FERIBOT AURELIA

STIŽE SPAS ZA TRAJEKT KOJI PLUTA KOD KORNATA Tegljač mu se približio, uskoro započinje tegljenje. Putnici u Split stižu tek u ranim jutarnjim satima?

 
Tegljač za spašavanje stigao do 'Aurelije'
 HRT

Tegljač Pollux približio se na nekoliko stotina metara od trajekta Aurelia, doznajemo iz šibenske Lučke kapetanije i za oko pola sata trebao bi krenuti s tegljenjem.

Premda je bilo špekulacija o tome u koju će se luku trajekt otegliti, pa se govorilo o Zadru i Šibeniku, napokon je odlučeno da će to ipak biti Split u koji je trajekt trebao uploviti jutros oko sedam sati da nije došlo do kvara na glavnom pogonskom motoru. Potvrdio nam je to nešto prije 15 sati Igor Kapetanović, iz splitskog predstavništva talijanske brodarske kompanije SVAN.

- Odluku da se trajekt tegli u Split donio je vlasnik, odnosno Uprava SVAN-a. Procjenjeno je da je to najbolje rješenje zbog iskrcaja putnika i automobila. Inače, na trajektu nema problema, nitko od putnika i članova posade nije ozlijeđen, a ništa im ne nedostaje – rekao je Kapetanović.

Procjene su da bi tegljenje od Kornata do Splita moglo trajati i više od deset sati, pa se, ako sve prođe bez problema, Aurelia može očekivati u splitskoj luci sutra u ranim jutarnjim satima.

- Na havariranom trajektu Aurelia, na kojemu je 250 putnika i 92 člana posada, situacija nije tragična. Najvažnije je da nema ozlijeđenih, a jedina šteta je na jednom od pogonskih motora koji je ostao u kvaru – rekao nam je David Radas, voditelj Službe za odnose s javnošću Ministarstva mora, prometa i infrstrukture.

On nam je potvrdio da je iz zadarske luke Gaženica prema Aureliji oko 11,30 sati isplovio tegljač Pollux riječke kompamije 'Jadranski pomorski servis', tegljač najjače moguće klase.

- Trenutno na moru i dalje puše jako jugo i valovi su oko pet metara visine. Aurelia koristi alternativni pogonski motor i plovi znatno smanjenim intenzitetom uz stalnu korekciju plovnog puta. Trajekt i tegljač trebali bi se sresti negdje dvije do tri milje od Kornatskog otočja, odnosno paralelno s njime u akvatoriju na granici Šibenske i Zadarske županije. Ne mogu kazati kada će se to dogoditi, to ovisi opet o uvjetima na moru koji se stalno mijenjanju. Nakon što do toga dođe i započne tegalj, na licu mjesta će se odlučiti koja će se luka izabrati za vez trajekta Aurelije – rekao nam je David Radas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 09:00