KLJUČ U BRAVU

Sud stavio pečat na imovinu: Blokirane Polančecove oranice

Županijski je sud blokirao i imovinu zagrebačkog odvjetnika Zorana Markovića kojega USKOK tereti da je lažiranjem računa od Podravke protuzakonito naplatio oko 1,8 milijuna kuna
 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Stan u Zagrebu, kuća u Koprivnici, osam zemljišta na području Đelekovca i dionice Podravke trenutačno vrijedne više od tri milijuna kuna čine popis imovine donedavnog potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, koju mu je zagrebački Županijski sud ovaj tjedan blokirao temeljem USKOK-ova prijedloga.

Nadoknada štete

USKOK tereti Polančeca za zloupotrebu položaja i ovlasti pri ugovaranju kredita kod mađarske OTP banke za kupnju 10,6 posto Podravkinih dionica za tvrtku Fima Ami s Malte. Budući da je Podravka bila jamac za cijeli posao, nadležno tužiteljstvo sumnjiči Polančeca da je zajedno s dvojicom Podravkinih čelnika, Zdravkom Šestakom i Josipom Pavlovićem, oštetio tu tvrtku za najmanje 75 milijuna kuna. Sudska blokada njegove imovine zatražena je radi osiguranja nadoknade moguće štete.

Sud je tako privremeno blokirao više od 9000 dionica Podravke, od kojih je nepune 4000 Polančec prijavio i u svojoj imovinskoj kartici dok oko 5500 dionica ima na skrbničkom računu kod Raiffeisen banke. Kako smo već izvijestili, Polančec je tijekom prošlih nekoliko mjeseci prodao oko 6000 dionica koje je imao na skrbničkim računima. No, nije isključeno da će USKOK zatražiti i blokadu sredstava od prodaje tih dionica ako se utvrdi da se nalaze na nekom njegovu bankovnom računu.

Blokiran i stan u Zagrebu

Osim toga, Polančecu su blokirane nekretnine, pa ne smije prodati ili prepisati na druge osobe obiteljsku kuću u Koprivnici, stan u zagrebačkom Vrbiku veličine 40-ak četvornih metara te niz zemljišta veličine od oko 300 do oko 3000 kvadrata na području Đelekovca. Riječ je uglavnom o oranicama i livadama čija je ukupna površina oko 10.000 četvornih metara.

Županijski sud ujedno je blokirao imovinu zagrebačkog odvjetnika Zorana Markovića kojega USKOK tereti da je lažiranjem računa od Podravke protuzakonito naplatio oko 1,8 milijuna kuna. Njemu su blokirani vila na Ružičnjaku te kuća i vinograd na Hvaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 22:00