekološke reklamne tvrdnje o različitim proizvodima kao što su ‘‘klimatski neutralno‘‘ ili ‘‘dobro za okoliš‘‘, ubuduće će morati proći provjeru i odobrenje strane neovisnih i stručnih tijela. Odlučeno je tako na sjednici Odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, o čemu je izvijestila hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, inače autorica zakonskog prijedloga za jačanje položaja potrošača te dulje trajanje uređaja i zabranu ugrađenih kvarova. Borzan sada najavljuje, kako je rekla, "obračun s lažnim "zelenim" reklamiranjem koje obmanjuje građane."

- Plan mi je da se u sklopu EU zakona zabrane neutemeljene i nedokazive ekološke reklamne tvrdnje poput "klimatski neutralno" ili "dobro za okoliš", kazala je Borzan, koja je naručila istraživanje javnog mnijenja koje je pokazalo da gotovo svi građani primjećuju tu vrstu reklamiranja, ali dvije trećine njih u njih ne vjeruje. Ispitano je 801 građana u Hrvatskoj.

- Te oznake su sveprisutne, a moje istraživanje pokazuje kako ih je primijetilo 89 posto ispitanih građana Hrvatske. Njih 80 posto je reklo da nikad nije provjerilo istinitost takvih tvrdnji, a 70 posto je izjavilo da im ne vjeruje. Proizvođači su prepoznali kako je ekološki otisak proizvoda sve važniji kupcima, pogotovo mlađima, i zato ističu zelene tvrdnje i etikete bez ikakvog uporišta, upozorila je SDP-ova eurozastupnica i dodala.

- Veliki korak naprijed u tom smjeru smo napravili danas na odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Reklamne tvrdnje tog tipa će u budućnosti morati biti provjerene, dokazane i odobrene od strane neovisnih i stručnih tijela, rekla je Borzan.

U EU se trenutno plasira više od 1200 takvih oznaka i tvrdnji, od kojih manje od 35 posto ima neki oblik certifikata ili provjere.

- Svašta se reklamira i prodaje pod "zeleno" jer nema nikakvih propisa koji to reguliraju. Sada možete prodavati namještaj i na pakiranju bez ikakve provjere tvrditi da u njegovoj proizvodnji nije stradalo niti jedno stablo u Amazoni. Ili možete sami svojoj tvrtki dodijeliti priznanje da je klimatski neutralna i to staviti na ambalažu ili web stranicu. Kada nema pravila cvate lov u mutnom i sadašnja situacija je idealna za varanje potrošača, istaknula je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:53