AKCENT

Sva su sigurna cjepiva za koronavirus svjetlo na kraju ovog ‘koronatunela‘

Sve ono što može zaštiti od covida-19, pa čak i samo pomoći da bolest ne bude teška i smrtonosna može se smatrati spasom
 Howtogoto/Getty images
Objavljeno: 24. studeni 2020. 17:54

Da je samo prije pola godine netko jamčio da ima cjepivo protiv koronavirusa učinkovito 70 posto, dovelo bi to do općeg delirija i pomame, a vjerojatno bi i cijena bila po sistemu - nije upitno. Dapače, tijekom ljeta, od SAD-a do Europske unije, rezervirala su se cjepiva koja su bila daleko od 'istine', pa i plaćalo unaprijed samo da bi se bilo u 'prvim redovima'. No, kad su Oxford i AstraZeneca objavili da privremeni podaci govore o 70 posto zaštite njihova cjepiva (uz prilagodbu i do 90 posto), mnogi nisu mogli sakriti razočaranje. Naime, koji dan prije dva genetska cjepiva, ono Pfizerovo i Modernino, 'pohvalila' su se učinkovitošću većom i od 90 posto i sad je 'razočaravajuća' zaštita od 70 posto.

Naravno da je to daleko od realnosti jer poslije samo nekoliko mjeseci svijet je na pragu uspješne borbe protiv koronavirusa. Naprosto svako cjepivo koje štiti više od 60 posto sjajna je vijest, a i regulatorne agencije već su na početku tog procesa traženja cjepiva bile jasne - sve što štiti više od 50 posto i sigurno je dobit će naš blagoslov! Što znači zaštita od 70 posto pokazuje i primjer cjepiva protiv gripe koje štiti u prosjeku do 70 posto, ali nikome ne pada na pamet dovoditi u pitanje njegovu učinkovitost.

Naime, sve ono što može zaštiti od covida-19, pa čak i samo pomoći da bolest ne bude teška i smrtonosna može se smatrati spasom. Osim toga, činjenica je da će čak i ona cjepiva koja pružaju zaštitu veću od 90 posto kod nekih biti manje učinkovita, ali će ih zaštiti od teškog oblika bolesti, a osobito od smrtnog ishoda.

Onima koji su cijepljeni Oxfordskim cjepivom, kažu voditelji istraživanja, čak i ako su dobili koronu nakon toga, bolest nije bila ozbiljna niti su trebali bolničko liječenje. Također, dobra je vijest da se cjepivo ispitivalo u dva odvojena ispitivanja pa se pokazalo da su dvije jednake doze cjepiva bile manje učinkovite nego kad su pacijenti dobili prvo pola, a zatim jednu punu dozu cjepiva. U tom je slučaju učinkovitost je bila 90 posto, dakle kao i kod dva genetska cjepiva.

U cijeloj toj priči s ovim vektorskim cjepivom, koje se, usput rečeno, temelji na odavno poznatoj tehnologiji, valja reći da je na njihovoj strani i činjenica da je puno jednostavnije za skladištenje i distribuciju, što u tako velikim procjepljivanjima nije zanemarivo. Naime, može se čuvati u običnim hladnjacima. Valja ipak pričekati s kojim će od dva provedena ispitivanja Oxford i AstraZeneca aplicirati regulatornim tijelima za odobrenje, ali u svakom slučaju gotovo je sigurno da će početak iduće godine otvoriti vrata za barem dva cjepiva temeljena na dvije različite tehnologije. To znači da će i mogućnost odabira biti veća jer jasno je da svi neće reagirati jednako na sva cjepiva pa je dobro imati različite opcije.

U velikim brojkama zaraženih i umrlih, u većim ili manjim lockdownima, u ograničavanju normalnog života svaka vijest koja govori da je cjepivo učinkovito više od 50 posto svjetlo je na kraju tunela zvanog koronavirus. No, ljudska je narav takva da 'svakom konju gleda u zube', pa i cjepivu za koje je još prije pola godine bilo tek malo nade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:49