NE DAJU IM RADITI

Studenti traže veće porezne olakšice, 9 tisuća ih potpisalo peticiju: ‘Ovako ništa nećemo zaraditi‘

Studentski limit trenutno iznosi 15 tisuća kuna, pa u sezoni ne mogu odraditi ni puna dva mjeseca, bez da ih oporezuje država
 Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Hrvatski studentski zbor pokrenuo je peticiju, traže povećanje limita poreznih olakšica studenata koji su na poreznoj kartici roditelja/skrbnika. Studentski limit u ovom trenutku iznosi 15.000,00 kuna i nije se mijenjao od dana kada je postavljen, kažu. S druge strane, studentska satnica je 2018. iznosila 21,50 kn, a danas ona iznosi 29,30 kn. Dakle, studenti dobivaju veće plaće, ali na kraju godine ne mogu zaraditi više jer ih limit ograničava. Peticija za sada ima oko 9 tisuća potpisa.

Studenti računaju na sezonske poslove jer se zaradom od njih mogu financirati ostatak godine. Uz sezonske poslove najčešće obavljaju i jednodnevne honorarne poslove ili, ako imaju sreće s rasporedom na fakultetu, rade nekoliko dana u tjednu. Povećanje minimalne studentske satnice mnoge je od njih obradovalo jer se nadaju većim zaradama na kraju godine, ali na kraju moraju manje raditi kako ne bi prešli limit. Upravo zbog tog limita u sezoni student ne može odraditi ni puna 2 mjeseca i tako mu slobodno vrijeme za predviđeni rad zapravo pada u vodu.

image
Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

- Studenti s trenutnom minimalnom studentskom satnicom suočavaju se s problemom ograničavanja rada zbog probijanja poreznog limita te smatraju kako je prekoračenje nisko za 2022. godinu. Od uvođenja izračuna minimalne studentske satnice, ista je rasla u iznosu od 36,28%, dok je u isto vrijeme limit za poreznu olakšicu ostao isti. Situacija je dodatno pogoršana općim poskupljenjem cijena. Studenti se često okreću studentskom radu kao dodatnom izvoru financiranja jer im stipendije i obiteljsko financiranje ne predstavljaju dovoljan prihod za osnovne životne i studentske potrebe, stoji u opisu peticije koju je pokrenuo zbor.

Hrvatski studentski zbor je još u travnju inicirao pitanje povećanja limita poreznih olakšica studenata koji su na poreznoj kartici roditelja/skrbnika s 15.000 kn na 22.500 kn. Limit su izračunali na temelju sveučilišnog kalendara za akademsku godinu 2021./2022. te uz korištenje minimalne propisane satnice u iznosu od 29,30 kuna, računajući kako su mogući radni dani za studente prvi tjedan u mjesecu siječnju, šest tjedana za ljetnih praznika, vikendi, razdoblja izvan ispitnih rokova te posljednji tjedan u kalendarskoj godini. Tim su putem izračunali da bi studenti godišnje mogli zaraditi 13.360 kuna kroz regulirani rad te još 9141 kunu za rad nedjeljom, što je sve skupa 22.500.

- Naš prijedlog povećanja poreznog limita dobio je podršku Rektorskog zbora RH, a u odgovoru Ministarstva stoji da ako se utvrdi da važeća ograničenja doista uzrokuju prepreke studentima u obavljanju studentskih poslova, Ministarstvo će razmotriti potrebu mogućnosti prilagodbe limita te konzultirati Ministarstvo financija, napisali su u peticiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:48