JUTARNJI DOZNAJE

Stožer nije definirao još samo jednu mjeru, ali odluka je blizu: Covid potvrde i u školama?

Unatoč prvim najavama da zaposlenici škola neće biti obuhvaćeni novim mjerama, upućeni izvori kažu kako je teško da će i oni proći bez covid-potvrda

Ilustracija

 Ranko Suvar/Cropix

U sklopu mjera koje bi trebao donijeti Nacionalni stožer, a odnose se na uvođenje digitalnih covid potvrda u sve državne, lokalne i regionalne institucije, ipak postoji mogućnost da škole ne budu izuzetak.

Unatoč prvim najavama da zaposlenici škola neće biti obuhvaćeni novim mjerama, upućeni izvori kažu kako je teško da će i oni proći bez covid-potvrda, odnosno biti oduzeti od ostalih djelatnika javnih službi.

Odluka još nije donesena, ali je na razmatranju. Ona podrazumijeva mogućnost da se, uz razuman rok, uvede obveza zaposlenicima u odgoju i obrazovanju da pri dolasku na radno mjesto predoče covid-potvrde ili dokaz o preboljenju, a treća opcija – kao što sada vrijedi za zdravstvo i socijalnu skrb – jest da zaposlenici škola dobiju obvezu testiranja dva puta tjedno.

Kod uvođenja ove mjere, problema je više. Primjerice, organizacija testiranja u malim sredinama, pa i pitanje financiranja testiranja. Ujedno, pitanje je i zagušenosti sustava zbog čega se na testiranje čeka više dana, kao i na rezultate testova, što se ovih dana pokazuje s testiranjem učenika na covid.

Po zadnjim podacima, oko 60 posto zaposlenika škola dosad je cijepljeno ili je preboljelo covid.

Mjera o školama još nije donesena, ali postoji šansa. Cilj je samo jedan – podići razinu cijepljenih građana, kažu izvori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:12