KAOS U PROMETU

Stigla velika promjena vremena sa snijegom: Niz nesreća na autocestama... Zatvoren tunel na A1

Cijelu je Hrvatsku zahvatila velika promjena vremena. DHMZ najavljuje i do 50 cm snijega ovaj tjedan

Prometnice u Gorskom kotaru zabijelio je snijeg

 HAK

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je u ponedjeljak u jutarnjim satima da Hrvatsku čeka promjenljivo do pretežno oblačno vrijeme te da će mjestimice biti i kiše. Na Jadranu će biti pljuskova i grmljavine, a u Gorskom kotaru i snijega. Stvorit će se u Gorskom kotaru i snježni pokrivač, kažu iz DHMZ-a.

- Susnježice i snijega lokalno će u prvom dijelu dana biti i u nizinama središnje Hrvatske. Oborina će mjestimice biti obilna - dodao je DHMZ.

- Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a popodne će okrenuti na jugozapadni. Na moru će puhati umjeren do jak, mjestimice i olujan južni i jugozapadni vjetar - ustvrdili su meteorolozi DHMZ-a te dodali da će najviša dnevna temperatura na kontinentu biti između tri i osam stupnjeva Celzija. Na Jadranu će se temperature kretati između 11 i 15 °C.

DHMZ je u ponedjeljak za gospićku i splitsku regiju izdao narančasto upozorenje, što znači da će vrijeme biti opasno.

U gospićkoj će se regiji stvarati poledica, moguće je da će zbog oborina doći i do poplava. Očekuje se da će u Gorskom kotaru u pasti od 50 do 80 milimetara kiše. Nadalje, očekuje se da će u Gorskom kotaru pasti i od 15 do 30 centimetara snijega, koji će bitno otežati uvjete na prometnicama.

image

Varaždin

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Varaždin

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Varaždin

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Varaždin

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Što se tiče splitske regije, moguće je da će je uz obilne kiše zadesiti i tuča. Očekuje se da količina oborina neće premašiti 60 milimetara. Vjerojatnost da će doći do grmljavinskog nevremena kreće se od 30 do 60 posto.

Izuzev osječke regije, za koju nisu izdana nikakva upozorenja, u ostatku bi zemlje moglo biti potencijalno opasno. Upozorenje za zagrebačku regiju moglo bi se ukinuti oko podneva. Moguće je da će je tijekom prijepodnevnih sati zadesiti poledica i snijeg. Prognoza kaže da se grmljavinsko nevrijeme očekuje u kninskoj, riječkoj i dubrovačkoj regiji.

- Tjedan će obilježiti vrlo dinamično vrijeme, njegova prva polovina bit će u znaku juga i jugozapadnjaka, no unatoč tomu stići će dovoljno hladnog zraka da kiša u unutrašnjosti već u ponedjeljak prijeđe u susnježicu i snijeg te da nastane snježni pokrivač, u gorju i značajniji, no bit će ga i u nekim nizinama, posebice zapadne Hrvatske. Pritjecanje vlažnog zraka za posljedicu će imati mjestimice vrlo obilnu oborinu, tako do kraja radnog dijela tjedna lokalno može pasti i više od 100 mm oborine, ponajprije na Jadranu i u predjelima uz njega - kažu iz DHMZ-a.

image

Varaždin

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Varaždin

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Varaždin

Zeljko Hajdinjak/Cropix

- U gorju će tijekom novog tjedna pasti i više od 50 cm novog snijega, pa posebno treba upozoriti na poteškoće u prometu. Problema će zasigurno biti i na moru uslijed jakog i olujnog vjetra: juga, jugozapadnjaka te južnog vjetra. Visoki valovi i premještanje centara sniženog tlaka zraka za posljedicu će imati i poplavljivanje pojedinih riva. Temperatura zraka, najviša dnevna će se početkom tjedna u unutrašnjosti spustiti na vrijednosti očekivane za doba godine, a i jutarnja će u drugoj polovini biti bliža prosjeku. Na Jadranu će zbog južine pad temperature biti manje izražen, no od srijede kada raste vjerojatnost za buru i u tim će predjelima biti hladnije - zaključili su iz DHMZ-a.

Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ, rekao je u HRT-ovoj emisiji Vrijeme da će u ponedjeljak doći do nagle promjene vremena.

- Bit će kišovito, na Jadranu i uz izraženije pljuskove s grmljavinom, te vjetrovito, uz jak vjetar, uglavnom južni i jugozapadni, u Dalmaciji prolazno i sjeverozapadni. Pritom će na sjevernom Jadranu i zapadnim krajevima unutrašnjosti biti i hladnije, pa treba računati i na snijeg, ponajprije u Gorskom kotaru te u dijelu središnje Hrvatske - rekao je Mikac.

- U uglavnom topliji utorak i srijedu nastavak juga i jugozapadnjaka te i dalje većinom oblačno, povremeno s kišom, u gorju i susnježicom i snijegom. Od četvrtka zamjetniji pad temperature, pri čemu je snijeg moguć i u nizinama, dok će kiša će na Jadranu biti manje obilna nego u prvom dijelu tjedna. No, probleme u prometu vjerojatno će barem ponegdje stvarati jaka i olujna bura - dodao je inženjer iz DHMZ-a.

image

Ponedjeljak će biti oblačan i kišovit

Damjan Tadic/Cropix

Hrvatski autoklub (HAK) objavio je u ponedjeljak da će se sudionici u prometu u cijeloj zemlji tijekom dana voziti po mokrim te vlažnim i skliskim kolnicima te da se zbog snijega očekuju zabrane za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama u Gorskom kotaru.

- Zbog niskih temperatura upozoravamo i na poledicu. Mjestimična magla moguća je u unutrašnjosti. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme. Pojačan promet očekuje se na gradskim cestama, obilaznicama i pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, a kraći zastoji na cestama gdje traju radovi. U pomorskom prometu ne očekuju se poteškoće - rekao je HAK.

HAK: Prometne nesreće na A1, A4, A6...

Zbog prometne nesreće na autocesti A4 između čvorova Komin i Breznički Hum u smjeru Goričana, vozi se uz ograničenje brzine 60 km na sat, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski auto klub (HAK). Prometna nesreća je i na A7 između čvorova Sv. Kuzam i Hreljin u smjeru mosta Krk. Vozi se uz ograničenje brzine 60 km na sat.

Na cestama u unutrašnjosti vozi se otežano i usporeno zbog ponegdje jakih pljuskova kiše i vode na kolniku. U Gorskom kotaru pada i snijeg, a mjestimice ga ima razmočenog na kolniku. Magla smanjuje vidljivost ponegdje u unutrašnjosti i u Gorskom kotaru. Zimski su uvjeti i promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama u Gorskom kotaru.

Oko 9 sati HAK je izdao obavijest s upozorenjima na niz izvanrednih situacija:

- zbog vozila bez zimske opreme (uzbrdica) na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora VRBOVSKO i čvora RAVNA GORA u smjeru Rijeke zastoj je u prometu;

- zbog prometne nesreće na km 102+000, zatvoren je vozni trak u TUNELU MALA KAPELA u smjeru Zagreba, vozi se jednim prometnim trakom, uz ograničenje brzine 40 km/h;

- prometna nesreća na autocesti A4 na 57+400 km između čvora KOMIN i čvora BREZNIČKI HUM u smjeru Goričana promet se vodi po dvije prometne trake, vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h;

- prometna nesreća na autocesti A4 na 24+000 km između čvora ČAKOVEC i čvora LUDBREG u smjeru Zagreba. Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h.

- prometna nesreća na autocesti A6 na 56+000 km između čvora OŠTROVICA i čvora VRATA u smjeru Zagreba promet se vodi jednom prometnom trakom.Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h;

- zbog puknuća cijevi na Jadranskoj magistrali (DC8) u Sumpetru kod Omiša vozi se jednim trakom, naizmjence.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:13