BRZA PROMJENA

Stižu obilna kiša i grmljavinski pljuskovi: Pogledajte prognozu za sljedećih 10 dana

Temperature zraka izmjerene jutros u unutrašnjosti bile su oko 14ºC te će tijekom dana porasti na 22ºC

Ilustracija

 Damir Krajac/Cropix

Vrijeme u petak bit će oblačno s obilnom kišom, mjestimice grmljavinskim pljuskovima pojačanim jugom i jugozapadnjakom. U Lici, Gorskom kotaru i na Kvarneru prognozirane su obilnije oborine, a kiša će se tijekom dana premještati prema istoku. Poslijepodne se u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu očekuje prestanak oborina i djelomično razvedravanje, najavljuje meteorolog N1 Bojan Lipovšćak.

Nad europsko kopno prodro je vlažni oceanski zrak koji obilazi Alpe, dok se nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom razvila plitka ciklona. Nad Sredozemnim morem i Jadranom dominira utjecaj jugozapadnog visinskog strujanja koje donosi topao zrak sa sjevera Afrike. Topla i vlažna zračna masa hladi se kad naiđe na planinski lanac Dinarida, uzdiže se i hladi, para se kondenzira i pretvara u kapi kiše te na navjetrini uzrokuje obilne oborine.

Temperature zraka izmjerene jutros u unutrašnjosti bile su oko 14ºC te će tijekom dana porasti na 22ºC, na Jadranu je prethodna noć bila topla s temperaturama oko 20ºC koje će uz jugo porasti na 24ºC.

U subotu će vrijeme biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, u gorju te na dijelu sjevernog Jadrana očekuje se povećana naoblaka, a mjestimice je moguća i slaba kiša. Na Jadranu će puhati umjeren jugozapadnjak, navečer je moguće i jugo. Temperature u unutrašnjosti kretat će se od 7 do 12ºC, na Jadranu između 12 i 17ºC. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 15 i 20, a na Jadranu između 20 i 25ºC.

Nedjelja će biti pretežno sunčana uz mogućnost jutarnje magle uz tokove rijeka i u planinskim dolinama. Na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru očekuje se više naoblake i slaba kiša. Na Jadranu će puhati slabo jugo, a temperature će biti stupanj do dva toplije nego prethodnog dana.

Ciklona nad Atlantikom djelovat će na vrijeme u našim krajevima narednih 10 dana s dominantnim južnim strujanjem i brzim promjenama vremena.

Prvi dio idućeg tjedna uz promjenljivu uglavnom visoku naoblaku bit će iznadprosječno toplo.

Novo naoblačenje s kišom, ali i manjim padom temperature očekujemo u srijedu i četvrtak, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:06