NA APARATIMA

Stručnjak pojasnio vijest koja je prošla ispod radara: ‘Sve što znamo o psihodeličnim drogama je krivo‘

Zašto su psihodelične droge danas zabranjene, kako izgleda naš mozak na "tripu", mogu li nam magične gljive pomoći u liječenju depresije

Filip Pavić i Mario Zulić

 A aparatima

Nedavno je ispod radara prošla vijest da je Australija, kao prva država na svijetu, donijela povijesnu odluku da njihovi psihijatri mogu svojim pacijentima kao lijek propisati dvije dosad zabranjene i ozloglašene supstance - psilocibin, dakle, aktivnu tvar takozvanih magičnih gljiva, i sintetičku tvar MDMA, poznatiju kao ecstasy (u žargonu bombon, bonkas, ekser).

Konkretno, te bi se dvije stvari koristile za liječenje depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja i PTSP-a. Nedavno je istu temu otvorio i dokumentarac na Netflixu ‘How to change your mind‘.

Zato, u novoj epizodi podcasta Jutarnjeg lista ‘Na aparatima‘ novinar Filip Pavić razgovara sa psihologom Mariom Zulićem, osnivačem portala ‘Nepopularna psihologija‘ i stručnjakom za psihodelike, o tome zašto su psihodelične droge danas zabranjene, kako izgleda naš mozak na ‘tripu‘, mogu li nam magične gljive pomoći u liječenju depresije, što kažu istraživanja te kako je u Hrvatskoj i u svijetu eksplodirao trend mikrodoziranja.

Zulić kaže da ‘magične gljive‘ izazivaju halucinacije djelujući na receptore serotonina, takozvanog hormona sreće, i utjecajem na rad talamusa.

- Talamus je u mozgu naš glavni filter za sve informacije koje dobivamo osjetilima, a pod psihodelicima je oslabljen. Onda osoba na gljivama, kako teže filtrira podražaje, ima doživljaj ‘preplavljenosti‘ senzornim informacijama kao halucinacije, izraženiji osjet, dodir. Halucinacije kao takve, dakle, dolaze zbog povećane komunikacije u mozgu – objašnjava.

Sve o tome zašto bi psihodelici mogli postati novi trend u liječenju, zašto su hrvatski stručnjaci preplašeni i kakva je povijest psihodeličnih droga, od LSD-a, meskalina i magičnih gljiva, doznajte u videu ispod.

Cijeli razgovor s Mariom Zulićem dostupan je na YouTube kanalu Jutarnjeg lista i Jutarnji.hr. Podcast ‘Na aparatima‘ bavi se temama budućnosti, tehnologije i društva. Pratite ga na vašim najbližim aparatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:59