ISTRAŽIVANJE U EU

Što Hrvati doista misle o klimatskim promjenama? Čak 70% ih misli da je to moguće okrenuti unazad

Rezultati pokazuju da građani smatraju da bi njihova društva trebala krenuti prema novoj, zelenoj ekonomij
 Louisa Gouliamaki/AFP

Europska investicijska banka provela je istraživanje o mišljenju ljudi u svim zemljama EU, Kini i SAD-u o klimatskim promjenama. Rezultati pokazuju da građani smatraju da bi njihova društva trebala krenuti prema novoj, zelenoj ekonomiji, te očekuju od političara da poguraju stvari na tom putu.

70% Europljana spremno je platiti dodatni porez u borbi protiv klimatskih promjena, a trećina vjeruje da će se morati seliti u toplije ili hladnije krajeve. Samo 9% građana Europe ne vjeruje da se događa klimatska promjena, dok je takvih u SAD-u još uvijek 18%, priopćila je udruga Biom.

Lokalni i sezonski proizvodi

U Hrvatskoj 93% osjeća da klimatske promjene imaju utjecaj na svakodnevni život, što je više od prosjeka EU (82%). 94% ispitanika misli da će njihova djeca osjećati posljedice klimatske promjene u svojem budućem svakodnevnom životu (90% u Europi).

89% ih kupuje lokalne ili sezonske proizvode u borbi s klimatskom promjenom, a 66 posto je već prestalo kupovati proizvode koji nisu proizvedeni u njihovoj okolici (regiji ili zemlji).

Ponešto smo ispod europskog prosjeka kad je riječ o prestanku korištenja plastičnih vrećica prilikom odlaska u kupovinu, jer 75% ispitanih u Hrvatskoj tvrdi da je prestalo to činiti, a ukupno u Europi 84 posto.

Slabo podržavamo peticije vladi, ali snažno edukaciju u školama

Kada je riječ o peticijama Vladi da učini nešto po pitanju klimatskih promjena, samo sedam posto Hrvata je u takvim peticijama do sada sudjelovalo, no 75 posto ih to namjerava učiniti.

Ipak, 24% smo iznad europskog i američkog prosjeka u podržavanju rasta cijena hrane i dobara koji imaju značajan “ugljični otisak”, poput crvenog mesa, hrane transportirane izdaleka i mobilnih telefona.

Takav potez najviše bi podržali Kinezi (34%), a Amerikanci 22%.

Iznadprosječno podržavamo i edukaciju u školama o klimatskim promjenama i razvrstavanju otpada (65 posto), dodaje se u priopćenju udruge Biom.

Električni romobili

U Hrvatskoj je, od svih ispitanih zemalja, najviše ispitanika podržalo ideju električnih romobila i usluga posuđivanja istih u gradovima (59 posto). U Europi takvu ideju podržava 35 posto građana, od čega najmanje u Njemačkoj (21%).

Kao dio borbe protiv klimatskih promjena, 69% ispitanika podržava ideju besplatnog javnog prijevoza.

Tek sedam posto ispitanih građana Hrvatske smatra da pojedinci poduzimaju dostatne mjere u borbi protiv klimatskih promjena. U Europi to u prosjeku smatra 14 posto, u Kini 25 posto, a u SAD-u 22 posto.

Generalno optimistični

Koja su tri najveća izazova s kojima se građani trenutno suočavaju? Klimatsku promjenu uvrštava, primjerice, 70 posto Maltežana, 61 posto Austrijanaca i 59 posto Nijemaca, ali samo 21 posto ispitanih u Hrvatskoj.

U Europi 11 posto ispitanika smatra da vlade poduzimaju dosta kada je riječ o borbi s klimatskim promjenama, a u Hrvatskoj to smatra samo 6 posto ispitanika.

Generalno, čini se da smo optimistični - 70 posto Hrvata slaže se sa tvrdnjom da je još uvijek moguće “okrenuti unazad” klimatske promjene, dodaje se u priopćenju udruge Biom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 03:28