‘JEZIK I GOVOR‘

Što sve znači imenica padež? Osim gramatičke kategorije, ona može biti i sve ono što pada s drveća, poput lišća

Imenske riječi u različitim rečeničnim službama padaju iz osnovnog oblika nominativa u druge oblike, kaže dr. sc. Marica Čilaš Mikulić

dr. sc. Marica Čilaš Mikulić

 Screenshot

Viša lektorica na Croaticumu, Centru za hrvatski kao drugi ili strani jezik Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Marica Čilaš Mikulić otkriva nam što sve u hrvatskom jeziku može značiti riječ - padež.

"Padež je gramatička kategorija koja govori o odnosima i funkcijama imenskih riječi u rečenici i prisutna je u mnogim jezicima svijeta. Dubinski padeži su oni koji nisu vidljivi kao promjena nastavaka u imenskim riječima, primjerice u engleskom, talijanskom ili francuskom jeziku.

Morfološko-sintaktički padeži su vidljivi kao promjena nastavaka imenskih riječi, na primjer u hrvatskom, slovenskom ili češkom jeziku. Imenice, zamjenice, brojevi i pridjevi u hrvatskom jeziku u različitim padežima dobivaju različite nastavke. Hrvatski jezik ima sedam padeža: nominativ, genitiv, dativ, akuzativ, vokativ, lokativ i instrumental”, govori Čilaš Mikulić.

Napominje kako je imenica padež izvedena od glagola padati. Imenske riječi u različitim rečeničnim službama padaju iz osnovnog oblika nominativa u druge oblike. Nastala je od latinske riječi "casus" koja znači padanje, a izvedena je od latinskog glagola "cadere" koji znači padati.

A što je padež koji se isto piše, ali se drukčije izgovara? Ima kratkosilazni akcent na prvom slogu i dužinu na drugom?

"Ta riječ ne pripada hrvatskom standardnom jeziku, već lokalnom govoru. Zapisana je i može se čuti na Pelješcu. Izvedena je također od glagola padati. No što je to što u ovom slučaju pada? Na Pelješcu su ljudi još u prošlom stoljeću kupili padež. Padež je ono što pada s drveća - lišće i iglice s crnogoričkih stabala. Kupili su padež i odnosili pod stoku. Tijekom godine od izmeta stoke i padeža napravilo bi se gnojivo koje bi se dalje koristilo u poljoprivredi”, kaže Marica Čilaš Mikulić.

Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:24