‘VRAG ODNIO ŠALU‘

Sutra veliki prosvjed dostavljača Wolta: ‘Sada bi oni htjeli pregovarati, ali kasno je!‘

Slični prosvjedi ovome koji će se sutra biti u Zagrebu, održavali su se i u drugim državama poput Danske, Gruzije, Češke, Litve, Mađarske, Cipra...
 Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Dostavljači Wolta sutra će u 10.30 prosvjedovati u Zagrebu jer su im, navode, uskraćena radnička i materijalna prava. Prosvjed organizira Inicijativa dostavljača Wolta iz koje najavljuju da bi se na šljunčanom parkingu zagrebačkog Velesajma moglo okupiti oko 260 dostavljača. Od tamo će povorkom krenuti prema sjedištu Wolta u Kuzminečkoj ulici.

Woltovci zahtijevaju mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, povećanje naknade za dostavu, optimizaciju aplikacije I uklanjanje bugova, osiguranje dostavljača, regulacija rada stranih državljana, veća prava dostavljača i izradu crne liste posrednika između njih i Wolta, tj. tvrtki agregata.

Cilj prosvjeda im je konačno ući u pregovore s Woltom.

- Cilj nam je prvenstveno ući u pregovore. Wolt naše nezadovoljstvo nije uzeo u obzir, a to nezadovoljstvo traje već nekoliko mjeseci. Nije bilo drugog odgovora osim ‘javite se mailom‘. Sada kada je vrag odnio šalu, oni bi htjeli pregovarati, no sada je kasno jer smo odlučili ići u prosvjed. Prosvjed smo prijavili policiji. Mi 14. veljače izlazimo na ulicu – rekao je utemeljitelj Inicijative Domagoj Martinić za Index.

Problemi između dostavljača i Wolta započeli su dolaskom Nove godine. Tada je, kako je Jutarnji pisao, Wolt preračunavši cijenu dostave u eure dostavljače oštetio za nekoliko centi, a kad bi se ti centi zbrojili rezultat je bio osjetni gubitak zarade za dostavljače.

Iz Wolta su onda tvrdili kako su otvoreni za pregovore i dodatno pojašnjenje svojih odluka partnerima, ali sudeći prema reakciji vozača, ni gotovo mjesec i pol dana kasnije, dvije strane još nisu sjele za isti stol.

Dostavljači su nezadovoljni i novim Zakonom o radu koji iznimno za vozače platformi poput Wolta, Bolta ili Glova stupa na snagu od prvog ožujka. Njime će im rad biti ograničen na 40 sati tjedno. Istovremeno se, navode iz Inicijative dostavljača Wolta, iznos doprinosa, provizije za posredničku tvrtku i ostalih troškova novim pravilnikom povećao, dok je cijena rada ostala ista. Ističu kako bi zbog novog Zakona o radu mogli izgubiti trećinu svojih dosadašnjih prihoda. I sve to iako još nemaju pravno na plaćeni godišnji odmor i pravo na bolovanje.

Slični prosvjedi ovome koji će se sutra biti u Zagrebu, održavali su se i u drugim državama poput Danske, Gruzije, Češke, Litve, Mađarske, Cipra...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:39