HRVATSKI ESCOBAR

SUĐENJE ČOVJEKU ZBOG KOJEG JE U PETAK BIO BLOKIRAN ZAGREB Otkrili koliko su mu imovinu blokirali: osim milijuna, tu su i stan, jahta, Porsche...

 
Stjepan Prnjat (u krugu)
 Ranko Šuvar / Jutarnji (YouTube), CROPIX

Stjepan Prnjat, kojeg su mediji prozvali hrvatski Escobar, u petak je ponovno uz iznimno jake mjere sigurnosti doveden iz riječkog istražnog zatvora na zagrebački Županijski sud, gdje se protiv njega vodi ponovljeno suđenje za pranje novca stečenog, prema optužbi, od prodaje droge.

Prnjat je dovezen na Zrinjevac u crnom policijskom kombiju uz pratnju specijalne policije. Pored dva VW Touarega u kojima su se vozili specijalci ispred i iza kombija, u koloni su bila i “označena” policijska vozila, kao i policajci na motociklima. Kako ujutro prilikom dovođenja na sud, tako i prilikom njegova odvođenja sa suda oko 12 sati, štićenu kolonu cijelo je vrijeme nadlijetao policijski helikopter.

Na Županijskom sudu u Zagrebu Prnjatu i članovima njegove obitelji sudi se po optužbi USKOK-a da su od 2005. do 2007. godine “prali”, odnosno prikrivali protuzakonito stečena sredstva, milijune eura koje je Prnjat zaradio od trgovine drogom. Zbog same trgovine drogom iz tog perioda, Prnjat je bio uhićen 2007. te mu se sudilo u Italiji, gdje je na koncu osuđen na 10 godina i osam mjeseci zatvora. Na slobodu je pušten koncem 2015. godine.

Međutim, u ožujku ove godine opet je “pao” u akciji kodnog imena Nana zbog međunarodnog šverca kokaina iz Južne Amerike u Europu. U riječkoj luci zaplijenjeno je 100 kilograma kokaina, a Prnjat je, kao jedan od glavnih ljudi u krijumčarskom lancu, uhićen u Ljubljani i izručen Hrvatskoj.

Zagreb, 191216.
Zupanijski sud, Zrinjevac
Sudjenje: I optuzeni Stjepan Prnjat u drustvu odvjetnika Ljube Pavasovica Viskovica dolazi na pripremno rociste za krijumcarenje droge.
Na fotografiji: Stjepan Prnjat.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Stjepan Prnjat

Imovina

I dok u ovom novom predmetu traje istraga u Rijeci, na sudu u Zagrebu ponovno mu se sudi za pranje novca vezano uz stari slučaj. Naime, nakon prvog suđenja Županijski sud u Rijeci oslobodio je Prnjata ove optužbe smatrajući kako nema dokaza da je Prnjat imovinu, novac u bankama i vrijedne nekretnine, stekao novcem od trgovine drogom. Međutim, Vrhovni sud prihvatio je žalbu USKOK-a i ukinuo oslobađajuću presudu te je novo suđenje prebačeno u Zagreb.

Imovina, koja mu je blokirana, procjenjivala se na oko osam milijuna eura. Glavnina, oko 4,8 milijuna eura, bila je na bankovnom računu u Sloveniji, koji mu je u međuvremenu odmrznut jer je protekao maksimalni rok za blokadu od deset godina. Značajna sredstva njemu i članovima njegove obitelji blokirana su i na nizu bankovnih računa u Hrvatskoj. Usto mu je blokiran i stan u Lovranu, veličine 144 m² koji je Prnjat, kako ga se tereti, kupio na ime svoje majke i platio ga 310.000 eura. Tu je bila i jahta Azimut vrijedna oko pola milijuna eura te Porsche 997 Turbo Coupe koji je prije desetak godina platio oko 150.000 eura.

Imućan otac

Prnjat je u svojoj obrani tvrdio da je njegov otac bio imućan, da je sam godinama radio u Njemačkoj, kao i da je dio sredstava u banci čuvao za nekoga trećeg. Isticao je, kao i u petak u završnom govoru njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, da mu je talijanski sud tamošnjom presudom oduzeo oko pola milijuna eura, te da su mu tada vratili ostalu blokiranu imovinu, poput stana u Njemačkoj i skupe satove.

Zastupnica optužbe Sajonara Čulina ustvrdila je, pak, da ni Prnjat ni članovi njegove obitelji nisu imali znatnije legalne prihode u inkriminiranom vremenu te da se pronađena imovina može povezati samo sa zaradom od šverca droge. Sudsko vijeće presudu će objaviti sljedeći tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:27