PRODOR HLADNOĆE

Stiže nam prava rana zima, dijelovi Balkana će se zabijeliti: ‘Temperature će pasti i 10 °C ispod prosjeka‘

Prodor hladnog zraka bit će vrlo žestok, a pritom će doći i do stvaranja ciklone

Ilustracija

 Luka Gerlanc/Cropix

Sinoptička situacija u Europi u idućim danima značajno će se promijeniti. Stiže nam prava rana zima, piše Istramet.

Zahvaljujući razvoju anticiklonalnog bloka između Velike Britanije i Islanda, u naš dio Europe stići će velika količina hladnog zraka. Temperature zraka past će ispod prosjeka u cijeloj središnjoj i istočnoj Europi, a odstupanje će najizraženije biti na području središnjeg Balkana uz temperature zraka i do 10 °C ispod prosjeka, piše Istramet.

Jutarnje temperature zraka početkom idućeg tjedna u gorju bi se mogle sniziti na -10 °C, a na području Istre i do -5 °C, što se može očitati na priloženoj karti.

Prodor hladnog zraka bit će vrlo žestok, a pritom će doći i do stvaranja ciklone, međutim, južnije u odnosu na naše krajeve da bi uzrokovala značanije oborine. Ciklona će se vjerojatno razviti u južnom Jadranu, a zatim se brzo premještati prema istoku preko Grčke.

U takvoj situaciji obilniji snijeg očekuje središnje dijelove Balkana, a zatim s daljnjim premještanjem ciklone i istočnu Europu gdje će se susreti vrlo hladan zrak polarnog porijekla i vlažan zrak s juga Europe. Najviše snijega očekuje Ukrajinu, Bjelorusiju, Poljsku, baltičke zemlje i zapad Rusije.

Temperature zraka zadržat će se ispod prosjeka u našem dijelu Europe desetak dana, a možda i dulje. Iako značajnije oborine ne treba očekivati, vjerojatno će uslijediti višednevna bura i jak mraz.

DHMZ najavljuje novi snijeg

U sedmodnevnoj prognozi koju je objavio DHMZ može se očekivati snježnih padalina i u idućim danima, osobito u subotu u gorju. U nedjelju i ponedjeljak, prema prognozi DHMZ-a, možemo očekivati temeprature ispod ništice u jutarnjim satima.

image

Prognoza za Gospić

DHMZ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:16