OPŠIRNO IZVJEŠĆE O POVRATKU BIVŠEG PREMIJERA

Strani mediji o izručenju Sanadera: Najviši politički dužnosnik u regiji ikada optužen za korupciju

Sve novinske agencije navode slučajve koji se Sanaderu stavljaju na teret, ali ističu i njegovu zaslugu u početku pregovora s EU i ulasku u NATO
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Izručenje Ive Sanadera Hrvatskoj nije bila glavna vijest samo u hrvatskim , slovenskim i austrijskim medijima već i u brojnim svjetskim novinskim agencijama. Sve uglavnom navode da se bivši premijer vratio u Hrvatsku te daju kronološki pregled događaja od Sanaderova uhićenja do dolaska u Remetinec. Također, navode i sve slučajeve koje se Sanaderu stavljaju na teret.

AFP ističe kako je Sanader od osamostaljenja Hrvatske 1991. godine najviši hrvatski dužnosnik koji je osumnjičen za korupciju i zloupotrebu položaja. Kao glavne slučajeve nabrajaju se primanje mita od 10 milijuna eura od mađarskog MOL-a te zloupotreba položaja uz slučajeve medijskih kampanja vođenih preko lokalne tvrtke za odnose s javnošću. Spomenuti su i sukobi Sanadera s premijerkom Jadrankom Kosor, ali i njegovu veliku zaslugu u početku hrvatskih pregovora s EU te ulasku u NATO. Posebno je naglašeno kako je Sanaderov povratak došao u vrijeme zahuktavanja predizborne kampanje.

Pročitajte o kojim će aferama Ivo Sanader morati progovoriti kada se nađe pred istražiteljima USKOK-a

KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA Sanaderov povratak se danas po HDZ doima mnogo neugodnijim nego prije desetak dana

Reuters kroz opširan članak izvještava o svim okolnostima koje su dovele do Sanaderova uhićenja 10. srpnja te navodi sve optužnice koje se vode protiv bivšeg hrvatskog premijera. Osim toga, podsjeća se da Hrvatska krajem lipnja završila pregovore s EU te da očekuje postanak punopravnom članicom 2013. godine.

STA, slovenska tiskovna agencija, također donosi kronološki pregled slučaja Sanader posebno naglašavajući aferu oko agencije Fimi-medija te crnih fondova HDZ-a. Spomenuti su i drugi slučajevi korupcije među kojima i Hypo Alpe Adria banka te mađarski MOL.

Talijanska ANSA izvijestila je o izručenju Ive Sanadera navodeći kako je hrvatsko sudstvo uhićenje bivšeg hrvatskog premijera zatražilo zbog sumnje u korupciju i zloupotrebu vlasti. Ističu 20 milijuna eura, izvučenih iz javnih poduzeća i ministarstava, koji su završili u crnim fondovima HDZ-a, a potom se koristili za financiranje stranke i pojedinačne isplate njegovim bliskim suradnicima. Kao i ranije, dva najistaknutija slučaja su mito od 10 milijuna eura od MOL-a te Sanaderova umiješanost u aferu Hypo banke. Osim toga, spomenuta je i borba s korupcijom koju je pokrenula Sanaderova nekadašnja bliska suradnica, premijerka Jadranka Kosor, a u kojoj su na optuženičkoj klupi završila tri bivša ministra te deseci visokih političkih i gospodarskih dužnosnika. Isto tako, ANSA podsjeća da je Hrvatska nedavno dovršila pregovore s EU.

Srpski Tanjug i Beta uz izvješća o Sanaderovom dolasku u Remetinec navode i kronologiju njegova bijega, uhićenja i boravka u pritvoru. Od slučajeva spominju se nezakonita poslovanja Hrvatske elektroprivrede i Diokija te Fimi-Medija kao i istraga u austrijskom Tirolu vezane uz jednu austrijsku banku. Baš i Beta navodi se i mito od mađarskog MOL-a.

Financial Times uz priču o Sanaderovom uhićenju podsjeća na njegov odlazak s vlasti u srpnju 2009. godine ističući kako je upravo njegova nasljednica Jadranka Kosor pokrenula veliku antikorupcijsku kampanju u kojoj se on našao u središtu. Podsjeća se na dovršetak pregovora s EU, ali i zahtijevanje Velike Britanije i Nizozemske da Hrvatska dokaže provođenje pravosudnih reformi. Od slučajeva u kojima se tereti Sanader navode se gotovo svi kao i moguća Sanaderova povezanost sa slučajem Podravaka. FT piše i o blokadi Sanaderove imovine koja uključuje bankovne račune, umjetnička djela i nekretnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 04:07