AUTOMOBILSKI RAT

Šuker Bianci Matković: Dosta si dijelila Audije kako se tebi sviđa!

Šukerova intervencija protiv Biance Matković dočekana je u kabinetu, među šutljivom većinom ministara, unisonim odobravanjem
Zagreb, 180809.Sjednica prdsjednistva HDZ-a.Bianca Matkovic, ministrica bez portfelja, dolazi na sjednicu Predsjednistva HDZ-a.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker i ministrica bez portfelja Bianca Matković ozbiljno su se sukobili oko Vladina plana korištenja i raspolaganja službenim automobilima. Šuker je, prema informacijama Jutarnjeg, već neko vrijeme nezadovoljan načinom na koji je Bianca Matković rješavala pitanja preraspodjele službenih automobila Vlade i državnih institucija.

Mjere opće štednje

I nije bio jedini. Pridružio mu se dio visokih državnih dužnosnika koji su smatrali da su zakinuti kriterijima ministrice Matković. Šukerova intervencija protiv Biance Matković dočekana je u kabinetu, među šutljivom većinom ministara, unisonim odobravanjem.

Vlada je prije nekoliko mjeseci, kao dio mjera opće štednje i racionalnijeg poslovanja, zadužila Ured za opće poslove da sastavi popis svih službenih automobila. Dokument je, nakon mnogo muka, napravljen i odmah proslijeđen Bianci Matković. Ona je, prema naputku Vlade, izravno bila zadužena za njihovu preraspodjelu, ali bez jasnih kriterija.

Vlada je dokument, s popisom ukupno 4780 vozila državne administracije, tretirala kao najveću državnu tajnu. Dobili su ga predsjednica Vlade i odabrani potpredsjednici. O njemu se razgovaralo samo na užem kabinetu. Neki od ministara za njega su čuli, ali ga nikad nisu vidjeli. Mediji su, također, željeli proučiti kakvim sve automobilima država raspolaže, ali su u Vladi odbili dati popis s detaljnim podacima.

Zabrana kupnje novih vozila

Kako smo uspjeli doznati, neka od ministarstava, na zahtjev Biance Matković, vratila su poneki luksuzni automobil. Primjerice, Petar Čobanković i smijenjeni Damir Polančec. Istodobno, ministrica Matković odbila je neke od visokih državnih dužnosnika koji su kanili zamijeniti svoje starije automobile (kupnja novih vozila je zabranjena) s velikom kilometražom nešto novijima iz postojećeg voznog parka.

S određenom količinom zavisti neki od dužnosnika tada su zajedljivo primijetili da je ministrica Matković ipak sama sebi dodijelila novi BMW serije 5 (ZG-9099 BH). Dobro su kod Biance Matković prošli i ministar kulture Božo Biškupić te ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Rat zbog namještaja

Šukerov sukob s ministricom, kojemu je očito dozlogrdilo da se automobili dodjeljuju prema njenom osobnom kriteriju, posljednji je u nizu udara na nekoć nedodirljivu pomoćnicu bivšeg premijera Sanadera. Treba podsjetiti i na nedavni “rat namještajem”, kada je Bianca Matković prvo uzela nekoliko komada pokućstva iz jednog od Vladinih ureda, da bi ih nakon toga naprasno morala vratiti. Navodno, na intervenciju samog državnog vrha.

Biancu Matković dugo se smatrala osobom od posebnog povjerenja Ive Sanadera. Moćna, efikasna i vrlo često bez razumijevanja za specifične okolnosti rada u Vladi, ministrica Matković stvorila je cijeli niz neprijatelja u državnom aparatu.

Pilates čistka

Poznata je njezina čistka pilates lopti iz MVP-a kada je imenovna državnom tajnicom. Dok je Ivo Sanader bio na mjestu šefa Vlade, malo ih se usudilo izravno prigovoriti njezinu stilu rada.

Dolaskom Jadranke Kosor na čelo kabineta ona je, iako formalno promaknuta, zapravo degradirana i samo je pitanje vremena kada će postati bivšom članicom Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 07:20