PLENKOVIĆ U DUBROVNIKU

‘Suradnja Hrvatske i Mađarske u kontekstu energije je potrebnija mađarskoj strani nego hrvatskoj‘

Komentirajući donošenje novog Zakona o pobačaju Plenković je napomenuo kako slučaj majke Mirele Čavajde nema veze sa zakonom

Andrej Plenković

 Bozo Radic/Cropix

Premijer Andrej Plenković danas boravi u Dubrovniku gdje je sudjelovao na svečanosti povodom 20. obljetnice otvaranja mosta 'Franjo Tuđman'. Također je nazočio svečanoj sjednici Dubrovačko-neretvanske županije u Kazalištu Marina Držić zajedno s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem te ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek.

Premijer je nakon sjednice razgovarao s novinarima, a tom je prigodom naglasio važnost velikih projekata, posebno Pelješkog mosta, za turizam.

- Kao Vlada pomogli smo jugu Hrvatske, velik dio sredstava je išao kroz HZZ kako bismo premostili covid krizu, izjavio je Plenković, prenosi N1.

Kada je stanje s energentima u pitanju kaže kako moramo s distancom reagirati na nesmotrene izjave u unutarnjopolitičkim kontekstima.

- Tu su bitne činjenice. U kontekstu energetske krize i napuštanja energenata iz Rusije suradnja Hrvatske i Mađarske je potrebnija mađarskoj strani nego hrvatskoj. Hrvatska ima važan strateški položaj, kao svojevrsni hub za naftu i plin, a to znači daljnje investiranje, kaže premijer.

- Janaf ima kapacitete, Hrvatska je spremna za tu ulogu, istaknuo je.

image

Andrej Plenković

Bozo Radic/Cropix

Osvrnuo se i na Orbanove izjave.

- Ta retorika služi u kontekstu postizanja dogovora o sankcijama EU-a protiv Rusije. Rekli smo da napuštamo energente iz Rusije uzimajući u obzir stanje u svakoj od zemalja. Izjave nisu dobre, ne pridonose pozitivnoj atmosferi, pogotovo kad se izgovore na netočan i neozbiljan način, poručio je Plenković.

Komentirajući donošenje novog Zakona o pobačaju Plenković je napomenuo kako slučaj majke Mirele Čavajde nema veze sa zakonom

- Ovo ima veze s teškom situacijom koju nikome ne bismo poželjeli. Prvo suosjećanje prema njoj, imamo zakon na snazi, jasno regulirane situacije nakon 10. tjedna trudnoće, postoje povjerenstva i treba pričekati stav drugostupanjskog povjerenstva nakon čega ćemo svi biti upućeniji, rekao je premijer, a prenosi N1.

O nedobivanju psihološke pomoći kaže kako "zdravstveni sustav mora biti obazriv, a kod ovakvog slučaja mora imati dodatnu osjetljivost i skrb".

Komentirao je i izbore u BiH i izborni zakon u toj zemlji.

- Milanović je u crvenom šuškavcu podržavao Komšića u kampanji na uštrb kandidata hrvatskih stranaka. Ne sjećam se da je tad govorio o izdaji nego je grlato podržavao Komšića. Mi smo bili za hrvatske kandidate, upozoravali na nedopustivu praksu, izjavio je premijer.

Dodao je kako je Milanović tek nedavno otkrio Hrvate u BiH.

- Mi na izbornom zakonu radimo kontinuirano. Ne ponašamo se tako da stvaramo neprijatelje, a ako netko drugi cijelo to vrijeme podriva naše napore i udaljava drugu stranu od dogovora, onda taj ne čini dobro Hrvatima u BiH nego ih zloupotrebljava. Teret za nepoštene izbore je na njima, a ne na Hrvatima. Uvjereni smo da će prije ili kasnije shvatiti da BiH može dobro funkcionirati po modelu 1-2-3 samo ako su svi zadovoljni. Nije normalno da godinama Komšić ne dolazi u posjet hrvatskim institucijama niti da itko od nas ide u Sarajevo. Zato ćemo raditi po svome, poručio je Plenković.

Milanović ga je nazvao izdajnikom.

- On se ponaša tako već dvije godine. Vidim da su mnogi požalili što su glasali za njega. Spustio je političku komunikaciju u Hrvatskoj na nivo prostačenja, ulice, vrijeđanja i divljaštva. Mi mu u tome nećemo biti partneri, komentirao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:37