PRŽI SE CIJELA EUROPA

Stižu strašne vrućine, na udaru Rijeka i središnja Hrvatska, DHMZ upozorava: ‘Prijeti vrlo velika opasnost‘

U četvrtak, petak i subotu prevladava velika ili vrlo velika opasnost od toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje

Nesnosna vrućina u Rijeci, ilustracija

 Pixsell Photo & Video Agency/Alamy/Alamy/Profimedia/Pixsell Photo & Video Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, toplinski val će u četvrtak zahvatiti Rijeku i središnju Hrvatsku, a u danima vikenda proširit će se i na dalmatinske gradove.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je u srijedu upozorenje za novi toplinski val koji se u cijeloj zemlji očekuje u danima vikenda kada bi dnevne temperature ponegdje mogle prelaziti i 40 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak, petak i subotu prevladava velika ili vrlo velika opasnost od toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje

Upozorenje za "veliku opasnost od toplinskog vala koji bi mogao djelovati na zdravlje ljudi" za sutra je izdano za Zagreb, Karlovac, Gospić, Knin i Rijeku.

U petak najviše temperature očekuju se u Rijeci, za koju je izdano upozorenje "vrlo velike opasnosti", a visoke temperature očekuju se i u dalmatinskim gradovima - Splitu i Dubrovniku.

Najgora situacija prognozirana je za subotu kada su "pod vrlo velikom opasnošću od toplinskog vala" gotovo svi veći gradovi središnje i južne Hrvatske.

Nedjelja će donijeti olakšanje u središnjoj Hrvatskoj - u Osijeku, Zagrebu, Karlovcu i Gospiću koji više nisu u opasnosti od iznimno visokih temperatura. No, Rijeka, Split i Dubrovnik i dalje će ostati pod udarom toplinskog vala, izvijestio je DHMZ.

Na vrhuncu toplinskog vala u većini Hrvatske očekuje se najviša dnevna temperatura između 35 i 40 Celzijevih stupnjeva, a ne isključuje se ni mogućnost za više vrijednosti.

Dodatno, kažu u DHMZ-u, uz slabljenje bure te visoke dnevne temperature zraka i sunčano vrijeme, more će se ponovno jače zagrijati. To će duž obale za posljedicu imati još toplije, sparnije, a time i neugodnije noći s najnižom temperaturom oko 25 stupnjeva, a na kopnu noćna temperatura prelazit će 20 stupnjeva.

Iz DHMZ-a su ponovo napomenuli da svi oni čije je područje pod velikom ili vrlo velikom opasnošću od toplinskog vala, mogu pratiti naputke za zaštitu od vrućina na poveznici http://www.hzjz.hr/novosti/preporuke-za-zastitu-od-vrucina te prilagoditi ponašanje.

Rashladite svoj dom, klonite se vrućine, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, pomognite drugima - samo su neke od preporuka kako se zaštititi od velikih vrućina.

Zbog manjka oborine i dugotrajne suša na mnogim lokacijama, pogotovo na Jadranu nastavlja se i vrlo velika opasnost od požara.

Ekstremne temperature ponekad smrtna opasnost za radnike

Mučnina, nesvjestica, ponekad i smrt: toplinski val koji se sručio na Europu bacio je svjetlo na opasnosti ekstremnih temperatura za neka zanimanja, te naveo sindikate da zatraže bolju zaštitu radnika.

Građevinski radnici u radnoj odjeći rade na vrućem asfaltu. Sezonski poljoprivredni radnici obilno se znoje pod plastičnim staklenicima. Neki su primorani raditi u skladištima bez klimatizacijskih uređaja...

Uz to što je teško podnošljiv za sve stanovnike, toplinski val postao je nepodnošljiv za pojedine djelatnosti koje je proteklih dana obilježilo nekoliko tragedija u južnoj Europi. U Španjolskoj je radnik u pedesetim godinama preminuo nakon što je u petak doživio "toplotni udar" dok je radio u skladištu u predgrađu Madrida. Po spasilačkim službama, njegova temperatura tijela bila je 42,9 kada su mu došli pomoći, nije bio pri svijesti i imao je grčeve.

Šezdesetogodišnji muškarac, kojeg je na mjesec dana angažirala tvrtka zadužena za održavanje cesta, također je preminuo prošlog vikenda u Madridu tijekom rada, dok je drugi 58-godišnji radnik na istom poslu hospitaliziran u utorak nakon što se nije osjećao dobro.

U Italiji, umrla su početkom srpnja dva poljoprivredna radnika u dobi od 20 i 57 godina dok su radili na temperaturama višim od 40 stupnjeva, javili su lokalni mediji.

Ta dva slučaja dovela su do rasprave u Italiji o radu na velikim vrućinama, godinu dana nakon smrti 27-ogodišnjeg sezonskog radnika iz Malija, što je navelo nekoliko regija da zabrane rad za vrijeme najvećih dnevnih vrućina.

Sindikati smatraju da je potrebno više nego ikad uzeti u obzir temperature na kojima radnici rade kako bi se izbjegle tragedije, pogotovo u svjetlu činjenice da meteorolozi predviđaju da bi se toplinski valovi mogli udvostručiti u Europi do 2050. godine.

Dva smrtna slučaja u Italiji, kao i oni u Madridu, "ne bi se nikad smjeli dogoditi", ocijenila su dva glavna španjolska sindikata UGT i CCOO, pozivajući da se smanji izloženost radnika visokim temperaturama.

"Europa treba propisane maksimalne radne temperature", ocijenila je na Twitteru Europska konfederacija sindikata pozivajući na prestanak rada kada je prevruće.

Takav pristup brani i Europski sindikalni institut, istraživački centar u Bruxellesu, koji je pozvao u izvješću da se razmisli o tome da se "termički stres vezan uz meteorološke uvjete" proglasi "profesionalnim rizikom". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:31