MINISTAR BANOŽIĆ

‘Suradnicima predsjednika Milanovića savjetujem da naprave konzilij i prepišu mu dobru terapiju‘

Ministar obrane Repulike Hrvatske rekao je da Hrvatska, za razliku od Grčke, svoj ugovor s Francuskom neće objaviti
 Niksa Stipanicev/Cropix

Ministar obrane Repulike Hrvatske Mario Banožić rekao je tijekom gostovanja u Dnevniku Nove TV da su se članovi Odbora za obranu Hrvatskog sabora na sjednici složili da je kupovina borbenih zrakoplova Rafale odrađena transparentno te da, suprotno tvrdnjama predsjednika RH Zorana Milanovića, "nitko nije uzeo novac".

- Nije nitko. Novac je u proračunu, u ugovoru, u odluci Vlade - rekao je Banožić.

Ministar je rekao da Hrvatska, za razliku od Grčke, ugovor koji je sklopila s Francuskom neće objaviti. Banožić je rekao da je ugovor tajan te da bi otkrivanje uvjeta moglo naštetiti budućim natječajima, a i da su neki pozdravili taj potez.

Banožić je rekao i da ne odlazi iz Ministarstva te da mu je premijer Andrej Plenković više puta dao podršku i da mu je zahvalan na tome.

Ministar je upitan je li spreman otići ili podnijeti ostavku zato što ne može surađivati s predsjednik Republike.

- Blokada nije zbog mene, nego zbog jednog, rekao bih, posebnog PR-a, koji bih nazvao - glupost na glupost. Milanović se pokušava iz jedne gluposti izvući još većom gluposti, danas nečime što bi trebalo ugroziti mene kao ministra obrane. To mu neće proći. Kod mene su svi postupci jasni i transparentni. Neću komentirati te njegove nastupe, dat ću topao savjet njegovim najbližim savjetnicima je da naprave dobar konzilij na kojem će mu prepisati dobru terapiju kako bi se sustav obrane nastavio razvijati kao što je bilo prije svih njegovih ispada - rekao je Banožić u Dnevniku Nove TV.

Banožić je odbacio tvrdnje da zlostavlja načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admirala Roberta Hranja.

- To će objasniti s Pantovčaka koji to i pišu. Nema govora o zlostavljanju. Ja samo tražim poštivanje zakona - rekao je ministar.

Ministar obrane rekao je i da je Glavni stožer OSRH u petak održao sastanak na kojem je bilo riječi o budućim planovima nabave i zapelim projektima.

- Tražimo rješenja i bavimo se ozbiljnim problemima - rekao je Banožić.

Ministar je upitan i o izgradnji hangara za smještaj vojnih helikoptera koje je Hrvatska kupila te koji joj stižu početkom iduće godine. Nije dao konkretan odgovor na pitanje zašto još nisu izgrađeni te tko je u tom slučaju zakazao.

Što se tiče kupovine oklopnih vozila Bradley, Banožić je rekao da još nije razjašnjeno koliko je novaca potrebno da se vozilo stavi u funkcionalnu razinu na kojoj ga koristi i američka vojska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:51