POMIRLJIVI TONOVI

Što je Porfirije govorio u Vukovaru: ‘Molite za svoje žrtve, ali i žrtve Hrvata katolika‘

‘Palim svijeću za stradale u Glini, Varivodama, Gruborima, ali i na Ovčari, Škabrinji, Lovasu...‘

Porfirije

 Marko Mrkonjic/Cropix

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije pozvao je u nedjelju iz Vukovara pravoslavne vjernike da se u molitvi sjete svojih žrtava, ali isto tako i žrtava svojih susjeda katolika jer, kazao je, onaj koji poštuje žrtve drugog jednak je onome koji se žrtvuje za drugog.

"Takvi su nam uzor, a oni koji čine nasilje nad bespomoćnim ljudima, bilo u ratu ili miru, dostojni su svake osude i prezira. Zato vas pozivam danas da upalimo svijeću za svu našu postradalu pravoslavnu braću i sestre, ali isto tako da upalimo svijeću i za sve nevino postradale Hrvate rimokatolike, da se molimo za našu postradalu braću i sestre, ali isto tako i za postradale Hravte rimokatolike", pozvao je Porfijerije koji je u nazočnosti brojnih episkopa SPC-a u vukovarskom Sabornom hramu sv. oca Nikolaja služio svetu liturgiju te posvetio taj obnovljeni hram i Parohijski dom.

Vjernike je pozvao da mole za svakog postradalog, za svaku nevinu žrtvu u Vukovaru i sam grad Vukovar jer su, kazao je, molitva i kršćansko praštanje jedini put iscjeljivanja svih rana.

Ustvrdio je kako u Vukovaru žive ljudi čije su razlike male i neznatne te je neusporedivo više zajedničkog nego različitog, a kršćanska vjera jedne i druge zbližava, ali i obavezuje.

"Kada se u molitvi za svoje žrtve sjećamo i stradalih susjeda, Hrvata katolika, Bog će nam se obradovati", napomenuo je srpski patrijarh.

Palim svijeću za stradale u Glini, Varivodama, Gruborima, ali i na Ovčari, Škabrinji, Lovasu...

Rekao je kako neprestano u svome srcu pali svijeću voštanicu za stradale u Glini, Varivodama, Gruborima i drugim mjestima stradanja Srba. "Jednako tako se molim i palim svijeću za one postradale na Ovčari, Škabrinji, Lovasu, Sotinu i mnogim drugim stratištima".

Molimo se i za sve nestale od 1919. god 1995. godine, u strašnom i nesretnom ratu na ovim prostorima, bez obzira kojem narodu pripadali, kazao je u obraćanju vjernicima pozvavši ih da mu se pridruže u molitvama.

Nema drugog puta osim molitve i praštanja, ustvrdio je. Kao djeca božja, ne smijemo prepustiti onima koji imaju poluge moći od ovoga svijeta, da rješavaju pitanja našeg života, uređuju nam međusobne odnose, prošlost, sadašnjost i budućnost jer, kako je kazao, u najmanju ruku se može reći da su ciljevi tih poluga različiti od ciljeva Evanđelja.

Po završetku liturgije, patrijarhu Paorfiriju uručeno je odlikovanje Svetog despota Stefana Štiljanovića, zaštitnika Eparhije osiječkopoljske i baranjske.

Prigodna odlikovanja uručena su i drugim zaslužnima, među kojima i predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, te jednom od osnivača te stranke i dugogodišnjem predsjedniku Vojislavu Stanimiroviću.

Saborni hram sv. oca Nikolaja izgrađen je 1737. godine. U noći između 19. i 18. rujna 1991. hram je teško oštećen u eksploziji. Obnova je trajala od 2009. do 2014. godine, a financirala ju je u cijelosti Vlada Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:44