GOTOVO JE LJETO

Stiže osjetna promjena vremena: Obilna kiša, grmljavina i temperature zraka niže od prosječnih, evo otkad

Idućih dana sve oblačnije i nestabilnije uz sve češće pljuskove s grmljavinom, osobito na zapadu Hrvatske
 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Još malo i ljetni ugođaj zamijenit će onaj jesenski. Umjereno i jako jugo i jugozapadnjak od srijede će kvariti raspoloženje i planove te pridonositi promjenjivoj naoblaci pri kojoj lokalno već može pasti kiša, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić.

U istočnoj Hrvatskoj bit će djelomice sunčano i još toplije nego u utorak, danju i vruće, ponegdje uz temperaturu zraka do 31 °C. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar koji bi sredinom dana osobito u višim predjelima na zapadu Slavonije mogao biti i jak.

S južinom će se "boriti" meteoropati i u središnjoj Hrvatskoj. Jugozapadnjak će ponedjeljak biti i jak. Jutro manje svježe nego u utorak, danju oko 30 °C.

Najvjetrovitije će biti u gorju, gdje su mogući i olujni udari jugozapadnjaka, a na sjevernom Jadranu umjeren do jak južni vjetar i jugo, izraženiji prema otvorenome umjereno valovitome moru. Iako će prevladavati suha i djelomice sunčana razdoblja, osobito prema kraju dana s više oblaka past će i poneki pljusak, ponajprije na širem riječkom području. Najviša temperatura zraka u gorju oko 25 °C, a na moru oko 28 °C.

image

Prognoza za Rijeku

image

Prognoza za Zagreb

U sunčanoj Dalmaciji južina će donositi oblake u drugom dijelu dana. Od jutra duž obale relativno toplo, oko 20 °C, u unutrašnjosti između 12 i 16 °C. Danju od 28 do 30 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske još uglavnom sunčano i mnogima danju vruće. Puhat će umjeren, na otocima i jak južni vjetar i jugo. Najniža temperatura od 15 °C u zaobalju do 20 °C na obali, a najviša oko 28 °C."

image

Prognoza za Osijek

image

Prognoza za Split

Opet promjenjivo razdoblje

Idućih dana sve oblačnije i nestabilnije uz sve češće pljuskove s grmljavinom, osobito na zapadu Hrvatske. U četvrtak još u većini unutrašnjosti vrlo toplo uz izraženu južinu i mjestimičnu kišu, koja bi osobito u gorju i na zapadu unutrašnjosti mogla biti i obilna.

Prava promjena vremena nastupit će tijekom većinom tmurnog, oblačnijeg, hladnijeg i kišovitog petka. Izgledno je da će od četvrtka do subote u mnogim krajevima pasti značajnija količina kiše!

Petak i subota ostavljat će jesenski dojam - oblačno, tmurno, povremeno s kišom, gdjegod i obilnijom. Vjetar će okrenuti na sjeveroistočni, pri čemu će se temperatura zraka osjetno sniziti.

image

Grmljavinsko nevrijeme najavljeno je u četvrtak za velik dio Hrvatske

Na Jadranu promjenjivo oblačno s povremenom kišom koja će ponegdje biti obilna, često će pasti u kraćem vremenu i biti praćena grmljavinom. Moguće su nevere. Jugo i jugozapadnjak će jačati, a u subotu na sjevernom dijelu nakon kiše vjetar će naglo okrenuti na jaku buru s kojom će se do mora spustiti i hladniji zrak sa sjevera", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

Povratak sunčanog vremena moguć je već u nedjelju, ali više ne i vrućeg, pa ni iznadprosječno toplog. Dapače. Osim pada temperature zraka osjećaj svježine na Jadranu će pojačavati i bura, osobito jaka na sjevernom dijelu, gdje će zapuhati već tijekom subote.

"Dakle, uskoro nam slijedi osjetna promjena s kojom odlazi ovogodišnji ljetni ugođaj. Pritom će se nakon ove topline, gdjekad i vrućine, temperatura zraka sniziti na vrijednosti i niže od prosječnih za doba godine, i to ne samo na kopnu, nego i na Jadranu, osobito u nastavku sljedećeg tjedna. Još uvijek mnogobrojni turisti s tim vjerojatno neće biti sretni, kao ni s burom, koja će rashladiti more. Ali sredina rujna je već tu..."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:44