FIERCE WOMEN AWARD

‘Strašne žene‘ su Jasenka Grujić, Ivana Crnoja, Marina Kelava, članice PaRiter i SPEAR

Nagrada ‘Fierce Women Award‘ (Strašne žene) za 2022. dodijeljena im je u srijedu navečer u Zagrebu.

Dobitnice nagrada

 Srdjan Vrancic/Cropix

Ginekologinja Jasenka Grujić, aktivistkinja Ivana Crnoja, novinarka Marina Kelava, članice udruge PaRiter i SPEAR tima dobitnice su nagrade "Strašne žene", koja se dodjeljuju istaknutim pojedinkama koje su stvaralaštvom, djelovanjem i postignućima obilježile tekuću godinu.

image

Ivana Crnoja i Gabrijela Ivanov

Srdjan Vrancic/Cropix

Nagrada "Fierce Women Award" (Strašne žene) za 2022. dodijeljena im je u srijedu navečer u Zagrebu.

Za nagradu je bilo nominirano više od 80 borkinja za bolje, ravnopravnije i pravednije društvo. Riječ je o nagradi koju treću godinu zaredom dodjeljuju portal Voxfeminae.net i društveno poduzeće Fierce Women, čime žele skrenuti pažnju na individualni i konkretan doprinos u borbi za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju.

image

Dobitnice nagrada.

Srdjan Vrancic/Cropix

Jasenka Grujić je specijalistkinja za ginekologiju i porodništvo. U obrazloženju nagrade navode kako je "uvjerljivo najglasnija liječnica koja u Hrvatskoj kontinuirano i odvažno zagovara pravo na pobačaj, ali i seksualnu edukaciju mladih".

image

Predstavljeno je pet 'strašnih žena' koje su dale značajan doprinos u borbi za rodnu ravnopravnost i društvenu pravednost u 2022.

Srdjan Vrancic/Cropix
image

Prizor s događaja.

Srdjan Vrancic/Cropix

Marina Kelava je jedna od osnivačica portala H-Alter.org gdje je više godina radila kao izvršna urednica, dobitnica je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za okolišno novinarstvo "Velebitska degenija", održala je više fotografskih izložbi u Hrvatskoj i BiH, dugogodišnja je volonterka Biciklopopravljaone Zelene akcije.

image

Gabrijela Ivanov

Srdjan Vrancic/Cropix

Ivana Crnoja je jedna od osnivačica udruge "Pobjede" koja je uspješno revitalizirala osječki azil. Samo u 2021. u azilu se za 350 pasa brinulo dvoje zaposlenih, uz šest pripadnika marginaliziranih skupina te uz pomoć stotinjak volontera.

image

Diana Bekavac

Srdjan Vrancic/Cropix
image

Udruga Paritel

Srdjan Vrancic/Cropix

PaRiter je udruga iz Rijeke koju čine Tihana Naglić, Marinella Matejčić, Marija Trcol i Maja Obućina. Njihov rad je, kako se navodi, "kombinacija aktivizma i zagovaranja, ukazivanja na sistemske nepravde te promocije ženskih i ljudskih prava, kao i reproduktivne pravde".

image

SPEAR tim.

Srdjan Vrancic/Cropix
image

SPEAR tim.

Srdjan Vrancic/Cropix
image

SPEAR tim.

Srdjan Vrancic/Cropix

SPEAR tim je aktivan u promicanju i unaprjeđenju rodne ravnopravnosti u akademskoj i široj zajednici. Čine ga rektorica Snježana Prijić Samaržija, Sanja Barić, Sanja Bojanić, Brigita Miloš, Daria Glavan Šćulac, Ana Tomaško Obradović, Matija Miloš i Ivana Klarin. Ističe se kako su one "uspješno implementirale plan rodne ravnopravnosti u rad Sveučilišta u Rijeci koje je tako postalo prva akademska institucija u Hrvatskoj i regiji koja sustavno provodi mjere ravnopravnosti u domeni rodnih prava i politika".

Dodjelom nagrada obilježen je početak 16. izdanja Vox Feminae Festivala koji će od 4. svibnja do 2. lipnja prezentirati niz kulturno-umjetničkih i društvenih događaja kojima se promišlja i zagovara rodna ravnopravnost i društvena pravednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:46