KONAČNI POREDAK

Stiglo istraživanje i za zadnje jedinice, evo kako bi izgledao raspored mandata u Saboru!

HDZ je uvjerljivo prvi, ali nemaju dovoljno da bi sami mogli sastaviti vladu...

Andrej Plenković; Peđa Grbin; Sandra Benčić; Nikola Grmoja; Ivan Penava

 Lucija Ocko/Robert Fajt/Marko Todorov/Ivan Perić/Cropix/

U Dnevniku HRT-a u srijedu je objavljena anketa raspoloženja birača u zadnje dvije izborne jedinice u kojima se provodilo istraživanje. Riječ je o I. i II. izbornoj jedinici.

Prethodnih su dana objavljeni rezultati za 6. i 7. izbornu jedinicu, za 9. i 10. izbornu jedinicu, 3. i 4. izbornu jedinicu i 5. i 8. izbornu jedinicu.

Istraživanje za 1. i 2. izbornu jedinicu provedeno je između 7. i 9. travnja. Uzorak je 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici, a najveća pogreška iznosi +/- 3,9%.

Naravno, napomenula je HRT-ova novinarka Tatjana Munižaba, jedini konačan odgovor tko ulazi u Hrvatski sabor dat će Državno izborno povjerenstvo kad se za tjedan dana zatvore biračka mjesta, otvore biračke kutije i prebroje glasovi. Večeras je iznijeto isključivo raspoloženje ispitanika u trenutku provođenja ankete.

I. izborna jedinica

Raspoloženje u 1. izbornoj jedinici koja među izbornim takmacima slovi kao "najelitnija" moglo se iskazati o sveukupno 17 pravovaljanih lista. Ta jedinica uz širi centar glavnoga grada sada obuhvaća i Veliku Goricu te nekoliko općina Zagrebačke županije.

Četvrtina birača odlučila se za HDZ-ovu koaliciju, njih 26,8%. SDP-ova koalicija ima 22,3%. Možemo je s 13,5% treći. Izborni prag u 1. izbornoj jedinici preskaču još DP-ova koalicija sa 6,7% i Mostova koalicija s 5,2%.

Zbog velikog bazena još neodlučnih kao i velike statističke pogreške ankete, male su, ali ipak postoje šanse za tri predizborna bloka koji se vrte oko 3%. To su Umirovljenici zajedno, Fokus i Republika te Odlučnost i pravednost.

II. izborna jedinica

Druga izborna jedinica proteže se od istoka Zagreba preko dijelova Zagrebačke i Koprivničko-križevačke do cijele Bjelovarsko-bilogorske županije.

HDZ-ovoj listi birači daju 31,4%. SDP-ova lista ima 20,6%. Koalicija Domovinskog pokreta ima 9%. Za četvrto, odnosno peto mjesto je mrtva utrka između Možemo i Mosta. Razlika se mjeri u promilima. Možemo ima 7,5%, a Most 7,4%.

Od njih su Umirovljenici zajedno dvostruko, a savez Fokusa i Republike više nego trostruko slabiji. Ali već dobro poznati razlozi, neodlučni i anketna pogreška, još ih drže u igri.

Mandati u I. i II. jedinici

Bitno je naglasiti da je preračunavanje glasova u mandate najnezahvalniji i najriskantniji dio ankete HRT-a. Na pouzdanost računice ponajprije utječe specifičnost D‘Hondtove metode koja u pravilu favorizira najjače liste. Otegotna je okolnost i velika statistička pogreška kao i velik udio neodlučnih birača. To su osnovne postavke za kritičko promatranje grafičkog prikaza u kojem stoji:

U I. izbornoj jedinici HDZ ima 5 zastupnika. SDP 4. Možemo 3. Domovinski pokret i Most po jedno.

Od 14 raspoloživih mjesta u II. izbornoj jedinici, HDZ je uzeo 6, SDP 4, DP 2, a po jedno imaju Možemo i Most.

Time je popunjeno svih 140 mjesta iz 10 izbornih jedinica. Znači, bez 11. u kojoj glasuje dijaspora i 12. u kojoj se bira osam manjinskih zastupnika.

Konačni raspored nakon provedenih anketa HRT-a u 10 izbornih jedinica je sljedeći:

HDZ: 60 mandata (šest manje nego 2020., ali bez eventualnih mandata osvojenih u dijaspori - što može biti maksimalno tri)

SDP i Rijeke pravde: 44 (tri više nego 2020.)

Domovinski pokret: 14 (dva manje nego 2020.)

Most: 9 (jedan više nego 2020.)

Možemo: 9 (dva više nego 2020.)

IDS: 2

Fokus: 1

Lista Matije Posavca: 1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:33